E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOtomotivAvrupa'da kriz otomobili vurdu---

Avrupa'da kriz otomobili vurdu

Avrupa'da kriz otomobili vurdu
16 Temmuz 2011 - 11:38 borsagundem.com

Yunanistan'ın ardından İtalya ve İspanya'ya sıçrama riski taşıyan ekonomik kriz Avrupa otomobil satışlarını da etkiliyor.

Avrupa Birliği'nde binek otomobil satışları, ekonomideki belirsizliğin tüketicileri ihtiyatlı davranmaya yöneltmesi ve bazı pazarlarda devlet destekli hurda programlarının kesilmesinden kaynaklanan sıkıntılarla haziranda son sekiz ayın en büyük düşüşünü kaydetti. Haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,1 azalma görüldü. Böylece geçen ekim ayındaki yüzde 16,6'lık düşüşten bu yana görülen en büyük gerileme ortaya çıktı. Altı aylık veriler dikkate alındığında ise küçülme yüzde 1,8 oldu. Türkiye'de ise cari açığı önleyici tedbirlere rağmen ocak-haziran döneminde otomobil satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 55,5 artarak 289.746 adete ulaştı. Haziran ayı bazında da artış oranı yüzde 34,76 oldu. Geçen ay Avrupa'da satılan otomobil sayısı bir milyon 273 binle sınırlı kaldı. AB (27) ve EFTA ülkeleri toplamına göre haziran ayında geçen senenin aynı ayına göre en sert düşüş yüzde 34,1 ile borç krizindeki Yunanistan'da gerçekleşirken, ardından yüzde 34 ile Portekiz ve yüzde 31,4 ile İspanya'da görüldü. Daralma yaşayan diğer ülkeler arasında Lüksemburg, Romanya, Çek Cumhuriyeti, Fransa, İsviçre, Belçika ve Polonya yer aldı. Öte yandan otomotiv sektörünün yılın ilk yarısındaki ihracatının yüzde 74,4'ünü gerçekleştirdiği Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde krizin etkileri rakamlara yansıdı. Bu dönemde toplam ihracatta yüzde 12,5 paya sahip İtalya'da yüzde 3, yüzde 12,8 paya sahip Fransa'da yüzde 15 gerileme gözlendi.

Volkswagen rekora imza attı

2018 yılında dünyada en çok satan otomobil markası olma hedefine doğru ilerleyen Volkswagen bu yılın ilk yarısında rekor düzeyde araç sattığını açıkladı. Ocak-haziran döneminde 4,09 milyonun üzerinde araç satışı gerçekleştiren Alman otomotiv devi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,1 oranında bir artışa imza attı. Şirket, haziran ayında 719 bin 400 aracı müşteriye teslim ederken bu rakamların bugüne kadarki en yüksek rakam olduğu ifade edildi.

Opel'in Bursalı modeli şubatta yola çıkacak

Opel'in Bursa'da Tofaş fabrikalarında üretilecek olan yeni hafif ticari aracı yine Combo adıyla gün yüzüne çıktı. Fiat'ın Doblo modeliyle aynı platform üzerinde geliştirilen araç, gelecek yıl şubat ayından itibaren satışa sunulacak. İç pazarın yanı sıra yılda 40 bin civarında ihraç edilmesi beklenen Combo, Avrupa ülkelerinde de yeni yılla birlikte yola çıkacak. Yeni Combo, ticari amaçlı panelvan ve binek olarak 2 farklı gövde tipiyle satışa sunulurken 6 farklı motor seçeneğine sahip olacak. Opel yeni aracın 5 veya 7 koltuk seçeneğiyle özellikle kalabalık aileler için alternatif bir model olmasını hedefliyor.
MEMDUH TAŞLICALI   / Zaman

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)