E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiAvrupa'nın istikrarı Almanya'ya bağlı!---

Avrupa'nın istikrarı Almanya'ya bağlı!

Avrupa'nın istikrarı Almanya'ya bağlı!
06 Ağustos 2013 - 16:55 borsagundem.com

IMF, Almanya ekonomisinin Avrupa'nın istikrarı açısından güçlü bir çapa olduğu belirtti

IMF'nin yayınladığı Almanya'nın dördüncü madde gözden geçirme raporunda Alman ekonomisinin Avrupa'nın istikrarı açısından güçlü bir çapa olduğu ifade edildi.
IMF raporunda şöyle denildi:
"Alman ekonomisi 2010-2011 döneminde yaşadığı yükselişin ardından 2012 boyunca bir güç kaybı yaşadı. Avrupa dışı ticari ortaklara yönelik ihracat 2012 ortalarından itibaren toparlanırken, euro bölgesine yönelik ihracat bölgedeki reseyon nedeniyle gerilemeye devam etti. Almanya'da işsizlik
düzeyinin düşük seviyelerde olması ve ücretlerin enflasyonun üzerinde artış göstermesi sonucunda yerel tüketim güçlü bir büyüme gösterdi.
Bununla birlikte iş dünyası yatırımları 2012'nin son çeyreğinde euro bölgesine yönelik ihracatı yakından takip ederek geriledi. Sonrasında ise bu yılın ilk çeyreğinden itibaren istikrar kazanmaya başladı.
2013'ün kalan bölümü ve önümüzdeki yıl için ise görünüm büyük ölçüde euro bölgesinde görülebilecek kademeli toparlanmaya ve belirsizliklerin düşmesine bağlı olacaktır.
Tüketimin bu yıl istihdam koşullarının olumlu görünümü nedeniyle güçlü bir artış göstermesi bekleniyor. Euro bölgesine yönelik ihracatta ise sadece kademeli bir toparlanma görülecektir.
Belirsizliklerin sürmesi ve yıl sonuna kadar yatırımlar üzerinde olumsuz etki yapmasını bekliyoruz.
Bu veriler ışığında Alman ekonomisinin 2013'ü yüzde 0.3 oranında büyümeyle tamamlayacağını öngörüyoruz. 2014 yılında ise büyümenin yüzde 1 seviyesine yükselmesini bekliyoruz.
Bu temel senaryoya yönelik bazı aşağı yönlü riskler söz konusu. Dış ticaretin aşırı açık olması nedeniyle Almanya'nın dış talepteki gerilemeye ve/veya finansal gerilimin yükselmesine karşı direnebileceği şüpheli durumda. Bölgesel düzeyde euro bölgesindeki şıklar dış ticaret ve finansal kanallar yolu ile Almanya'ya transfer olabilir. Aynı zamanda euro bölgesindeki zayıf ekonomik faaliyetler ve yüksek finansal gerilim arasında kalan ekonomi, bazı ülkelerin zaten sorunlu olan bilanço deneglerini daha da bozabilir ve güveni zedeleyerek belirsizliklerin artmasına neden olabilir.
Almanya'nın görünümünün gerilemesi hem bölgesel hem de küresel büyüme görünümünü etkileyebilir. Bu etkileşim öncelikle ticaret kanallarda kendini gösterecektir.
Siyasi belirsizlikler ise euro bölgesinin mimarisindeki reformlara yönelik belirsizlikler, finansal sisteme yönelik yeni düzenlemeler ve üst yönetimin zeminin belirlenmesi konusuna halen çözüm bulamaması gibi unsurlardan oluşuyor.
Orta vadeli risk olarak, düşük büyümenin daha uzun bir süre devam etmesinin histeri türü bir etkiyle potansiyel büyümeyi düşürmesi görülebilir."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)