E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAvrupa'ya yatırım için 5 neden---

Avrupa'ya yatırım için 5 neden

Avrupa'ya yatırım için 5 neden
23 Şubat 2017 - 13:11 borsagundem.com

"Coğrafyalar ve sektörler arasında doğru paylaştırılmış bir portföy açısından bütün yatırım stratejilerinde Avrupa hisse senetleri önemli bir rol oynamalıdır. Bunun için gereken araçlar da mevcut durumdadır."

ABD hisse senedi piyasalarında yukarı yönlü güçlü hareket devam ediyor. Dow Jones sanayi endeksi 20.000 puanın üzerinde kalmaya ve tüm zamanların en yüksek seviyelerinde dolaşmaya devam ederken, yatırımcılar bir yandan ayakkabılarının diğer tekini kaybetme endişesi yaşıyor.

Bu kayıp belki Fed'in beklenenden yakın ve beklenenden daha çok faiz artırımlarına giderek piyasları sallaması ile olabilir ki geçen hafta Yellen'in konuşmasında önce CBOE'nin volatilite endeksi VIX yüzde 20 oranında yükselmişti.

Ya da belki de hisselerin çok fazla yükselmiş olması ve bir düzeltmeye ihtiyaç duymasından da kaynaklanabilir. Efsanevi yatırımcı Art Cashin, CNBC de yaptığı açıklamada "Biz önemli ölçüde aşırı alınmışlık bölgesindeyiz ve gerçekten bu aşamda çok kırılgan bir yerdeyiz" ifadelerini kullandı.

Fakat riskler ne olursa olsun yatırımcıların uzun vadeli bir bakışa sahip olmak ve piyasalardaki bu yükselişten korkmamaları önem taşıyor.

Bu durum ABD piyasaları için doğru olduğu kadar belki de daha çok Avrupa borsaları için de doğrudur.

Coğrafyalar ve sektörler arasında doğru paylaştırılmış bir porföy açısından bütün yatırım stratejilerinde Avrupa hisse senetleri önemli bir rol oynamalıdır. Bunun için gereken araçlar da mevcut durumdadır.

Popüler öncü FTSE Europe ETF VGK, Avrupa piyasaları için çeşitlendirilmiş ve düşük maliyetli bir endeks fonu olarak yatırım imlanı sağlıyor. Bu endeks kapmsamında Nestlé SA
sağlık bakım sektöründen Novartis AG ve enerji devi Royal Dutch Shell PLC gibi önde gelen şirketler yer alıyor.
Daha odaklanmış bir oyuncu olmak isteyenler için ülkeler bazında yoğunlaşmış fonlar da yer alıyor ki bunların arasında iShares MSCI Germany ETF ve hisse bazlı seçici olanlar için ABD piyasalarında da iişlem gören Novartis ve Johnson & Johnson gibi şirketlerin hisseleri yer alıyor.

Ancak stratejiniz ne olursa olsun Avrupa borsalarına yatırım yapmak için bazı iyi nedenler bulunuyor.

İşte bu nedenlerden 5 tanesi

- Son dönemdeki yükseliş süreci: ABD hisse senedi piyasaları hakkında yapılan amigoluklara karşın bu yükselişi kaçırmış olabilirsiniz ancak Avrupa hisse senetleri de 2017 yılında gayet iyi bir performans gösterdi. 1 Aralık tarihinden bu yana iShares MSCI Germany ETF yaklaşık yüzde 12 oranında değer kazandı. Bu artış ABD'de S&P 500 endeksi için yüzde 7 seviyesinde gerçekleşti.
Bu durum Avrupa'da ekonomik liderlerin yatırımcılar iyi bir fırsat sunduğunun net bir göstergesi olarak değerlendirilebilir.
Avrupa'nın sevilmeyen bölgelerinde yer alan iShares MSCI Italy ETF EWI, ve iShares MSCI Spain dahi anılan dönemde yüzde 9 oranında yükselerek, S&P'deki yükselişi geride bıraktı.
Geçmişte izlenen performans doğal olarak gelecekteki kazançlar için bir garanti değil, Avrupa'da son dönemde karlarda yaşanan güçlenme henüz Hisse senetlerindeki artışın tamamen de hak edilmemiş bir yükseliş olduğunu gösteriyor. Ve pek çok hisse senedi fiyatları yaşanan artışlara rağmen halen, uygun seviyelerde bulunuyor. Bu nedenle momentumun devam etmesini beklemek mantıklı olacaktır.

- Karlarda ve satışlardaki büyüme: JP Morgan analistleri son dönemde yayınlandıkları araştırma notunda Stoxx Europe 600 index kapsamındaki şirketlerin karlarındaki artışın yaklaşık yüzde 10 seviyesinde olduğu belirtilerek, "Gelirler sürpriz bir şekilde yukarı yönlü hareket ediyor. Şirketlerin yüzde 61'i beklentilerin üzerinde bir satış artışı açıkladı." ifadeleri kullanıldı. S&P 500 kapsamındaki şirketler ise karlarında yüzde 4.6 oranında artış açıkladılar.

- Değerleme: Son dönemde S&P 500 2004 yılından bu yana görülen en yüksek fiyat/kazanç oranı seviyelerine ulaştı. Ancak dünyanın geri kalanı nasıl hareket etti? Pek çok Avrupa hisse senedi Brexit olayı sonrası adeta ölüme terkedildi. Haziran ayından itibaren, S&P 500 ve Stoxx Europe 600 endeksleri arasındaki değerleme farkı 2011 sonrası en yüksek seviyeye ulaştı.
Fiyatlar-satışlar arasındaki rasyoda da benzer bir durum söz konusu S&P satışlara oranla iki kat orandaki fiyatlardan işlem görürken bu oran Fransa için 0.9 ve Almanya için 0.8 seviyesinde bulunuyor. Bu unsurlar göz önüne alındığında Avrupa hisse senetleri diğer gelişmiş borsalardaki hisselerden çok daha fazla uygun değerlerden işlem görüyor.

- Brexit yükselişi, bölüm 2: Eğer Avrupa'nın potansiyel siyasi sıkıntıları örneğin Fransa'da aşırı sağcı Marine Le Pen'in yükselişi hakkında çok fazla okuyorsanız, bütün bunlar belki sizin için yeterli olmayabilir. Bununla birlikte 2016 boyunca Avrupa hisse senetlerinin grafiğine baktığınızda Brexit kararının alınması ile yaşanan bir günlük sert düşüşün ardından İngiltere FTSE 100 endeksi yüzde 17 ve Almanya DAX endeksi yüzde 19 oranında değer kazandı. Bu dönemde S&P 500 ise yüzde 13 oranında yükseldi.

- Uzun dönemli yükseliş ve çeşitlendirme: Yükselişten iyi bir pay kapabilmek için dip seviyesini mükemmelen yakalamak zorunda değilsiniz. Yapmanız gereken sadece Avrupa'nın önümüzdeki bir kaç ay içinde parçalara bölünmeyeceğine dair inanca sahip olmaktır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)