E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaVadeli İşlem BorsasıAYATIRIM VOB BÜLTENİ---

AYATIRIM VOB BÜLTENİ

AYATIRIM VOB BÜLTENİ
18 Şubat 2010 - 08:43 borsagundem.com

İMKB30 spot endeksin 65000 üzerinde tutunması önümüzdeki günlerde hareketin yönü açısından çok önemli olacaktır.

Borsalarda Dün Kapanışlar ve Bu Sabahki Gelişmeler:


Dün ABD’de gelen dataların beklenenden olumlu gelmesi ABD borsa endekslerini yükseltirken; FED’in son FOMC toplantısına ait tutanaklarda FED’in bazı üyelerinin FED’in piyasalara likidite sağlamak amaçlı olarak aldığı, mortgage kaynaklı, varlıklarının satılarak FED’in bilançosunun küçültülmesini istediğinin açıklanması moralleri bozdu ve yükselişi törpüledi. Zira bu haber dolara sert bir değer kazancı yaşatırken euro/dolar paritesi 1,38’e yakın seviyelerden’  1,35’lere geriledi. Doğal olarak dolardaki bu sert’  hareket emtiada satışlar getirirken HP’nin ABD piyasaları kapandıktan sonra gelen olumlu bilançosunun etkilerini de bu sabah engelleyecek gibi duruyor.



Son Not: IMF kendine kaynak sağlamak amacıyla 191,3 ton altın rezervini kısa süre içerisinde satışa başlayacağını duyurdu. Geçen sene 212 ton altın satışıyla altındaki sert hareketi tetikleyen IMF’ten gelecek bu yöndeki haberlerin beklentisi dolardaki dünkü sert değer kazancına rağmen altında düşüşü engelleyen sebep.



Altın deyip geçmemek lazım. İnsanlık tarihinde 2600 yıldır paraya karşılık olarak kullanılmış önemli bir maden olan altının, sadece son 38 yıldır paraya karşılık olmaması bizi yaşadığımız parasal sıkıntılara sokuyor. Fakat bunu yazarken amacım altın standartı iyi idi, Tekrar ona dönelim demek değil. Demek istediğim; karşılığı olmayan ve arzı kontrol altında olmayan bir parasal sistem son 38 yıldır dünya ekonomisinde kullanılmadığı için son yaşanan finansal kriz ortaya çıktı. Bu krizin etkilerinin tamamen ortadan kalkması ve tekrarlanmaması için de yeni bir parasal sistemin kurulması şart. Zira 1944 yılında Bretton Woods’ta toplanarak altın standartına karar veren 44 dünya ekonomisi temsilcisi ülke, Keynes’in tek MB ile kontrol edilen ve içinde altın dahil 30 değişik emtianın da kullanıldığı dünya parası BANCOR’u kabul etmedi ya da etmemesi sağlandı. Çünkü o tarihte BANCOR dünya parası olsaydı; bugünkü finansal kriz ve benzerleri ülkeler arası ticareti büyük problemlere sokmayacağı gibi Amerika’yı da dünyayı karşılıksız parasıyla satın alarak hormonlu bir süper güç yapamayacaktı.



Unutulmasın ki tarihte hiç bir süper güç yoktur ki (süper güçten kastım küresel ağırlığı olan devlettir) 70 yılda bunu başarabiLsin. Küresel güç olmanın üç koşulu vardır. Silah gücü, siyasi güç ve en önemlisi, ekonomik gücü en üst noktaya taşıyabilmek. Osmanlı Devletini imparatorluk yapan Hint Baharat yolu ile Çin ipek yolunu topraklarına katarak ekonomik güç olmasıdır. Yine Osmanlı İmparatorluğu’nu çöküşe götüren ana neden ise; bu iki ticaret yolunu kontrol eden toprakları kaybetmesi ve alternatif ticaret yollarında etkin olamamasıdır. Yani ekonomik güç diğer güçleri besleyen ana etkendir. Bu etkiyi kaybeden tüm gücünü zaman içinde kaçınılmaz olarak yitirir. Ancak sorun şu ki; bu yitrilme döneminde gösterilecek direncin büyüklüğü küresel çatışmaların büyüklüğünü daima etkilemiş; bazen ülkeler arası savaşla , bazen de dünya savaşlarıyla sonuçlanmıştır...


’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  Bugün İzlenecek Datalar :


’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  12:00’ ’  -’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  Euro Bölgesi şubat’  ayı tüketici güveni



’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  15:30’ ’  -’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  ABD ocak ayı ÜFE



’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  15:30’ ’  -’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  ABD haftalık işsizlik sigortası başvuruları



’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  17:00’ ’  -’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  ABD şubat ayı Philedelphia FED imalat endeksi



’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  17:00’ ’  -’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  ABD ocak ayı öncü göstergeler



’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  18:00’ ’  -’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  ABD DOE haftalık ham petrol stokları



’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  ***’ ’ ’ ’ ’  ABD’de Türkiye saatiyle 14:00 civarında Wall-Mart’ın 4. çeyrek bilançosu açıklanacak.


’ İMKB Bugün İçin Beklenti :


İMKB30 spot endeks, geçen hafta yaptığı ve analiz olarak bültenlerimde belirttiğim öngörü ile; %10’a yakın düşerek hedef ’ ve önemli destek olan 62000 seviyesinin altına gelmeyerek yukarı yönde tepki vermek için 63000-63500 bölgesinde taban yapma çabasında başarılı olan İMKB30 spot endeks 65500 seviyesindeki direnç bölgesini dün hacim desteğiyle geçmeyi başardı.



İMKB30 spot endekste, 65000-65500 seviyesinin geçilmesi 67500’e kadar sürebilecek bir tepki hareketini başlatabilir. Zira son günlerde yukarı yönde tepkisel bir eğilim olasılığı grafiklerde belirgin şekilde görülüyordu ve ben de sürekli bu duruma vurgu yapıyordum.



İMKB30 spot endekste 65500 bölgesi üzerinde bugün tutunamaz ve tekrar 65000’in altına gelinir ise; 67500 hedefi ertelenecektir. Bu nedenle İMKB30 spot endeksin 65000 üzerinde tutunması önümüzdeki günlerde hareketin yönü açısından çok önemli olacaktır.


’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  Pariteler :


Euro/dolar paritesi ise; Yunanistan’a dair belirsizliğin sürmesi ve FED’in dün açıklanan tutanakları etkisiyle 1,35-1,38 bandındaki taban oluşturma çabası sürüyor. Şu saatlerde 1,3578 seviyelerinde...


İçeride ise dolar/TL kotasyonları şu saatlerde Asya Piyasasındaki işlemlerde 1,5145 seviyelerinde güne başladı





Dolar/TL 1,5050 seviyesindeki 200 günlük ortalamasının üzerine tutunmaya devam ediyor. 200 günlük ortalama; teknik analizde orta ve uzun vadeli değişimleri tetiklediğinden çok önem verilen bir göstergedir. Bu seviyenin üzerinde tutunmayı başaran doların önündeki önemli direnç, daha önce de geçmekte zorlandığı 1,53 seviyeleri idi ve 1,53’ü geçemeyerek geri dönerek 200 günlük hareketli ortalamasına değdikten sonra, 200 günlük ortalmasının üzerinde, 1,51 bölgesinde bir taban oluşumu çabasında...



’ Dolar, 200 günlük ortalamanın üzerinde tutunamaz ve tekrar 1,50’nin altına geri çekilirse 1,48 desteğine kadar sert bir geri çekilme beklenmelidir...!



Kısaca önerim: 1,53 -1,50 bandında hareket eden doların, bu bandın dışına çıktığı yönde pozisyonlar arttrılmalıdır. Zira kırılma yönünde hareket sertleşecektir...!



Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)