E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisB VE C GRUBU HİSSELERDE UYGULANACAK TEDBİRLER---

B VE C GRUBU HİSSELERDE UYGULANACAK TEDBİRLER

B VE C GRUBU HİSSELERDE UYGULANACAK TEDBİRLER
21 Eylül 2010 - 08:52 borsagundem.com

İşte ekim ayında başlayacak yeni düzenlemeyle ilgili tüm detaylar...


1.) İMKB’de işlem gören şirketlerin hisse senetlerinin alım satım esaslarının farklılaştırılması

İMKB’de işlem gören tüm hisse senetleri, belili bazı kriterlere göre sınıflanarak A, B ve C gruplarına ayrılacaklardır. Şöyle ki:

B Grubunda bulunacak Hisse senetleri

a) Halka açık piyasa değeri 10 Milyon TL’nin ve dolaşımdaki pay sayısı 10.000.000 adetin altında olan şirketler

b) Halka açık piyasa değeri 45 milyon TL ve fiili dolaşımdaki pay oranı % 5’in altında olan şirketler



c) Borsa fiyatı birim pay değerinin 1,5 katı ve üzeri olan yatırım ortaklıkları

C Grubunda bulunacak hisse senetleri

a) Halka açık Piyasa değeri için alt ve üst sınır belirlenmeksizin Gözaltı Pazarı’nda işlem gören payların C listesi kapsamında değerlendirilecektir.

b) Fiili dolaşımdaki pay sayısı 250.000’in altında yer alan şirketlerin C listesi kapsamında değerlendirilecektir.

c) Borsa fiyatı birim pay değerinin 2 katı ve üzeri olan yatırım ortaklıkları (İlgili yatırım ortaklığının piyasa yapıcısı bulunması durumunda tek fiyat sisteminin uygulanmayarak piyasa yapıcılı sürekli müzayede sisteminde işlem görecektir.)

A Grubunda yer alacak hisse senetleri

Yukarıda yer alan şirketler dışındaki şirketler A Grubu kapsamında değerlendirilecektir.

2.) A, B ve C listeleri kapsamında uygulanacak tedbirler :



3.) İşlemlere etkisi ne olacak ?

Uygulanacak tedbirler doğrultusunda, B ve C grubu hisseler kredili işlem ve açığa satışa konu olmaktan çıkacaktır. Bu nedenle 1/10/2010 tarihine kredili müşterilerimiz bilgilendirip, portföylerinin A grubu hisselerden oluşturmalarının sağlanması gerekmektedir.

EX-API’den B ve C grubu hisselere emir girerken hisselere ilişkin uyarı ekranı ile karşılacaktır. Bu nedenle müşterilerimizin ilgili hisse senedi hakkında hangi grupta yer aldığına ilişkin bilgilendirmesi gerekecektir.

4.) Piyasada İşlem Görme Sistemleri

a) Tek Fiyat Sistemi

Piyasa yapıcılı sürekli müzayede yöntemiyle işlem görmesi zorunlu olan, aracı kuruluş varantları hariç, yukarıda belirtilen menkul kıymetlerde, atanmış bir piyasa yapıcı üye olmaması, piyasa yapıcının faaliyetinin herhangi bir sebeple sona ermesi, yerini alacak bir yedek piyasa yapıcı üye olmaması ya da yedek piyasa yapıcı üyenin faaliyete başlayamaması gibi durumlarda, düzenlemeler çerçevesinde ilgili menkul kıymet yapılacak duyuruda belirtilen tarihten itibaren aynı pazarda, alternatif işlem yöntemi olan tek fiyat yöntemi ile işlem görmeye başlayacaktır.

Tek Fiyat Yöntemi Süreci:

Emir toplama aşamaları sonrası birinci seans 9:45’de ve 12:25’de, ikinci seans 14:15’de ve 17:25’de işlem fiyatı belirlenerek uygun emirler eşleştirilir. Yani, her seans 2 kez, günlük toplamda 4 kez fiyat belirlenmiş ve işlemler belirlenen bu fiyatlar üzerinden (giriş saati dikkate alınarak) gerçekleşmiş olacaktır.

b) Piyasa Yapıcılı Sürekli Müzayede İşlem Yöntemi

Kurumsal Ürünler Pazarında işlem gören borsa yatırım fonları, aracı kuruluş varantları ile halka açık piyasa değeri 10 milyon TL'nin altındaki menkul kıymet yatırım ortaklıklarında zorunlu olarak uygulanacak işlem yöntemidir.

5.) Halka Açıklık Oranları Hakkında:

a) Fiili dolaşımdaki pay oranı, İMKB hisse senetleri piyasasında payları işlem gören şirketlerin halka açıklık oranlarını gösteren bir kavram olarak tanımlanarak

i. Kamu tüzel kişiliğinin mülkiyetindeki,

ii. Şirket kurucuları ile ilişkili kuruluşlarının (konsolidasyona tabi şirketlerin) sahip olduğu,

iii. Şirket sermayesinin %5 ve daha fazlasına sahip olan gerçek ve tüzel kişi ortakların sahip olduğu,

iv. Şirket Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu Üyeleri,

a. Genel Müdür veya yetki ve görevleri itibarıyla Genel Müdüre denk veya daha üst konumlarda görev yapanlar,

b. Genel Müdür veya yetki ve görevleri itibarıyla genel müdüre denk kişilere doğrudan bağlı olarak çalışan üst düzey yöneticilerin (Genel Müdür Yardımcısı ve benzeri unvanlara sahip) sahip olduğu,

v. Şirketlerin sandık ve vakıflarının mülkiyetindeki,

vi. Sermaye piyasası mevzuatı kapsamında özkaynak olarak verilenler, kredili işlemle alınarak teminata konu edilenler veya Takasbank piyasaları için teminata konu edilenler dışında teminat olarak verilen,

vii. Hukuken kısıtlı olan ve alım satıma konu edilemeyen,

viii. Yasaklı,

ix. Hacizli paylar, fiili dolaşımdaki pay oranı tanımı dışında tutulmuştur.

Böyle bir ayrımın ardındaki temel mantık,

Gerçekten likit olan ve dolaşımda bulunan hisse senetlerinin oransal tespiti,

Bu tanım kapsamındaki gerçek halka açıklığı düşük olan şirketlerin belirlenmesi,

Belli kriterler koyularak yapılan A, B ve C gruplamalarının sağlıklı bir yapıda tespit edilmesidir.

SPK’nın bu kararı alırken temelde; yatırımcının özellikle halka açıklık oranı düşük olan ve bu nedenle fiyat oynaklığı yüksek olan veya kolayca manipüle edilebilen hisse senetlerinin takas bilgisinin kolayca ulaşılabilir ve anlaşılabilir olmasını hedeflediği değerlendirilmektedir. Karar, hisse senetlerinin işlem sıralarını etkilemekte olup, kesinlikle her hangi bir şirketin diğer şirketten daha değerli veya değersiz olduğu anlamına gelmemektedir.

Yine 01.10.2010 tarihinden itibaren, fiili dolaşımdaki pay oranları, şirketler bazında, MKK tarafından MKK’nın internet sayfası üzerinden ve KAP’ta yayınlanacaktır. SPK’nın bu düzenlemesinden önce, dolaşımdaki payların ne kadarının fiili dolaşımdaki pay olduğu görülemiyordu. Bu anlamda, fiili dolaşımdaki pay kavramının net olarak ortaya konulması ve haftada bir güncellenerek kamuya duyurulması, yatırımcının bilgilendirilmesi ve şeffaflık açısından önemli bir adımdır.

6.) İşlem Yasağı İle İlgili Kurallar

Bugüne kadar haklarında işlem yasağı getirilen tüm gerçek ve tüzel kişilerin (153 kişi) işlem yasakları 1 Ekim 2010 tarihi itibariyle kaldırılacaktır.

Yeni kurallar çerçevesinde;

’· İlk defa işlem yasağına konu fiili işleyenlere 6 ay süreyle işlem yasağı tedbiri uygulanabilecektir. Eski uygulamada, bu süre 2 yıl olarak benimsenmişti.

’· İkinci defa işlem yasağına konu fiilin işlenmesi durumunda, işlem yasağı süresi 2 yıl olarak uygulanabilecektir.

’· 6 ay ve 2 yıllık işlem yasağı tedbirleri "geçici işlem yasağı" olarak tanımlanmaktadır.

’· Üçüncü defa işlem yasağına konu olan fiilin işlenmesi durumunda ise, "sürekli işlem yasağı" olarak tanımlanan 5 yıllık tedbir uygulanabilecektir.

HALK YATIRIM














































Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)