E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDövizBabacan'dan döviz uyarısı---

Babacan'dan döviz uyarısı

Babacan'dan döviz uyarısı
20 Ocak 2011 - 08:28 borsagundem.com

Bakan Babacan, 'Döviz şöyle olur ya da böyle olur' demenin bugün için kumar oynamak olduğunu belirtti

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Avrupa’da olabilecek herhangi bir büyük sarsıntının Türkiye’yi de az ya da çok etkileyeceğini ifade ederek, Türkiye’nin ihracat ve finans kanalıyla en çok Avrupa’ya bağlı olduğunu söyledi. Babacan ‘’Dolayısıyla 2011’de Avrupa’da olup bitecek olanlar bizim için çok çok önemli’’dedi. Babacan, bugünden olabilecek sarsıntıların Türkiye’yi en az etkilemesi için tedbirler aldıklarını kaydetti. Babacan Avrupa’nın en büyük sorunlarından birinin karar almada geç alması olduğunu, bu neden de herkesin 2011’de çok dikkatli gitmesi gerektiğini belirtti. 24’te katıldığı bir programda soruları yanıtlayan Babacan, TL geliri olmayanın döviz cinsinden borçlanmaması gerektiğini vurgulayarak, “Döviz şöyle olur ya da böyle olur, demek bugün için bir kumar oynamaktır. ‘Kur nasıl olsa şunu geçmez, şunun altına düşmez, şuralarda gezer’ diyerek, ona göre karar almak kumar oynamaktır. Çünkü serbest kur rejimimiz var. Bugün Euro, dolar o kadar dalgalanırken, oradaki dalgalar bizim Türkiye sınırına iniş ya da çıkış yönünde etkide bulunabilir. Bunların hepsine hazır olmamız lazım.” dedi.
DEPREME KARŞI TEDBİR ALIYORUZ
Babacan şunları söyledi: “Bugünkü tedbirlerle tamamen önleme zor. Yani bir dalga gelirse, orada bir deprem olursa burada hissedilir. Bugün bizim yaptığımız binamızı nasıl sağlamlaştıralım, binayı depreme karşı nasıl güçlendirirsiniz. Yoksa depremi önleyelim, deprem olmasın demek zor. Deprem olabilir ona göre herkes kendine dikkat etsin, önlemini alsın. Eğer olmazsa bakarsınız Avrupalılar birdenbire akılları başlarına gelir de daha düzgün kararlar alırlar...’’
‘Çöküyor’ dendi zirveye çıktı
Bundan kısa bir süre önce ‘Çöküyor mu?’ diye tartışılan Euro, dolar karşısında yükselişini sürdürüyor. Dolar karşısında kazanımlarını artıran Euro, 1.3508 Dolar ile kasım sonundan beri en yüksek seviyeyi gördü. Euro’nun değer kazanmasını sağlayan ana başlık, sorunlu Avrupa ülkelerinin gerçekleştirdiği tahvil ihaleleri oldu. Avrupa’daki olumlu ihale sonuçları, Avrupa Birliği’nin borç krizine çözüm bulma konusunda zaman kazanmasını sağladı. Çin ve Japonya’dan Avrupa’ya yollanan destek mesajları da Euro’daki yükselişi destekleyen bir diğer unsur oldu.
Faiz enterasan bir konu haline geldi
Babacan, faizlerin özellikle bu dönemde çok enteresan bir konu haline geldiğini söyledi. Merkez Bankası’nın kasım ayından bu yana uyguladığı politikaların 2 ayrı faiz oranı oluşturmaya yönelik olduğunu ifade eden Babacan “Bütün bu tedbirlerin sonuçlarını cuma gününden sonra gözlemlemeye başlayacağız. Çünkü pek çok tedbirin aslında fiili uygulama tarihi cuma günü. Para Politikası Kurulu yarın (bugün) toplanıyor. Bunlarla ilgili yeni kararları olursa açıklar, olmazsa, ‘biraz daha bakacağız’ der. Bu, Kurul’un vereceği karar’’ şeklinde konuştu.
2-B’DEN 10 MİLYAR LİRA GELİR
Babacan, ‘2-B arazileriyle ilgili beklentiniz nedir?’ sorusu üzerine 2-B konusundaki tahsilatın öyle çok beklendiği kadar yüksek bir şey olmayacak gibi göründüğünü belirterek “Şu ana kadarki değer tespiti yapılan alanların toplam değeri bugünkü piyasa değeri 10 milyar lira falan mertebesinde. Bunun üzerine belki bir 5-10 eklenir” dedi.
Yarımşar puan dağıtın herkesin yüzü gülsün
Bakan Babacan, Türkiye’nin ‘çok çok iyi bir noktada’ olduğunu belirtti. Babacan, Kore’de yapılan son G-20 Zirvesi’nde OECD Genel Sekreteri’nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, ‘’Burada 20 heyet var. Bir tek sizlerin yüzü gülüyor. Büyüme oranınızdan yarımşar, birer puan buradaki liderlerin bazılarına dağıtsanız herkesin yüzünü güldüreceksiniz aslında’’ diye bir espri yaptığını aktardı.
ABD bir çıkmaza doğru gidiyor
2011’in çok büyük riskleri de içinde barındıracak bir yıl olduğuna işaret eden Babacan, ABD’de borç stokunun hızla artmaya devam ettiğini, bunun ne zaman nasıl durdurulacağı konusunda plan, program olmadığını söyledi. Borç stoku hızla artarken büyüme hızının çok yüksek olmadığını, işsizliğin de düşmediğini ifade eden Babacan “Amerika gerçekten bir çıkmaza doğru gidiyor’’ dedi. Karşılıksız çok yüksek miktarda dolar basıldığını, bütçe açıklarını, bankaların zararlarını dolar basarak kapattıklarını belirten Babacan, karşılıksız para basılmasının doların önümüzdeki dönemde değerinin oldukça zikzaklı seyretmesine neden olacağını anlattı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)