E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOtomotivBabayiğitler ne yapacak?---

Babayiğitler ne yapacak?

Babayiğitler ne yapacak?
06 Nisan 2012 - 07:38 borsagundem.com

Başbakan Erdoğan'ın teşvik paketini açıklamasının ardından gözler otomobil üreticilerine çevrildi

Başbakan Tayyip Erdoğan, geçen yılın başlarında TÜSİAD toplantısında yaptığı “yerli otomobil” çağrısında ilk adımı attı. Erdoğan, dünkü teşvik paketiyle “otomotivi” stratejik yatırımlar içine aldı, Türkiye’nin neresinde olursa olsun bu yatırımlara tam destek mesajı verdi.
Daha önce ‘babayiğit’ olarak tanımladığı yerli otomobil üretimine soyunacak gruplara önemli destekler içeren paket, otomotiv sektörü tarafından olumlu karşılanırken, firmalar yurtdışındaki ortaklarıyla bağlantıya geçeceklerini açıkladı. İçerisinde Oyak Renault’un da bulunduğu bazı gruplar ise değerlendirmelerini bugün Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın yapacağı detaylı açıklama sonrasına bıraktı.
Öte yandan görüşlerine başvurduğumuz sektörün etkili derneklerinin yetkilileri de, genel anlamda destek paketini olumlu bulduklarını ifade etti.
İŞTE TEŞVİK PAKETİ
(Yerli otomobil yatırımı bütün illerde destek alacak...)
- Gümrük Vergisi muafiyeti
- KDV istisnası
- 7 yıl süreyle sigorta primi işveren hissesi desteği (6. bölgede ise 10 yıl)
- Yatırıma katkı oranı yüzde 50 olmak üzere yüzde 90 vergi indirimi
- Faiz desteği (Sabit yatırımın yüzde 5’ini aşmamak kaydıyla azami 50 milyon TL)
- Yatırım yeri tahsisi
- Bina inşaat harcamalarına KDV iadesi (500 milyon TL ve üzeri yatırımlar için)
- Gelir Vergisi stopajı desteği (Sadece 6. bölgedeki yatırımlar için 10 yıl)
ALİ KİBAR Kibar Holding
Yatırımı çekecek
Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, “6. bölge yatırımlarının SSK işveren payı, SSK işçi payı ve Gelir Vergisi stopajından muaf oluşu yatırımı artırır” dedi. “Bu teşvik bizi bu bölgeye yatırıma yönlendirir mi? Yanıtım evet” diyen Kibar şunları söyledi: “Bu teşvik gelişmiş yörelerde aktif bazı tesisleri de bu bölgeye çekecektir. Hyundai’nin olası bir yatırım kararını da pozitif anlamda etkileyecektir.”
ALİ BİLALOĞLU Doğuş Otomotiv
Önem göstergesi
Doğuş Otomotiv CEO’su Ali Bilaloğlu, hükümetin otomotivi stratejik yatırımlar çerçevesine almasının, sektöre verilen değerin bir kanıtı olduğunu belirterek, teşviklerin içeriğini Volkswagen ile de paylaşacaklarını söyledi. Bilaloğlu, “Tüm iş ortaklarımızla paylaşmayı istiyoruz. Ortaklarımıza, Türkiye’de sektör ve mevzuatla ilgili tüm gelişmeleri bildirmek bizim sorumluluklarımız arasında” diye konuştu.
EŞREF BİRYILDIZ Borusan Otomotiv
BMW’yi bekleriz
Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Eşref Biryıldız, uzun süreden bu yana beklenen ve dün Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yeni teşviklere ilişkin paketi detaylı olarak incelemeyı henüz tamamlamadıklarını söylerken, “Paketin tüm olumlu yanlarını BMW’yle de paylaşacağız” dedi. Biryıldız, BMW’nin yeni yatırım stratejisi çerçevesinde Türkiye’ye de gelmesini kişisel olarak arzu ettiğini de sözlerine ekledi.
İŞ DÜNYASI NE DİYOR?
TANIL KÜÇÜK İstanbul Sanayi Odası
OSB desteği önemli
“İl bazlı bölgesel teşvik sistemine geçiş ve stratejik yatırım kavramları önemli yenilikler olarak göze çarpıyor. Sigorta primi işveren payına uzun vadeli indirimler getirilmesi, vergi indiriminin yatırımcının tüm faaliyetlerinden elde ettiği kazançlara uygulanması dikkati çekici. Organize sanayi bölgelerine (OSB) yapılacak yatırımların daha fazla desteklenmesini de önemli bulmaktayız.”
MEHMET BÜYÜKEKŞİ Türkiye İhracatçılar Meclisi
Sosyal katkısı olur
“Yeni sistemin teknolojik dönüşüm süreci için ateşleyici bir etki yapacağına inanıyoruz. İl bazlı bölgesel teşvik sisteminin, sosyal barış ortamına büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz. Bu yeni sistem sayesinde bölgesel gelişmişlik farkının azaltılmasının, kümelenme faaliyetlerinin desteklenmesinin, orta ve yüksek teknolojik yatırımlara öncelik verilmesinin yolu açılacak.”
RIZANUR MERAL TUSKON
Teşvik edici bir paket
“Özellikle 6. bölgede yapılacak olan yatırımlara destek ve stratejik yatırımlara enerji desteği yeni yatırımları teşvik edecek nitelik taşıyor. Teşvikleri belirlemede illerin gelir düzeyinin yanı sıra sosyal gelişmişlik düzeyinin ve unsurlarının da değerlendirmeye alınması, bölgeler arasındaki gelişmişlik sorununun çözümüne katkı sağlayacak önemli bir adım olacaktır.”
İSMAİL GÜLLE İTHİB
İstihdamı artıracak
“Enerji teşviği de olsaydı, tabiri caizse, ballı kaymaklı bir teşvik paketi olurdu. İstihdamla ilgili ciddi vergisel avantajlar getirilmiş. Bunun haricinde oldukça anlamlı. Yeteri kadar doyurcu bulduk. Süre iyi tutulmuş 2013’ün sonuna kadar. En önemlisi de birinci bölgede yatırımı olan fabrikanın beşinci bölgede yaptığı fabrikanın indiriminden faydalanacak olması.”
MEMDUH BOYDAK Boydak Holding
Mısır’a gerek kalmadı
“Biz grup olarak Diyarbakır’a yatırım yapıyoruz. Bu yatırımı teşviklerden önce başlatmıştık. Tabi yine de bu teşvikler grubumuzun o bölgedeki yatırımlarını olumlu yönde etkileyecektir. Çünkü motive edici unsurlar taşıyor. Öncekine göre çok daha iyi düşünülmüş ve çalışılmış bir yasa. Artık sanayicinin Çin’e, Mısır’a gitmesine gerek yok. Sanayici bu fırsatları değerlendirmeli.”
SÜLEYMAN ORAKÇIOĞLU Orka Group
Paketin içinde akıl var
“Daha önce, ‘Neden büyük yatırımlar, stratejik yatırımlar ülkemize çekilmiyor’ diyorduk. Yeni paketle bunlar içinde farklı teşvikler planlanmış. Aynı şekilde OSB’ler ve birden fazla yatırımcının ortak yapacağı yatırımlara da değişik teşvikler sunulmuş. Özetle, bu paketin içinde akıl var. Umarız uygulamada da başarı sağlanır.”
GÜNEYDOĞU UMUTLU
Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜNSİAD) Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu, “Bölgemiz geri kalmış illerin arasında yer almıştır. 6’ıncı bölgede hem yıllar itibariyle 10-12 yıla çıkarılmış, hem de muhafiyetler anlamında diğer bölgelere göre daha olumlu. Bir diğer önemli konu 1 ve 2’inci bölgede yatırım yapan yatırımcının gelip 6’ıncı bölgedeki illerde yatırım yapması konusunda yatırımının vergiden düşürülmesi konusu önemlidir” dedi. Milliyet

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)