E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBağ bahçe dondu, enflasyon yandı---

Bağ bahçe dondu, enflasyon yandı

Bağ bahçe dondu, enflasyon yandı
10 Nisan 2015 - 06:07 borsagundem.com

Kar yağışı ve don nedeniyle kayısı ve üzümde büyük zarar meydana geldi.Son yağışlar yeni zamları tetikledi, enflasyonu düşürme hedefi ötelendi

Yurdun büyük kesimini etkisi alan kar yağışı ve don, kayısı ve üzümde büyük zarara neden oldu. Malatya’da kayısının yüzde 60’ını don vurdu. Ege Bölgesi’ndeki üzüm bağları don nedeniyle büyük darbe aldı. Karadeniz’de fındık bahçelerinde don nöbeti başladı. Üreticiler bahçeler ateş yakarak fındığı don riskinden korumaya çalışıyor.

Fehim Genç'in Milliyet'teki haberine göre don tarımsal ürünlere bu yıl da büyük darbe vurdu. Geçen yıl mart sonundaki don nedeniyle kayısı, fındık ve Antep fıstığı rekoltesinde büyük kayıp meydana gelmişti. Geçen yıl büyük sıkıntı çeken üreticiler, don olayının bu yıl da tekrarlaması üzerine rekolteden umutlarını kestiler.
Kayısı bahçeleri ve üzüm bağlarındaki zararı yerinde tespit etmek için yüzlerce Tarım Sigortaları Merkezi (TARSİM) eksperi,  Malatya ve Manisa’ya yönlendirildi.

Kayısıda % 60 kayıp

Battalgazi Ziraat Odası Başkanı Mehmet Başer, don nedeniyle kayısıda yüzde 50-60 oranında kayıp meydana geldiğini söyledi. Başer, “Geçen yıl kayısı bu tarihlerde don nedeniyle kavrulmuştu. Bu yıl da aynı trajediyi yaşıyoruz. Kayıp yüzde 50-60 deniyor ama kalan yüzde 40’ın da kabuğundan çıkmama ihtimali var” dedi.
Kayısıda geçen yıl meydana gelen büyük üretim kaybına rağmen üreticilere devlet tarafından hiçbir destek sağlanmadığını belirten Başer, “Karadeniz’de fındığın dönümüne 170 lira doğrudan gelir desteği veriliyor, kayısıya verilen destek ise dönüm başına 10 lira” diye konuştu.

TARSİM’in yaptığı tarım sigortası primlerinin çok yüksek olduğunu vurgulayan Başer, “Üretimin bol olduğu seneler kayısı para etmiyor, üretici primini ödeyemiyor. Üretim olmadığı seneler üretici yine primi ödeyemez hale geliyor. Bu nedenle tarım sigortası bir alternatif, bir güvence değil” diye konuştu.

Bağlarda büyük zarar

Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde etkili olan kar yağışı, üzüm bağlarını vurdu. Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, kar yağışının üzüm üretiminde zarara yol açtığını kaydetti. Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) görevlilerinin bölgede acilen hasar tespit çalışması yapmasını isteyen Ülgen, “Bir süre önce de don olayı nedeniyle zarar görmüştük. Şimdi kar yağışı nedeniyle zarar oldu. Yayla bağlarında ciddi zarar oluştu. Rekolte düşük olacak” diye konuştu.
Turgutlu Kaymakamı Nazmi Günlü, arazilerindeki zararı Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkililerinin tespi   t edeceğini belirterek, “Oluşacak zararlar için gereken girişimlerde bulunacağız” dedi.

Rekolte düşünce zam şampiyonu oldular

Gıda maddeleri arasında 2014’ün zam şampiyonu kuru kayısı oldu. Kuru kayısının fiyatı 2014’te yüzde 113 arttı. Aynı dönemde fındıkta yüzde 94, ayvada yüzde 54, antep fıstığında yüzde 43 fiyat artışı gerçekleşti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2014 yılında kuru kayısının fiyatı 31 TL, fındık içinin fiyatı 51 TL, Antep fıstığının fiyatı da 54 TL’ye yükseldi.

Zirai don riski olan iller

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, bugün Sabah saatlerinde Bilecik, Kütahya, Eskişehir, Afyon, Isparta ve Burdur’da hafif don olayı, cuma akşam ve gecesi ile cumartesi günü sabah saatlerinde Batı Karadeniz’in iç kesimleri, İç Anadolu, İç Ege ve Göller Yöresinde hafif, bölgenin yüksek kesimleri ile Eskişehir, Kütahya, Afyon, Isparta ve Çankırı’da orta kuvvette zirai don olayının beklendiğini açıkladı. Zirai faaliyetlerle uğraşan vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları istendi.

Meteoroloji, Burdur ve Antalya’nın iç kesimlerinde de cuma ve cumartesi günü orta, yer yer kuvvetli, pazar sabahı hafif, yer yer orta zirai don olayı beklendiğini açıkladı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)