E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBağdat hikaye... Azalmıyor artıyor !---

Bağdat hikaye... Azalmıyor artıyor !

Bağdat hikaye... Azalmıyor artıyor !
29 Ocak 2013 - 11:36 borsagundem.com

Bağdat yönetiminin sert uyarıları işe yaramadı, Kuzey Irak'tan petrol ihracatı artıyor...

Bağdat hükümetinin yasadışı saydığı ihraç petrolünü alanları cezalandırma tehditlerine rağmen, Avrupalı petrol şirketleri, Kuzey Irak'taki Bölgesel Kürt Yönetimi'nin (KRG) kendi adına sattığı ham petrole giderek artan miktarda alıcı oluyor.
Merkezi Irak hükümeti, Ekim ayından beri kendi izni olmadan Kuzey Irak'tan ihraç edilen hafif petrolün alıcılarına karşı yasal yollara başvuracağını duyurmuştu.
Normal ham petrolün Kuzey Irak'tan ihracatı ise bu yılın başından beri yapılıyor. Irak yetkilileri, bölgeden kamyonlarla ve Türkiye üzerinden ham petrol ihraç eden ilk şirket olan Genel Energy'ye  karşı dava açacağını açıkladı.
Artan uluslararası talep nedeniyle ihraç edilen petrolün miktarı da giderek artıyor. Sektör işlemcileri, ihalelere giderek daha çok ve değişik şirketlerin rağbet gösterdiklerini söylediler.
Şu ana kadar Kürt bölgesinde üretilen kondensatın alcılarından sadece Trafigura adlı ticaret şirketi bir yaptırıma muhatap oldu ve Irak'ta faaliyet göstermesi Aralık ayında yasaklandı. Kuzey Irak'tan ihraç edilen petrolün miktarının bu ay  60,000 tona, yani yaklaşık günde 15,000 varile ulaşması bekleniyor.
Enerji Bakanı Taner Yıldız, bölgeden kondensat ve diğer petrol türleri sevkiyatının zaman içinde günde 40,000 varile yükselebileceğini söylemişti.
Kürt bölgesindeki Khor Mor sahasının günlük 17,000 varillik üretiminin  hemen hemen tümünü kondensat ürünü oluşturuyor. Kapasite arttıkça, başka sahalardan da petrol ihracatına başlanması için planlar yapılıyor. Nakliyat sektörü kaynakları, İsviçre'de kurulu Vitol ve Trafigura gibi ticaret şirketlerinden önemli boyutta ilgi geldiğini ve Amerikan kimyasal şirketi Dow  gibi yeni şirketlerin de alıcılar arasına girdiğini söylediler. Ancak Dow bu konuda bir açıklama yapmayı reddetti. Kürt bölgesinden çıkan en son kondensat yükü, 15 Ocak tarihinde Ceyhan yakınındaki Toros terminalinden Lucky Lady adlı gemiye yüklendi. Kaynaklar, bu sevkiyatın alıcısının  Crownhill Investment Ltd. adlı küçük çaplı bir aracı şirket olduğunu söylediler.
Büyük ticaret şirketleri, olağandışı bir özelliği olan ya da siyasi açıdan hassas olabilecek alımlar için bazen bağımsız firmaları kullanıyorlar.
Gemi izleme verilerine göre söz konusu kargo, 31 Ocak'ta Hollanda'nın Terneuzen limanına varacak.
Nakliyat kaynaklarının bildirdiğine göre bu ayın son haftasında, Dow tarafından satın alınan yeni bir kondensat kargosu, Iver Progress adlı gemiye yüklenecek.
Merkezi Irak hükümeti, KRG'nin kendi adına yaptığı ihracatı kaçakçılık olarak kabul ettiğini çok kez tekrarladı. Irak'ın kamu kurumu SOMO, Irak  petrolünü ihraç etmeye yetkili tek devlet organı.
Bağdat hükümeti, KRG ile anlaşma yapan şirketleri Irak'ta faaliyetten men edeceğini söylüyor.
Irak Petrol Bakanı Abdülkeim Louaibi Pazar günü yaptığı açıklamada, KRG ile anlaşma imzalayan ilk büyük şirket olan Exxon'dan , Kuzey Irak ile güneydeki petrol sahaları arasında seçim yapmasının istendiğini söylemişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)