E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBakan Şimşek açıkladı: 2.5 milyar dolarlık dış finansman son aşamada---

Bakan Şimşek açıkladı: 2.5 milyar dolarlık dış finansman son aşamada

Bakan Şimşek açıkladı: 2.5 milyar dolarlık dış finansman son aşamada
07 Ağustos 2024 - 10:10 borsagundem.com

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'ye gelecek 2,5 milyar dolarlık dış finansmanın imzası için son aşamada olduklarını söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'ye dış kaynak akışına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ekonomi programıyla uyumlu projelere finansman sağlanması için ilgili bakanlıklar ve kuruluşlarla koordineli çalışmalara yoğun şekilde devam ettiklerini vurgulayan Şimşek, dış finansman kuruluşlarından, ülkedeki kurumlara proje finansmanı kapsamında kaynak sağlamayı sürdürdüklerini belirtti.

Şimşek, "Uluslararası finansal kuruluşlarla yaptığımız çalışmalar somut adımlara dönüşüyor, kalkınma odaklı projeler uygun koşullu finansmanla, uzun vadeli ve piyasa koşullarının altında faiz oranlarıyla destekleniyor, programa güven artarak devam ediyor." diye konuştu.

"Bu yıl 2,9 milyar dolar finansman sağladık"

Projelerin desteklenmesi adına bu yıl yaklaşık 2,9 milyar dolar tutarında uzun vadeli ve piyasa koşullarının altında faiz oranlarıyla finansman sağladıkları bilgisini veren Şimşek, "Bu finansman, öncelikle deprem sonrası ortaya çıkan altyapı ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılıyor." ifadesini kullandı.

Şimşek, sürdürülebilirliği ön planda tutarak, ihracatçıların yeşil dönüşümünü destekleyen, reel sektörün güçlenmesine destek veren, uzun vadede iklim değişikliği ve yeşil ekonomiye geçiş ile uyumlu projelerin finansmanını sağladıklarını anlattı.

Gelecek dönemde onaylanacak ve imza aşamasındaki projelere de değinen Şimşek, şöyle devam etti:

"Bu çerçevede, Dünya Bankası tarafından onaylanan yaklaşık 1,9 milyar dolar tutarında 4 proje imzalanmak üzere. Bu kaynakla taşkın ve kuraklıkla ilgili tedbirlerin alınması, kamu binalarının enerji verimliliğinin artırılmasına yönelik yatırımların yapılması, deprem bölgesinde küçük sanayi sitelerinin yeniden inşa edilmesi ve finansman imkanlarının artırılarak kadınların ve gençlerin ekonominin yeşil sektörlerinin yarattığı işlere erişimlerinin kolaylaştırılması hedefleniyor."

Deprem bölgesi destekleri

Şimşek, İslam Kalkınma Bankasından ihracatçıların yeşil dönüşümlerinin, Uluslararası İslami Ticaret Finans Kuruluşundan depremden etkilenen işletmelerin uluslararası ticaretinin desteklenmesi için ihracat ve kalkınma bankaları aracılığıyla toplam 250 milyon dolar tutarındaki kaynağın sağlanmasına ilişkin çalışmalarda imza aşamasında olduklarını belirtti.

Bunun yanı sıra Asya Altyapı Yatırım Bankasından deprem bölgesindeki kara yollarının iyileştirilmesine yönelik 200 milyon dolar, İslam Kalkınma Bankasından yine bölgedeki okulların desteklenmesine yönelik 165 milyon dolar sağlanması çalışmalarında sona gelindiğine işaret eden Şimşek, bu kapsamda Türkiye'ye gelecek 2,5 milyar dolarlık dış finansmanın imzası için son aşamada olduklarını bildirdi.

Şimşek, birçok uluslararası kuruluşun destekleyeceği Orta Koridor Demir Yolu Geliştirme Projesi kapsamındaki çalışmaların sürdüğünü de aktararak, şunları kaydetti:

"Reel sektörümüzü güçlendirecek, kalkınma odaklı altyapı yatırımlarının finansmanını desteklerken yeşil dönüşüm kapsamında sürdürülebilirliği önceleyen projelerin finansmanına yönelik uluslararası kuruluşlarla yakın işbirliğimiz devam edecektir. Sağlanan bu kaynaklar, hem Türkiye'ye hem de şeffaflık, tutarlılık, hesap verebilirlik ve öngörülebilirlik ilkelerini esas alan programımıza duyulan güvenin bir göstergesidir."

Bakan Şimşek 'kara pazartesi'yi değerlendirdi: Panik atağa benziyorBakan Şimşek 'kara pazartesi'yi değerlendirdi: Panik atağa benziyor

 

Bakan Şimşek'ten enflasyon değerlendirmesiBakan Şimşek'ten enflasyon değerlendirmesi

 

Şimşek'ten 'vergi kanunu' açıklaması: Vatandaşa yük getirmiyorŞimşek'ten 'vergi kanunu' açıklaması: Vatandaşa yük getirmiyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hoca08 Ağustos 2024 07:19

    Krediyi imf yerine dünya bankasından alınca yerli ve milli mi olunuyor?

  • Vatandaş 07 Ağustos 2024 20:54

    Bütün il ve ilçe belediyelerini kapatın il özel idarelerine bağlayın belediye başkanları seçimle il özel idare başkanı olsun. Al sana tasarruf. Nahçıvan ı Türkiye ye bağlayın al sana petrol.

  • Baran07 Ağustos 2024 14:09

    Borçlu olmak zor iş. Bu işin sonu nereye varır bilemeyiz. Netice de bütün finans kurumları  Amerika nın ya da yahudi banker ailelerin emrinde. Savunma sanayiinde çok iyi gelişmeler yaşandı.  Amerika ve İsrail çok zulüm yapıp ülkeleri karıştırdığına göre borçları ödememe hatta Amerika dan tazminat alma hakkımız doğar. 

  • xyz07 Ağustos 2024 12:03

    Bakın görün bizim HDP iktidara gelsin ne enflasyon olur ne de güvenlik sorunu  bizler iktidara gelince silah sanayini kapatacağız buralara yatırılan yüz milyarlarca doları halka dağıtacağız.Bize dostlarımız hiç bir ab ülkesi, abd israil pkk ypg kandil saldırmaz.Bunun güvencesini sizlere veriyoruz.

  • Ciki ciki baba07 Ağustos 2024 18:22

    Xyz akparti MHP iyi parti CHP HDP hepsinin kumandası aynı yani adamın 5 atı var a Atina kızıp b Atina veriyorsun sonucmu yine adam kazanıyor işin özü yalakaligi bırak HDP de gelse CHP de gelse biat aynı ha ne fark olur akparti ve MHP gibi vatan millet deyip milleti dukmez ve bunlarkadarda cüretkar olmazlar onun için bu 5 parti hariç her yere oy verilir bu 5 parti yıllardır ne olduklarını göstermiş partiler anlayacağın alayı bop cu

  • Zalım felek07 Ağustos 2024 11:28

    Ne yaparsan yap kaybettiniz itibar ve güven kaybettiniz çok ah alıp can yaktınız kısacası küçük esnafa pislik muamelesi yapıp bilerek piyasayı üç 5 şirkete peşkeş çektiniz halk desteği olmayan hiç bir program başarılı olamaz

  • xyz07 Ağustos 2024 11:02

    Borcun adı dış finansman oldu. Zammın adı fiyat artışı. Akaryakıt zammı oldu güncelleme. Borç alan buyruk alır Memet. Borcuda Allah bilir sabah akşam fakaret ettikleri yahudi bankerlerden almışlardır.

  • ALİ TEL07 Ağustos 2024 12:04

    Senin hdp ve ortakları iktidara gelse her şey güzel mi olacak güldürme beni.

  • xyz07 Ağustos 2024 10:31

    ALLAH başımızdan eksik etmesin hükümetimizi.Eğer sırtlarını milletvekillerinin pkk, ypg ve kandile dayadıkları iktidara gelse halimiz nice olur endişe ediyorum.

  • Turkogluturk07 Ağustos 2024 11:40

    Yahudi tefecilerden japon kadinlarina kadar herkezden yuksek faizle borc almak yatirimmidir.bu gidisle yolumuzun sonu duyun u umimeye cikar.osmanlida borc alarsk ulke yonettigini sanir bu ugurda ta japonyaya gemi gonderip borc isterken diger yandan gdlen paralarla saray yapardi.

  • Zalım felek07 Ağustos 2024 11:30

    Xyz ALLAH sana akıl versin hatta vermesin bu kafayla bu kadar ulan ilk okula kadar uyuşturucu inmiş yalan talan almış başını gitmiş ülkenin her metrekaresi din iman vatan millet dene dene elden çıkmış sen neyin kafasını yaşıyorsun ne iciyosun emlak şirketleri bile hep ABD li sen hangi vatan milletten bahsediyosun soyunuz kurusun bir bitmediniz

  • xyz07 Ağustos 2024 10:59

    Senin gibi onursuz, haysiyetsiz, kişiliksiz ve namussuz birisini tanımadım. Semin kim olduğunu biliyorum soytarı. Ahlak yoksunu yobaz yalaka.