E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBakan Şimşek, büyüme rakamlarını değerlendirdi---

Bakan Şimşek, büyüme rakamlarını değerlendirdi

Bakan Şimşek, büyüme rakamlarını değerlendirdi
02 Eylül 2024 - 10:36 borsagundem.com

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, öncü göstergeleri yılın ikinci çeyreğinde büyümede dengelenmenin sürdüğüne işaret ettiğini söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2024 yılının ikinci çeyrek dönemine ilişkin açıklanan (Gayrisafi Yurt İçi Hasıla) GSYH rakamlarıyla ilgili değerlendirmede bulundu.

Şimşek, Türkiye ekonomisinin 2024 yılı ikinci çeyreğinde yıllık yüzde 2,5 büyüdüğünü hatırlatarak, "Böylece yılın ilk yarısında yıllık büyüme yüzde 3,8 oldu. Yıllıklandırılmış milli gelir ikinci çeyrek itibarıyla 1,2 trilyon doları aştı. Takvim ve köprü günlerinin ekonomik aktiviteyi etkilediği ikinci çeyrekte ekonomimizin yüzde 23'ünü oluşturan sanayi sektörü daralırken sanayi hariç diğer tüm sektörlerde büyüme devam etti." dedi.

Şimşek şunları söyledi:

"Ekonomide dengelenme sürüyor, iç talebin büyümeye verdiği katkı 1,2 puana gerilerken net dış talebin pozitif katkısı 1,3 puan oldu.

İşsizlik oranının yüzde 8,8 ile yatay seyrettiği ikinci çeyrekte istihdam geçen yılın aynı dönemine göre 1,2 milyon kişi, bir önceki çeyreğe göre 205 bin kişi arttı.

Öncü göstergeler yılın üçüncü çeyreğinde büyümede dengelenmenin sürdüğüne işaret ediyor. 2024 yıl genelinde iç talebin büyümeye daha az katkı verdiği dengeli bir büyüme kompozisyonu öngörüyoruz.

Öngörülebilir ve uluslararası normlara uygun politikalarımız ekonomimizi güçlendiriyor. Büyümede dengelenme başladı, cari açık daraldı, risk primi azaldı, dış kaynak girişleri arttı, rezervler iyileşti ve dezenflasyon sürecine girdik.

Yakın zamanda 2025-27 dönemi Orta Vadeli Programımızı kamuoyu ile paylaşacağız. İyileşen güven ve istikrar ortamını pekiştirmek ve program hedeflerimize ulaşmak için adımlarımızı kararlılıkla atmaya devam edeceğiz.

Öncelikli amacımız olan kalıcı fiyat istikrarını sağlayarak sürdürülebilir büyümenin zeminini sağlamlaştıracak; katma değerli üretimi, istihdamı, yatırımı ve ihracatı destekleyerek büyümenin potansiyelini ve vatandaşlarımızın refahını artıracağız."

Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 2.5 büyüdüTürkiye ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 2.5 büyüdü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • seçmen02 Eylül 2024 13:34

    NAS bu ülkeyi, mahvetti. üzenine ENSAR ile ülkemizin bekası tehdit edilir hale geldi, Acil seçim ve yönetim değişikliği ile ülkeye gerçek hizmeti getirecek liderlere ihtiyaç var. özellikle bu duruma gelmemizin en büyük sebebi. Bahçeli MHP sidir. Halk bunu görüyor

  • Mucise Reis ;)02 Eylül 2024 12:43

    işsizin olduğu ülkede  22 yıldır hep büyüyen veriler :D sonuç işsizlik. 10 milyon genç işe başlasa zaten sgk kazası dolup taşacak. yönetenler  kaliteli yatırıms ağası oluşturamadığı için bu işsizlik mevcut. 1 kişi bile boşta ve işsiz kalmasa bu ülke uçar gider. bu saçma veriler ile anca böyle 

  • Ahmet 02 Eylül 2024 11:28

    Vatandaşı soyarak anca bu kadar olur

  • Ekonomist02 Eylül 2024 11:24

    Sayın Siyasi sorumlular, C. YILMAZ ŞİMŞEK Yapısal reformlarda daha etkili olunmalı, özelikle şeffaflıkta ve kayıt dışılıkta, en son tüketici vatandaşa sorumluluklar yüklenmemeli, teknoloji daha etkili ve verimli kullanılmalı.  Yapay zekada sürekli denetim, yasal olmayanı önleme hatasız işlem üzerine programlar yapılmalı. ihracat- ithalat dengesizliği miktar olarak açıklanmalı veriler tutulmalı. ithal tüketimin faturası en çok tüketene yansıtılacak sistemler ile serbestlik sağlanmalıdır. İslami kesime yönelik TL de taksitli ve faizsiz sistemler de zayıfsınız. Fakat faiz üzerine kredilerde daha fazla hizmet sağlıyorsunuz. Üretim modelleri de ve şirketler bu sisteme çok bağlı hatta sabit faizli kredili yapılan tüketimlerin ödemeleri  enflasyon ile adeta çerez kalarak ödüllendirilmiş oluyor. 

  • xyz02 Eylül 2024 11:01

    Memetten masallar.

  • SSK emekli 02 Eylül 2024 10:40

    Acil intibakkkkkkkkkk imdatttttttt maaş artışlarında adalet istiyoruz pirim günü çok olanla az olan aynı maaş olmaz illede Adalet yeter artıkkkkkk