E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBakan Şimşek'ten borsa uyarısı: Oyun alanı değildir---

Bakan Şimşek'ten borsa uyarısı: Oyun alanı değildir

Bakan Şimşek'ten borsa uyarısı: Oyun alanı değildir
22 Aralık 2023 - 16:04 borsagundem.com

Bakan Şimşek, "Borsamız sermaye piyasalarının çok değerli bir platformu. Borsa'nın sağlıklı işlemesi, firmalarımızın sağlıklı finansmana erişiminin en önemli itici gücü olacak. Borsa bir oyun alanı değildir." dedi.

Borsa İstanbul 150. Yıl Gong Töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla yapıldı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, buradaki konuşmasında, Borsa'nın 150 yılının sadece bir kurumun sembolik tarihini yansıtmadığını, toplumsal ve ekonomik gelişim ve birikimi de yansıttığını söyledi. Ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Şimşek, şunları ifade etti:

"Son 21 yılda Türkiye ekonomisi Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) olarak 238 milyar dolardan, bu sene sonu itibarıyla muhtemelen 1,1 trilyon dolar civarına ulaşmış olacak, yeni rekorlar kırılmış olacak. Borsamızda aynı dönemde, piyasa değeri olarak 10,5 kat büyüdü. Borsanın ekonomide çok değerli bir işlevi var. Bu işlev ideal olarak, küçük birikimlerin menkul değerlere dönüşerek yatırımlara yönlendirilmesidir. Yani firmalarımızın, yatırım, büyüme, işletme finansmanı ihtiyaçlarını daha sağlıklı, kalıcı, uzun vadeli, sermaye piyasaları enstrümanları üzerinden edinmeleri çok kritik.

Önümüzdeki dönemde, eylül ayında açıklanan Orta Vadeli Program (OVP) hedeflerini gerçekleştirerek, firmalarımızın dezenflasyon sonrasında uzun vadeli sermaye benzeri kaynaklara çok daha güçlü erişimini sağlamış olacağız. Önümüzdeki dönemde OVP'nin uygulanmasıyla, ekonomimizde öngörülebilirlik çok daha fazla artacak. Sürdürülebilir yüksek büyümenin temelleri çok daha sağlıklı şekilde atılmış olacak. Makro finansal istikrar pekişiyor, son aylarda hemen her alanda açıklanan programa bir güven var, TL varlıklara ciddi talep var. Bütün bunlar firmalar ve vatandaşlarımız açısından çok değerli kazanımlara vesile olacak."

"Borsa bir oyun alanı değildir"

Şimşek, OVP'nin önemli hedeflerinden birinin sermaye piyasalarını derinleştirmek olduğunu belirterek, finansal okuryazarlığın önemini vurguladı.

8,6 milyon kişinin Borsa'da yatırım yaptığına dikkati çeken Şimşek, şunları kaydetti:

"Bu nedenle tüm vatandaşlarımızın finansal okuryazarlık noktasında desteğe ihtiyacı var. SPK'nin bu alanda bir çalışması var, onu da yakında açıklayacağız. SPK 2010'dan bu yana yaklaşık 15 bin üniversite öğrencimize bu eğitimi verdi ama yetmez tüm vatandaşlarımıza finansal okuryazarlık dersini vermemiz gerekiyor. Borsamız sermaye piyasalarının çok değerli bir platformu. Bunun sağlıklı işlemesi bizim için çok değerli. Bu konuda hassasiyetle üzerimize düşeni yapıyoruz çünkü Borsa'nın sağlıklı işlemesi, firmalarımızın sağlıklı finansmana erişiminin en önemli itici gücü olacak. Borsa bir oyun alanı değildir, o nedenle SPK'nin yaptığı çalışmalar önümüzdeki dönemde çok daha etkili olacak."

Bakan Şimşek, birikimlerin yatırım, istihdam, üretim ve ihracata yönlenmesi için fiyat istikrarının güçlü şekilde sağlanması gerektiğini belirterek, "Bu yönde de ciddi bir ilerleme var. Son aylarda aylık enflasyonda bir ivme kaybı söz konusu, inanıyorum ki 2024'te bu kayıp daha da ivme kazanacak. Böylece sermaye piyasalarımızın önü de çok daha güçlü şekilde açılmış olacak. 2002'den bu yana gelişmekte olan ülkelere ve dünyaya göre Türkiye ekonomisi çok daha hızlı büyümüştür. 2002 yılını 100 alsak ve reel olarak büyümemizi bugüne taşısak Türkiye 100'den 288'e çıkmış." dedi.

Erdoğan'dan manipülasyon uyarısı: SPK ve BİST'e çağrı

 

Borsa İstanbul'dan BIST 500 açıklaması

 

BofA: Tüm yatırım araçlarından çıkış yaşandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (31)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Tiktak24 Aralık 2023 19:05

    BİST Avrupa GYO da olduğu gibi SPK aracılığı ile fakirden alıp zengini zengin etme alanına dönüştürülmekledir. Bindiğiniz dalı kesiyorsunuz ve en acısı benim gibiler spk ya güveniyor, o da yalan oldu.

  • Turkogluturk24 Aralık 2023 08:52

    Egitimi hukuku liyakati yokedenler ayni zamanda borsayida yoketti.borsa sirketler icin beles para bulma yeri haline getirildi.

  • borsacı23 Aralık 2023 21:01

    seçim finansmanı borsadan fazlası ile çıkmadan borsa çıkışa geçme.

  • burhan23 Aralık 2023 12:51

    O zaman Voip i kaldırın,oyun olmaktan çıksın.

  • yunus23 Aralık 2023 12:48

    Devlet fonu devreye girmeli,oyunu bozmalı.Gerçekten borsayı ele geçirmişler,istedikleri gibi oynuyorlar.

  • Mucise Reis : )23 Aralık 2023 10:44

    oligartlar, bıyıklı yabancı rolu yaptı.... arzlarda  para babaları ve bazı kişiler ciddi manada bu işi ticarete dmktu , aracı kurumlar diğer alanalrdan çıkıp arzlar ile köşe olmaya çalıştı... sıcak para zaten yok ... krediki işlemler azaldı.. az zararı olan çıkıp faizde bekleyıp ana parayı kurtarmak istiyor... kıı konuşma metnı hazır dıyenler arzlarda zaten metın okunmadan pozisyon aldı terse dondu arzlar... tl yakmak için iyi zamanla.a borsada bekleyenler, kmh dan dönen tl girer birazda burada bekler mantı... stratejı ezılen amator yenı tanışan borsacı

  • Güccük Yatırımcı22 Aralık 2023 22:15

    Betoncuları kurtaralım derken, tüm borsa tepetaklak gitti. Çoğu tekrar tekrar haklak arz  yapıyor. Hisse fiyatları defter değerlerininçok altında. Yapılacak iş aslında basit. İsteyen hissedar hisse fiyatını defter değeri ile hesaplayıp GYO'dan ev alabilmeli. Hissederlar yarı fiyatı betonculardan ev alabilirler. Ben halen şunu anlayamıyorum, defter değerinden düşük hisse fiyatımı olur? İmtiyazlı hisse olmazsa, çoğu patron babayı görür :-)

  • kamil23 Aralık 2023 12:50

    defter değeri doğru mu bakalım,şişirme olamaz mı? Analistler incelemeden kağıt almazlar.

  • Borsazede22 Aralık 2023 22:09

    Bofa nın oyun alanı

  • Sssscc 22 Aralık 2023 21:31

    Bir ülkede resmi kurumlar vatandaşi soymaya aracılık ediyor üç tefeci yonetiyor borsayi viop üzerinden soyuyorlar yazıklar olsun

  • Murat22 Aralık 2023 23:54

    Bravo arkadaşım, VİOP'un vadelisi de vadesizi de hemen acilen YOKEDİLMELİDİR!..

  • manyak herif22 Aralık 2023 21:20

    hayır sayın bakamayan borsa bir oyundur.tıpkı bir korebe.birdir  bir.saklambaç gibi duşunun.

  • azmi22 Aralık 2023 21:09

    Kasıtlı düşürenlerin oyunlarına ses çıkarmıyorsunuz. Falan  Endeks % 10 düşerken aynı endeksteki falan hisse % 40-50 düşüyor. Bu nasıl oluyor ,düşüre düşüre toplamaya neden izin veriliyor. Borsada fırsatlar bitmez ,doğru ama küçük yatırımcı bu kadar da sahipsiz bırakılmaz. Bence yüksek kur , düşmüş borsa isteyen yabancıdan giriş yapması yani para getirmesi bekleniyor.

  • Yakup Kaya22 Aralık 2023 20:00

    Evet Sayın Bakamayan Borsa Oyun Alanı Olmadığını Biz Biliyoruz Ama Sizde Şunları Bilin Hırsız Patronlarında Bedava Kredi Alanı Değil, Adaletsizliğin Tavan Yaptığı Yerde Değil Vatandaşı Bedelli ile Soyan Patronların,İşine Geldiği Gibi Maniplasyon Yapan Spkilator,Patron ve SPK Oyun Alanıda Değil Vatandaş Ülkesini Kalkınması İçin Şirkete Ortak Oysa Aç Gözlü Patronlar Hepsi Benim Mantığında, Lütfen Borsa İyi Giderken Övünenler Yıkıldığı Zamanda da Yatırımcı Yanında Olun Oyun Arayanlar Millet Bahçelerine Hadi Ordan İşinize Bakın ve Vatandaşın elinden Aldığınız Alım Gücünü İade Edecek Değerde Vatandaşın Yanında Olun.

  • VT22 Aralık 2023 19:51

    Esas borsa hükümetin oyun alanı değil bakan efendi.Her türlü oyunu oynuyorsunuz.yıllardır küçük yatırımcıyı korumadınız,her yerde olduğu gibi burada da vatandaşı ezdiniz. 31 martı bekliyoruz, cevabı göreceksiniz.

  • Yavuz Selim Vatansever22 Aralık 2023 19:28

    Sn. Bakanım lütfen "Halk"a "Arzetmeyin" artık Allah aşkına, bu ne ya paralarımızı "Sünger" gibi çekiyorlar, yatırımcıyı ağlatıyorlar. Son "arzlara" bir göz atın, alan yanıyor birkaç tanesi hariç. "Borsamız bu kadar şirketle ileleyemez!"

  • Bik22 Aralık 2023 19:27

    Borsa oyun  alanı değilse , bankadan kredi alamayan nakit akışı bozulan inşaat şirketlerinin keriz yatırımcılardan para toplama yeri mi.

  • Murat22 Aralık 2023 23:56

    Küçük yatırımcıya tuzak kurup parasını pul edenleri ÖMÜR BOYU BİST'TEN UZAKLAŞTIRIN!..

  • pazarci22 Aralık 2023 19:17

    evet ,borsa oyun alani deyil, fakat IMKB hirsizlarin ve soyguncularin cirit attigi yer, ve sosyal devlet dedigin kurum,vatandasinin haklarini koruyacagi yerde hirsizin soyguncunun sirtini sivazlamakta ,laf basi geldimi mangalda kumesde tavuk birakmassiniz ,is icraata geldimi hirsizin arkasindasiniz.....

  • Zam22 Aralık 2023 19:08

    Pahalılık ve zamlarla ilgili hiç konuşnuyorlar farkındamısınız.bu işler yerine halk ilgili işlerle ilgilenilmeli.

  • Borsa oyun yeri22 Aralık 2023 18:03

    Sayın bakan bizim borsamiz maalesef oyun alani son halka arzlarda görmüyormusunuz ilk açıldığı gün taban oluyor kim hangi fiyattan aldida sattı.

  • Yavuz Selim Vatansever22 Aralık 2023 21:41

    Son arzlar bilhassa "Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı" ismi ne olursa olsun alayının işlemleri "İncelenmeli, yatırımcıyı yere yatıranlar ve parasını alıp yan gelip yatanlar"dan "Hesap sorulmalı!" Devlet küçük yatırımcının yanında olur elbet!

  • Faruk 22 Aralık 2023 17:31

    Bir bank of america var istediği gibi oynuyor borsamizda

  • Bekir22 Aralık 2023 18:16

    Tuzak içinde tuzak var, artık güven kalmadı.Tam anlamıyla yasal soygun yapılıyor.

  • Serkant Kelleci22 Aralık 2023 17:26

    Halka arz vurgununa kim çanak tuttu, aklımla dalga geçme sayın şimşek, ky den paraları hortumlayan her kim ise boğazında dursun o paralar (6) 

  • mali 22 Aralık 2023 17:17

    Borsanın oyun yeri olmadığını özlellikle spk nın bilmesi lazım. AVGMYO nı halka arz ederken. Hisseler bedelli bölünüyor herhalde, 

  • Cey22 Aralık 2023 17:17

    Bank off herkesle oynuyor ama hadi durdursaniza...

  • xyz22 Aralık 2023 17:08

    Mehmet iyi güzel diyorsunda emin ol bizim borsa tam oyun alanı. Büyük yatırımcı-bist yönetimi ve SPK kedi küçük yatırımcı fare oyna babam oyna fareyle.

  • tv22 Aralık 2023 17:02

    sayın bakan isterdimki evvelden batan bazı borsa şirketlerinden hesap sorulsaydi temeni ederim olur

  • Muhammed 22 Aralık 2023 18:05

    İhlaslardan soramadılar, bayanlardan vazgeçtik.

  • wers22 Aralık 2023 16:49

    allah aşkına tabgd nın halka arzını araştırırmısınız hergün halka arz mı olur şirketleri olur olmaz her şirketi borsaya açmak da nedir