E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBakanlıktan Kaz Dağları'nda altın aranmasına ilişkin açıklama---

Bakanlıktan Kaz Dağları'nda altın aranmasına ilişkin açıklama

Bakanlıktan Kaz Dağları'nda altın aranmasına ilişkin açıklama
29 Temmuz 2019 - 09:22 borsagundem.com

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından Çanakkale’deki altın aramalarına ilişkin açıklama geldi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından Çanakkale’deki altın aramalarına ilişkin, "Maden bölgesi Kaz Dağları’nda değil, Kaz Dağları’na yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki Kirazlı Balaban Tepesi’ndedir. Orman izin sınırları dışında herhangi bir faaliyet söz konusu değildir." ifadeleri kullanıldı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, madencilik gibi katma değeri yüksek ve emek yoğun bir alanla ilgili yayılan yanlış bilgilerin, geçimini bu sektörden sağlayan 100 binden fazla insanın emeğini değersizleştirdiği kaydedildi.

Kirazlı Balaban’daki madencilik faaliyetinin Atikhisar Barajı'nın kısa ve orta mesafeli koruma alanlarının dışında yapıldığı bildirilen açıklamada, "İşletme aşamasında ortaya çıkacak su ihtiyacı öncelikle yüzey akışı sularından sağlanacaktır. Bu suların ihtiyacı karşılamaya yetmediği durumlarda ise proje sahibi tarafından inşa edilecek Altınzeybek Göleti’nden su temin edilecektir. Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni’nin su ihtiyacının Atikhisar Barajı’ndan karşılanacağı iddiası tamamen gerçek dışıdır." denildi.

Açıklamada, halk arasında madenlerin aranması ve çıkarılması süreçlerinde siyanür kullanıldığına dair yanlış bir kanının olduğuna işaret edilerek, altın dahil madenlerin aranması ve çıkarılması süreçlerinde doğal ortamda siyanür ya da türevi bir madde kullanılmadığı, çıkarılan kayanın içindeki altının metal olarak ayrıştırılması aşamasında ise ulusal ve uluslararası kriterlere göre kapalı tesislerde üretim yapıldığı belirtildi.

Altın ithalatına 8,5 milyar dolar ödendi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından Çevresel Etki Değerlendirmesi İzni, Tarım ve Orman Bakanlığından Orman İzni ve yerel yönetimlerden Gayrisıhhi Müessese İzni almadan madencilik işletme faaliyetlerine izin verilmediği bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Mevzuatta yapılan son değişiklikle madencilik faaliyeti için kesilen ağaç sayısı kadar farklı noktalara ağaç dikilmesi ve madencilik faaliyetinin sona ermesiyle aynı bölgenin yeniden ağaçlandırılarak eski haline getirilmesi şartı getirildi. Söz konusu maden faaliyetlerinde bulunan firma, mevzuat gereği 2 farklı noktada hatıra ormanı oluşturarak, 14 bin fidan dikimi gerçekleştirdi. İddialarda yer alan alanda kesilen ağaç sayısı ortaya atıldığı gibi 195 bin değil, 13 bin 400'dür. Ayrıca, tüm maden faaliyetleri Bakanlığımız ve ilgili kurumlar tarafından periyodik olarak denetleniyor. Bu kapsamda Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü faaliyetleri yerinde incelemek üzere bir ekibi sahaya göndermiştir."

Açıklamada, Çanakkale’deki altın araması bölgesinin Kaz Dağları’nda olmadığı vurgulanarak, "Maden bölgesi Kaz Dağları’nda değil, Kaz Dağları’na yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki Kirazlı Balaban Tepesi’ndedir. Orman izin sınırları dışında herhangi bir faaliyet söz konusu değildir. Ayrıca maden araması için ağaç kesimi tamamlanan alanlarda, madencilik faaliyetinden sonra sahanın rehabilitasyonunda kullanılmak üzere üst toprak sıyırma ve depolama işlemlerine başlandı." ifadeleri kullanıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar verilerine göre, Türkiye'nin altın ithalatına geçen yıl 8,5 milyar dolar ödediği kaydedilen açıklamada, "Türkiye, dünyada üretilen 90 madenin 77’sini ticari olarak üretebilecek bir rezerve sahiptir. Buna rağmen Türkiye’de madencilik faaliyetleri toplam gayri safi yurt içi hasıladan sadece yüzde 1 civarında pay alırken, ABD, Kanada ve Avustralya gibi ülkelerde bu oran yüzde 10’lara kadar yükselmektedir." değerlendirmesinde bulunuldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (17)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali29 Temmuz 2019 22:53

    Sonra ekonomi bozuk der bu istemezukçüler....varsa altın çıksın ekonomi ye kazandırılsın....o durunca daha mi iyi olacaz

  • Kadir 29 Temmuz 2019 22:08

    ağaç düşmanları

  • Partizan kafası 29 Temmuz 2019 14:56

    Futbol takımı tutar gibi siyasi parti destekleyen bir kafaya sahipsen,kafandan öperler.Doğruya doğru yanlışa yanlış demezsen evinden karını kızını alıp götürseler sesin çıkmaz.Tüm siyasi parti temsilcileri hata yaptığında dur bakayım sen yanlış yapıyorsun demelisin.Din de bunu emreder.İnsanlıkta bunu emreder.Delikanlılık ta budur.

  • Hasanby29 Temmuz 2019 14:49

    Resmi açıklamaya mı inanalım , drone  ile çekilen görüntülere mi

  • bu arada29 Temmuz 2019 12:43

     haberi beyenler Almanyada kömür madeni nasıl işletiliyor, devlet nasıl şartlar koymuş, maden kapanınca arazi nasıl  bırakılmalı, çalışanların çalışma koşulları, çevre halkının güvenliği ve onay süreci bi araştırın .Dünyadan haberiniz yok. örnek: almanyada ev yıktılar, yetkili gelip araziyi inceledi ve dediki, burada çivi parçaları var, burada plastik pvc ler var burası hala enkaz yıgınıdır yasamıza göre... öncelikle buraları tırmıkla temizleyin sonra bizi arayın. işçiler tek tek yerdeki parçaları topladı, neden ? toprak yapısına zarar veren materyaller toprak içinde olmuyomuş, sonrasında ilgili arazi için bina yapım izni çıktı. son yasalar böyle... bırak siyanürle altın aramayı. :D siyanürü döktünmü o araziye, akarsular, dereler, yaşam alanları, doğal güzellik, sağlık problem ve hastalıklar vb. vb. alır başını gider. oradan illa maden çıkacaksa, kimyasalsız, olabildiğince doğa ile barışık yöntemlerin garanti altına alınması lazım.öyle çıakrtamıyorsan bekle.. 

  • babanın zeki oğlu:)29 Temmuz 2019 12:39

    Ya bu ülkede, memlekette bir sürü insan geldi gitti, kimse babasının mallarını böyle satıp satıp nakite çevirmedi. ki yaptığı işlerede bakıyoruz geçmiş 20 yıla bir taneside sonuçlu biçimde bitmedi. ama nedense her işe çomak sokarlar, sonra kenara çekilirer, sorunlar yumağı orada büyür büyür, sonra mevzu unutulur gider... bir tane proje gösterin a dan z ye planlı yapılmış ve sonuca ulaşmış. tarhide veriyorum 200 yılından günümüze gelsin...?? ben bulamadım :D

  • mehmet ayper29 Temmuz 2019 11:32

    hiçbir resmi görevliye inanmıyorum ülkeyi mafettiniz

  • seçmen29 Temmuz 2019 11:28

    hiç bir şeyin katma değeri kaz dağlarından değerli değildir, çekin o kirli ellerinizi kaz dağlarından,  çıkartacağınız birkaç kilo o altın uğruna  dünya mirası ve ülkemizin göz bebeği olan kazdağlarını heda edemezsiniz..

  • Hasan Aydın29 Temmuz 2019 13:51

    İsminizi gizlediğiniz için size isminizle hitap edemiyorum, sizinle "sen"li de konuşmayacağım, "nerede gezer sen de o onur" diyerek size hakaret de etmeyeceğim malum "edeb sınırlarını aşıyorum. Belki o hitabım da yanlıştı sizden özür diliyorum. Şirket Kanadalı değil de Koç olsaydı onlara karşı tutumunuz farklı mı olacaktı. Şirketin farklı bşr menşeli olması durumu değiştiriyor mu? Size buradan pay verilseydi farklı bir "onur" mu sergileyecektiniz? Herhalde tepkiniz ağaçların kesilmesine. Kesilen ağaç kadar şirket fidan dikeceğini ve siyanürle değil ab standartlarında bir arama yapışacağını bilmiyorum okudunuz mu? Yüksek "edeb ve onur" seviyeniz Chp'li beledilerin yaptığı ağaç katliamlarına da ses çıkarmaya yetiyor mu?

  • seçmen29 Temmuz 2019 12:26

    Hasan aydın ben  haberi gayet doğru okuyorum, senin nerenle baktığına bağlı... yoksa böyle edep sınırları dışına çıkmazdın,  bakan ın kazdağları değil dediği bölge de kaz dağları sıradağları silsilesi içerisinde yer almaktadır, varsayalım ki kaz dağları değil orası başka ülkenin sınırları içerisinde mi yer alıyor? çıkartılan altınlardan sana pay mı verecekler,  ancak ne yazık ki söylenen her yalana inanan senin gibi tayfalar yüzünden ülke ilerleyemiyor, bu arada o madenin sahibinin kanadalı olduğunu biliyormuydun? Ben bu yorumu yalnızca bu yazı üzerine yazmadım, yıllardır kazdağlarına uzanan kirli ellere tepki olsun diye yazdım... sen bana laf yetiştireceğine  bir onurlu duruş sergile de ülkenin  değerlerine sahip çık... var mı sende o onur?

  • Hasan Aydın29 Temmuz 2019 11:59

    Haberi nerenizle okuyorsunuz? KLaz Dağları'nda olmayacak diyor bakan.

  • Çıkarcı çevreci değil gerçek çevreci 29 Temmuz 2019 09:56

    Zaten bu ülkeye ne geldiyse çevreci gibi görünen cahil insanlar yüzünden geldi. Onlara göre HES yapılmasın, altın maden aranmasın çevreyi korusunlar geri kalan ülkelere muhtaç olsun ama sözde çevreciler çıkarcı çevreciler yüzünden bu ülke gelişmedi.. Çok yazık

  • RANTÇI ÇEVRECİYE CEVAP29 Temmuz 2019 11:31

    ne gliyorsa bu ülkenin başına senin gibi  sadece cebini düşünen üç beş kuruş uğruna doğayı katleden ve ülkeyi satan kirli zihniyetler yüzünden geliyor.. yoksa o üç kuruşluk aklınla çevreyi düşünen onurlu insanları küçümsemezdin...

  • METIN ÇETİN29 Temmuz 2019 10:54

    Kirletnen doğa. .. Cebiniz önemli. ... Kaz Dağları bir bloktur. ..Bakanlık zirveyi kaz dağı gerisini yolunacak kaz olarak tanımlamış. .Üç gün sonra çevre kirlendiginde bu açıklamayı yapanları saygıyla anacagım. ...!!!

  • peki29 Temmuz 2019 10:21

    her şey öylemi?

  • :)29 Temmuz 2019 10:19

    modern arama yöntemler, çevre dostu yönteler yerine. ilkel çevreye ve yaşam alanlarına zararlı yöntemleri sadece çok para için seçenler vatana ihane edenlerdir. hes de öyle madan aramada öyle. bir zengin milyon usd kazanacak diye, bölhe halkının populasyonu sonsuz zarar görecekse, bu işte sorun var.

  • Kaz dağı29 Temmuz 2019 09:44

    Orası kaz dağlarıdır. Kimseyi kandırmayın