E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBakır arz endişeleri ile yükseldi---

Bakır arz endişeleri ile yükseldi

Bakır arz endişeleri ile yükseldi
14 Haziran 2013 - 10:53 borsagundem.com

Bakır, Grasberg madenindeki arz endişeleri ve iyi çıkan ABD verileri sonrası yükseldi

Bakır arz endişeleri ve ABD verileri ile yükseldi  Bakır, ABD'de dün açıklanan perakende satışlar ve işsizlik başvuruları verilerinin beklenenden iyi çıkmasının talep görünümünü iyileştirmesi ve Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc.'nin Endonezya'daki Grasberg madenindeki sıkıntılardan kaynaklanan arz taraflı endişeler sonrası haftalık kaybını daralttı.
Üç ay vadeli bakır kontratları, Londra Metal Borsası'nda (LME), yüzde 1.3 yükselerek ton başına 7,141.75 dolara kadar çıkmasının ardından, Tokyo saati ile 16:07'de ton başına 7,110.25 dolara geldi. Fiyatlar dün 7,011.25 dolar ile 3 Mayıs'tan bu yana en düşük seviyesini gördü. Metal bu hafta yüzde 1.7 düştü ve düşünü ikinci haftaya taşıdı.
ABD'de dün açıklanan Mayıs ayı perakende satışlar verisi tahminlerden daha fazla artarken, işsizlik başvuruları, önceki haftanın seviyesi olan 346,000'den, 8 Haziran haftası 334,000'e geriledi. Bugün ABD'de açıklanacak olan sanayi üretimi verisinin Mayıs ayında artış göstermesi bekleniyor. Freeport, dünyanın ikinci en büyük bakır madeni Grasberg'den nakliyatı iptal etti. Bu madende Mayıs ayında meydana gelen ölümlü kazanın ardından üretim durmuştu.
Seul'de Korea Exchange Bank Futures Co. kıdemli traderı Hwang Il Doo, "İyileşen ABD ekonomik verileri, Freeport'un Grasberg madeninden nakliyatı zorunlu nedenlerden dolayı durdurduğu bir ortamda, talebin artacağını işaret etti," dedi.
Grasberg'de üretimin durması üretimin günlük 3 milyon pound (1,361 ton) azalmasına neden oluyor ve bu da 2013 yılında ortalama günlük küresel üretimin yüzde 2.9'una tekabül ediyor.
Ekim vadeli bakır kontratları, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, yüzde 0.1 düşerek ton başına 51,450 yuana (8,391 dolar) geriledi. Temmuz vadeli bakır kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.7 yükselerek pound başına 3.207 dolara çıktı.
LME'de, nikel ton başına 14,052 dolar ile 2009'dan bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından yükseldi. Aluminyum, çinko, kurşun ve kalay değer kazandı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)