E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBakır Çin beklentileri ile yükseliyor---

Bakır Çin beklentileri ile yükseliyor

Bakır Çin beklentileri ile yükseliyor
21 Mayıs 2012 - 09:45 borsagundem.com

Bakır, Çin'de büyümenin destekleneceği beklentileri ile yükselişini ikinci güne taşıdı

Bakır, Çin Başbakanı Wen Jiabao'nun, hükümetin ekonomik büyümeyi destekleme konusuna daha fazla odaklanacağını açıklamasının, dünyanın en büyük sanayi metalleri tüketicisi Çin'de bakıra yönelik talebin artacağı beklentilerini güçlendirmesi sonrası yükselişini ikinci güne taşıdı.
Üç ay vadeli bakır kontratı, Londra Metal Borsası'nda (LME) yüzde 1.2 artarak ton başına 7,743.25 dolara kadar çıktıktan sonra, Tokyo saati ile 10:34'te ton başına 7,740 dolara geldi. Bakır fiyatları geçen hafta yüzde 4.5 düştü ve üçüncü haftayı da kayıpla tamamladı. Comex'te Temmuz vadeli bakır kontratları yüzde 0.7 yükselerek pound başına 3.4940 dolara çıktı.
Çin başbakanı, haftasonu yaptığı açıklamada, ülkesinin büyümeyi sürdürebilmek için "proaktif maliye politikası ve ihtiyatlı para politikası" uygulamak gerektiğini söyledi. Almanya ve Fransa liderleri bugün, Yunanistan'ın eurodan çıkabileceği endişeleri ile, küresel hisse senetleri değerinde bu ay görülen yaklaşık 4 trilyon dolarlık erimenin ardından, 23 Mayıs'taki Avrupa Birliği zirvesi öncesi Berlin'de biraraya gelecek.
Australia & New Zealand Banking Group Ltd. analistleri Mark Pervan and Natalie Robertson, bugünkü raporlarında, "Çin'in büyüme politikalarını destekleyeceği yolundaki taahhüdünün ardından, yukarı yönde bir hareket görebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.
Fiyatların aşırı alım ya da aşırı satım durumunda olup olmadığını işaret eden teknik analiz göstergesi olan 14 günlük RSI, LME bakır kontratı için geçen hafta 30 seviyesinin altına indi. Bu durum bazı analistlerce, fiyatların aşırı satım durumundan dolayı yükselmeye hazırlandığının bir işareti olarak değerlendiriliyor.
Şanghay bakrı stokları geçen hafta, borsadan yapılan açıklamaya göre, 173,814 tona düştü. Mayıs ayında yüzde 11 düşen LME stokları ise, 18 mayıs itibariyle, ikinci günde de yükselerek 221,175 tona çıktı.
Asya hisse sentleri, Wen'i yorumlarının parasal gevşemeyi işaret ettiği yolundaki yorumların desteği ile değer kazandı. Bölge Hisse senedi gösterge endeksi son altı ayın en hızlı düşüşünü gösterdikten sonra toparlandı.
Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, Eylül teslimatı bakır kontratı yüzde 1.3 yükselerek ton başına 55,920 yuana (8,845 dolar) ulaştı.
LME'de, aluminyum yüzde 0.2 düşerek ton başına 2,065 dolara, çinko yüzde 1 yükselerek ton başına 1,914 dolara, kurşun yüzde 0.5 çıkışla ton başına 1,975 dolara, nikel yüzde 1 değer kazanarak ton başına 16,995 dolara ve kalay yüzde 1.3 kayıpla ton başına 19,400 dolara geldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)