E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBakır fiyatları yükselişte, demir bir yılın dibinde---

Bakır fiyatları yükselişte, demir bir yılın dibinde

Bakır fiyatları yükselişte, demir bir yılın dibinde
19 Ağustos 2024 - 08:47 borsagundem.com

Bakır, ABD'deki resesyon endişelerinin azalması ve Çin talebiyle yükseldi. Dalian'da demir cevheri, zayıflayan çelik piyasasıyla bir yılın en düşük seviyesine indi

 
Bakır fiyatları, geçen haftaki güçlü veri dizisinin ardından ABD'deki durgunluk korkularının azalması ve Çin'deki talebin arttığına dair işaretlerin ortaya çıkmasıyla bu haftaya yükselişle başladı.

Londra Metal Borsası'nda üç ay vadeli bakır, geçen hafta altı hafta içinde ilk haftalık artışını kaydettikten sonra TSİ 08.19'da %0,9 artışla 9.198 dolar/tona çıktı.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda Eylül vadeli bakır kontratı, %0,4 artışla 73.930 yuan/tona (10.349,41 dolar) yükseldi.

Geçtiğimiz hafta, perakende satışlar, enflasyon ve üretici fiyatlarıyla ilgili raporlar, ay başında beklenenden zayıf gelen istihdam verileriyle tetiklenen ABD'deki ekonomik gerileme korkularını yatıştırmaya yardımcı oldu.

Fed'in Temmuz ayı politika toplantısının tutanakları ve Başkan Jerome Powell'ın Jackson Hole'daki konuşması, bu hafta döviz hareketinin ve yatırımcı güveninin ana itici güçleri olacak gibi görünüyor.

Çin'de, bakır kullanıcıları fiyatlar düştükçe ve geleneksel güçlü sonbahar talebinin öncesinde alımlarını artırdı.

Şili'deki BHP'nin Escondida bakır madenindeki ana sendika, Cuma günü yönetimin ücret teklifini kabul etti ve sendika grevini askıya alarak metalin küresel arzı konusundaki endişeleri hafifletti.

LME'de alüminyum %0,6 artışla 2.379,50 dolar/tondan, kalay %0,6 artışla 32.100 dolar/tondan, çinko %0,8 artışla 2.784,50 dolar/tondan, kurşun %0,8 artışla 2.053,50 dolar/tondan ve nikel %0,3 artışla 16.425 dolar/tondan işlem gördü.

Dalian'da demir cevheri, zayıflayan çelik piyasasıyla bir yılın en düşük seviyesine indi

Dalian'da demir cevheri vadeli işlem fiyatları, Çin'de zayıflayan çelik piyasasının çelik üretim bileşenine yönelik talep beklentilerini gölgelemesiyle bir yıllık en düşük seviyeye geriledi.

Dalian Emtia Borsası'nda (DCE) Eylül vadeli demir cevheri, sabah işlemlerini %0,64 düşüşle 702,5 yuan/ton (98,33 dolar) seviyesinde tamamladı.

Kontrat, seansın erken saatlerinde Ağustos 2023'ten bu yana en düşük seviyesi olan 688,5 yuan/tona indi.

Ancak Singapur Borsası'ndaki Eylül ayı demir cevheri, TSİ 07.20'de %1,62 artışla 93,5 dolar/tona yükseldi.

Analistler, demir cevheri piyasalarının dalgalı bir haftanın ardından istikrara kavuştuğunu ancak artan arz ve ılımlı talep nedeniyle savunmasız kaldığını söyledi.

Çin'in Ocak-Haziran döneminde Çin'e yapılan demir cevheri ithalatının bir önceki yıla göre %6 artarak 611,6 milyon tona çıktığını bildirdi.

Bu arada, Ulusal İstatistik Bürosu'nun verilerine göre, Çin ham çelik üretimi Ocak-Temmuz döneminde %2,2 düşerek 613,7 milyon tona geriledi.

Analistler, zayıf marjlar ve zayıf talep nedeniyle çelik fabrikalarının demir cevheri alımlarını geri çekmesinin muhtemel olduğunu kaydetti.

DCE'de koklaşabilir kömür ve kok kömürü sırasıyla %2,23 ve %0,95 düşmesiyle zemin kaybetti.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'ndaki çelik endeksleri karışık seyretti. Sıcak haddelenmiş rulo %2,36 düştü, inşaat demiri %0,1 düştü, filmaşin %0,06 düştü, paslanmaz çelik ise %0,84 yükseldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)