E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBakır ve demirde düşüş---

Bakır ve demirde düşüş

Bakır ve demirde düşüş
16 Temmuz 2024 - 08:47 borsagundem.com

Bakır fiyatları, Çin'den gelen zayıf ekonomik veriler ve çoğu küresel antrepolarda artan stokların etkisiyle düştü. Demir cevheri de yatırımcılar Çin'deki önemli toplantıdan teşvik sinyali beklerken geri çekildi

Londra Metal Borsası'nda (LME) üç ay vadeli bakır, TSİ 06.23'te %0,2 düşüşle 9.791 dolar/tona gerilerken, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda (SHFE) Ağustos vadeli bakır kontratı, %0,4 düşüşle 79.300 yuan/tona (10.914,90 dolar) geriledi.

LME onaylı depolardaki, Comex depolarındaki, Çin'deki gümrüklü depolardaki ve Şanghay Uluslararası Enerji Borsası tarafından belirlenen depolardaki bakır stoklarının tamamı Temmuz ayında şu ana kadar arttı ve bu da zayıf talebe işaret etti.

Bu arada, Çin ekonomisi ikinci çeyrekte beklenenden çok daha yavaş büyüdü ve Çin yıllık bakır talebinin yaklaşık yarısını oluşturduğu için zayıf bir talep tablosu çizdi.

Ancak veriler, Pekin'in daha da fazla teşvik uygulamaya ihtiyaç duyacağı yönündeki beklentileri canlı tuttu.

Bakıra olan spekülatif ilgi de arttı. Bu, fon yöneticilerinin 8 Temmuz itibarıyla CME bakır kontratında 43.403 sözleşmelik net uzun pozisyon tutmasıyla kanıtlandı böylelikle bakırın rekor yüksek fiyata ulaştığı 20 Mayıs'tan bu yana ilk artış oldu.

Bu arada Çin'deki bakır talebi, Mayıs ayındaki 15 dolar gibi düşük bir indirime kıyasla, metal ithalatına ilişkin primin 3 dolar/ton seviyesinde kalmasından da anlaşılacağı üzere, son haftalarda istikrar kazandı.

LME'de alüminyum %0,3 düşüşle 2.454,50 dolar/tondan, çinko %0,3 düşüşle 2.946,50 dolar/tondan, kalay %0,3 düşüşle 33.150 dolar/tondan, nikel %0,4 artışla 16.770 dolar/tondan ve kurşun %0,1 artışla 2.190 dolar/tondan işlem gördü.

Demir cevheri, yatırımcılar Çin'deki önemli toplantıdan teşvik sinyali beklerken geri çekildi

Demir cevheri vadeli işlemleri, yatırımcıların ve borsa işlemcilerinin, beklenenden zayıf gelen ekonomik veriler sonrasında üçüncü genel kurul toplantısından itibaren Çin'den gelecek güçlü teşvik beklentilerine karşı temkinli davranmasıyla geriledi.

Dalian Emtia Borsası'nda (DCE) Eylül vadeli demir cevheri, dünkü %1'den fazla yükselişin ardından sabah işlemlerini %0,24 düşüşle 830 yuan/ton (114,25 dolar) seviyesinde tamamladı.

Singapur Borsası'nda Ağustos ayı demir cevheri, yaklaşık %0,5 düşüşle 108,2 dolar/tona geriledi.

Analistler, Çin'de genel toplantının demir cevheri fiyatlarında herhangi bir rahatlama sağlamasına yönelik çok az beklenti olduğunu belirtti.

Analistler, Pekin'in odak noktasının muhtemelen emlakların tamamlanması ve stokların azaltılması olacağını, demir cevheri ve çeliğin bağlı olduğu yeni inşaat faaliyetlerinin ise öncelik listesinin alt sıralarında yer alması gerektiğini ekledi.

Analistler, bu hafta Pekin'de yapılacak üçüncü genel toplantının ana odağının borçların azaltılması ve güvenin artırılması olmasını bekliyor.

Çin'in ikinci çeyrekteki ekonomik büyümesi ve Haziran ayındaki yeni banka kredilerinin beklentileri karşılamamasının ardından daha fazla teşvik umutları arttı.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda inşaat demiri %0,1, sıcak haddelenmiş rulo %0,2, paslanmaz çelik %0,2 arttı, filmaşin ise %0,3 düştü.

Ethereum ETF'lerinin 23 Temmuz'da işleme başlaması bekleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)