E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBakır ve petrol fiyatları ekonomi için ne söylüyor?---

Bakır ve petrol fiyatları ekonomi için ne söylüyor?

Bakır ve petrol fiyatları ekonomi için ne söylüyor?
05 Eylül 2024 - 16:10 borsagundem.com

Küresel piyasalarda bakır ve petrol fiyatlarında sert düşüşler hakim. Uzmanlarsa bu düşüşlerin küresel ekonomideki yavaşlamadan kaynaklandığına dikkat çekiyor

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çin ve ABD’den gelen zayıf ekonomik verilerle birlikte üçüncü çeyrekte emtia fiyatları geri çekildi. Özellikle petrol ve bakır fiyatlarındaki düşüş piyasalara damgasını vurdu. Küresel borsalardaki düşüşlere emtia fiyatlarındaki gerileme de katkıda bulunuyor.

MarketWatch’un haberine göre varlık yönetimi firması Navellier & Associates’in Kurucusu ve Baş Yatırım Sorumlusu Louis Navellier, petrol ve bakırdaki talebin “genellikle küresel büyüme trendlerinin göstergesi” olduğu belirtiliyor.

Navellier emtialardaki düşüşün Çin, Avrupa, Kanada ve ABD’deki zayıf ekonomik verilerden ve Goldman Sachs’ın bakır için not düşürmesinden kaynaklandığını söyledi.

ABD'de Tedarik Yönetimi Enstitüsü'nün imalat endeksi, sekiz ayın en düşük seviyesi olan %46,8'den %47,2'ye yükseldi. %50'nin altında kalan rakamlar imalat sektörünün küçüldüğüne işaret ediyor. ABD imalat sektörünün temel barometresi üst üste beşinci ay küçülme gösterdi.

Navellier bu verilerin ekonomistlerin genel tahminlerinin altında kaldığını ve özellikle de yeni siparişlere ilişkin verilerin hayal kısıklığı yarattığını söyledi.

Yeni siparişler endeksi ağustos ayında 2,8 puan düşerek %44,6'ya ve iki yıldan fazla bir sürenin en düşük seviyesine geriledi. Üretim göstergesi ise temmuz ayındaki %45,9'dan %44,8'e geriledi ve Mayıs 2020'de pandeminin zirvesindeki kapanma döneminden bu yana en düşük seviyeye ulaştı.

RJO Futures Kıdemli Borsa Stratejisti John Caruso konuyla ilgili açıklamasında, “Şu anda bakır ve petrol gibi daha endüstriyel bazlı emtiaları etkileyen ABD ve Çin imalat verileri etrafında hâlâ çok fazla belirsizlik var” ifadelerini kullandı.

Hafta sonu yayınlanan Çin'in imalat satın alma yöneticileri endeksine ilişkin resmi veriler, Temmuz ayındaki 49,4'ten Ağustos ayında 49,1'e gerilediğini gösterdi. Altı ayın en düşük seviyesine işaret eden veriler dördüncü ay üst üste ekonomik büyümeyi daralmadan ayıran 50 puanlık eşiğin altında kaldı.

Ekonomideki zayıflık, enerji ve sanayi emtialarına olan talebi köreltebilir. Ham petrol vadeli işlemleri bugüne kadarki en düşük seviyesine ulaşırken, ABD bakır fiyatları yaklaşık %3 düştü.

Emtialar genel olarak son zamanlarda oldukça fazla zayıf bir performans gösteriyor. Dow Jones verilerine göre, emtia piyasası yatırımları için ölçüt olan S&P GSCI Endeksi, bu yıl nisan ayındaki zirvesinde %12,4'e kadar yükseldi. Ancak aynı endeks cuma günü itibariyle yıl başından bu yana sadece %0,2 arttı.

Yılbaşından bu yana, S&P GSCI'nin endüstriyel metaller alt endeksi cuma günü itibariyle yaklaşık %5,3 arttı. Fakat endeks yıl başından bu yana %3,3 düştü. Enerji alt endeksi ise son çeyrekte %10,6, yıl başından bu yana ise %1,2 geriledi.

Bakır

Goldman Sachs pazartesi günü paylaştığı bir yatırımcı notunda bakır fiyatlarının ton başına ortalama 10.100 dolar olmasını beklediğini ve önceki tahmini olan 15.000 dolar seviyesini düşürdüklerini açıladı.

Banka analistleri, “Beklenenden daha zayıf Çin emtia talebinin yanı sıra Çin’in ileriye dönük ekonomik görünümüne dair riskler bizi emtialara karşı daha seçici ve daha az yapıcı taktiksel bir görüşe yönlendiriyor” dedi.

Düşük tahminler, bakırın bu yılın başlarındaki rekor yüksek fiyatlardan sert bir şekilde geri çekilmesini takip ediyor. Bakır fiyatları 21 Mayıs tarihinde küresel piyasalarda gün içi rekor seviyesine ulaşmıştı.

Caruso, MarketWatch'a verdiği demeçte, "Çin’in emlak piyasasındaki ve bir bütün olarak ekonomisindeki zayıflık, bakır fiyatlarını etkilemeye devam ediyor" dedi.

Petrol

Navellier petrol için fiyatların düşmesinin beklendiğini ve ‘sonbaharda mevsimsel talebin azaldığını’ söyledi. Emtia uzmanı fiyat düşüşlerinin Libya petrolünün devre dışı kalmasına, Venezuela’daki enerji krizine ve Ukrayna’nın çok sayıda Rus ham petrol rafinerisini yok etmesine rağmen devam ettiğine dikkat çekti.

Drill Capital Management'ın Kurucusu ve Baş Yatırım Sorumlusu Farid Guindo, ham petrolün istikrar kazanması ve toparlanması için piyasanın Çin'den gelen verilerde iyileşme görmesi gerektiğini söyledi.

Emtia uzmanı tüketici talebinin artması için Kuzey Amerika ve Avrupa’da daha keskin faiz indirimleri ve Asya’daki kısa vadeli zayıflığa yanıt olarak OPEC+’ın üretim kesintilerini uzatması gerekeceğini söyledi.

Guindo Brent ekonomideki ters rüzgarların geride kalmasının ardından petrol fiyatlarının 75-80 dolar bandında istikrar kazanmasının muhtemel olduğunu sözlerine ekliyor.

Ancak Navellier Amerika'daki rekor ham petrol üretimi ve Guyana'nın Exxon Mobil'in yardımıyla üretimini artırması sonucunda, talebin azalmasıyla ham petrol fiyatlarının önümüzdeki aylarda düşmesini beklediğini söyledi.

Navellier, FED’in faiz oranlarını birden fazla kez düşürünceye ve üretim faaliyetlerini küresel çapta canlandırıncaya kadar emtia fiyatlarının genel olarak yumuşak kalmasını beklediğini sözlerine ekledi.

Dünya Altın Konseyi'nden yatırımcılara altın tavsiyesiDünya Altın Konseyi'nden yatırımcılara altın tavsiyesi

 

Araç sahipleri dikkat! Benzine indirim yoldaAraç sahipleri dikkat! Benzine indirim yolda

 

Petrol fiyatlarında yön yukarıPetrol fiyatlarında yön yukarı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)