E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBakırda piyasa trendleri, yükseliş sürer mi?---

Bakırda piyasa trendleri, yükseliş sürer mi?

Bakırda piyasa trendleri, yükseliş sürer mi?
24 Şubat 2021 - 11:39 borsagundem.com

Bakır fiyatları, sıkı arz ve talep beklentisi ile 9 buçuk yılın zirvesine çıktı. İnfo Yatırım tarafından hazırlanan analizde bakır, altın ve FX tarafından son piyasa trendleri belirtiliyor

Bakır fiyatları bugün de artışını sürdürerek dokuz buçuk yılın zirvesine çıktı. Düşük stoklar ve talep için parlak görünümün fiyatları desteklediği belirtildi. Ancak analistler, rallinin yavaşlamasını bekliyor.
Londra Metal Borsası'nda 3 ay vadeli bakır, %1,5 artarak 9.342 dolar/ton ile Ağustos 2011'den beri en yüksek seviyesine çıktı. Ancak TSİ 06.15'te %0,5 artışla 9.256 doalr/tona gevşedi.

Shanghai Vadeli İşlemler Borsası'nda Nisan vadeli bakır, %0,8 artarak 68.110 yuan/tona (10.542 dolar) çıktı. Kontrat senas başında 68.880 yuan ile Ağustos 2011'den beri en yüksek seviyesini gördü.
LME'de stokalrın 2005'ten beri en düşük seviyesine gerilemesi ve Yangshan bağlı bakır priminin Ağustos 2020'den beri en yüksek seviyesi olan 77 dolar/tona çıkması ithal bakıra talebin iyi olduğuna işaret ediyor. LME'de alüminyum %0,2 arttı, nikel %0,5 ve çinko %0,7 geriledi.

Fed Başkanı Powell'ın, Senato Bankacılık Komitesi’ndeki konuşmasının ilk gününde piyasalara etki eden yeni fiyatlamaların oluştuğunu gözlemliyoruz. Powell'ın konuşmasından öne çıkarabilecek noktalar enflasyonun bir süre daha yüksek kalabileceğini ve ilkbahar aylarında zirve yapabileceğini, bütçe açığı vererek enflasyonist baskıların oluşmayacağına inandığını belirtmesi gösterilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta piyasa ile Fed arasında bir "policy error" yani beklenti farklılaşması olur mu sorusu olacaktır.

Özellikle, küresel ölçekte emtia fiyatlarının ana neden olarak gösterildiği enflasyonist baskılar gelişmiş ülkelerin uzun vadeli tahvil faizlerini yukarıya taşırken, Fed'in veya başka bir politika yapıcının tahvil faizlerindeki bu yükselişi nasıl durdurmak isteyeceği temel tema olacaktır. Çünkü aşırı borçlu yapıda bir küresel ekonominin, yüksek faizleri ne ölçüde kaldırabileceği ve kabullenebileceği düşüncesi piyasaları domine etmektedir.

Buradan hareketle, FX tarafında USD short tema Fed Başkanı Powell tarafından yüksek likidite koşullarının taahhüt edilmesi ile devam ettirilmektedir. Ancak birçok hisse senedi fon yöneticisinin, artan enflasyonist baskılardan dolayı emtia tarafında ağırlıklarını artırdığı görülmektedir. Bu nedenle, öne çıkan bir piyasa teması olarak bakır / altın rasyosu bu noktada yakından izlenmektedir. Bakır tarafında arz kaynaklı sıkıntıların devam etmesi, fiyatları son sekiz yılın zirve seviyelerine çekerken uzun vadeli tahvil faizlerindeki yükseliş ise altın fiyatlarına olumsuz yönde etki etmektedir.

Altında rekor yılı mı?

Dolarda, yukarı hareket güçlenebilir

Bitcoin 50 bin doların üzerinde tutundu

Altında teşvik paketi bekleyişi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)