E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBank Asya hisseleri yüz güldürdü---

Bank Asya hisseleri yüz güldürdü

Bank Asya hisseleri yüz güldürdü
29 Mart 2014 - 07:57 borsagundem.com

Bank Asya hisseleri üç günde yüzde 66 değer kazandı

Bank Asya hisseleri, Qatar Islamic Bank (QIB) ile ortaklık görüşmesi açıklamasının ardından ‘bankanın mali yapısının güçleneceği’ algısı ile son 3 gündür tavan seviyelerden hareket ederken, hisselerdeki yükseliş hafta başından bu yana yüzde 66,4 oldu.

Hisse bugün ilk seansı da yüzde 8,13 primle tavan seviyesi olan 1,73 liradan kapattı. İkinci seansta yüzde 4,37 değer kaybeden Bank Asya hisseleri 1,53 liradan günü kapattı.

Katılım bankası Bank Asya, Katar’ın en büyük İslami bankası olan QIB ile stratejik ortaklık kurulması amacıyla münhasır görüşmelere başladığını ve ortaklığı kısa sürede sonuçlandırmayı planladığını 25 Mart’ta duyurmuştu. Dün sabah ‘olağan dışı fiyat-miktar hareketleri’ nedeniyle işlem sırası durdurulan Bank Asya hisseleri tekrar işleme açılmasının ardından yüzde 8,13 primle tavan seviyesine yükseldi. Yerli bir aracı kuruluş analisti Bank Asya hisselerindeki yükselişin stratejik ortaklık haberi ile alakalı olduğunu belirterek, “QIB’nin bankaya ortak olması durumunda Bank Asya’nın finansal yapısı daha da güçlenecek. Ancak hissenin şu anki seviyeleri çok yüksek. Bu seviyelerden bir geri geliş olur. Bizim hedef fiyatımız 1.48 lira.” dedi.

KAP’ta yer alan verilere göre yüzde 53,47’si Borsa’da işlem gören Banka Asya’nın piyasa değeri ise 1,56 milyar lira seviyesinde. Banka hisseleri işlem hacminde de ilk sırada yer alıyor.

Hisselerdeki hareketle ilgili olarak Bank Asya’nın KAP’a yaptığı açıklamada, “Bankamız ile ilgili olarak, mevcut durum itibarıyla kamuya açıklanmış olanlar haricinde, kamuya açıklanmamış herhangi bir özel durum bulunmamaktadır.” denildi. Çok ortaklı bir yapıya sahip olan Bank Asya’nın 2013 sonu itibarıyla 900 milyon lira ödenmiş sermayesi, 2,5 milyar lira özkaynağı, 29 milyar lira aktif toplamı ve 181 milyon lira net kârı bulunuyor. Banka, aktif büyüklüğü sıralamasına göre Türkiye’nin 13’üncü büyük bankası konumunda. Katar’ın ilk İslami finans kurumu olarak faaliyetine başlayan QIB ise Katar’ın İslami bankacılık sektöründe yüzde 35, toplam bankacılık sektöründe ise yüzde 9’luk paya sahip. QIB’nin aktif büyüklüğü 77,3 milyar Katar riyali (21,2 milyar dolar) seviyesinde bulunuyor. Banka Lübnan, İngiltere, Sudan ve Malezya’da da faaliyet gösteriyor.

Bank Asya, 17 Aralık’ta başlatılan yolsuzluk iddiaları operasyonunun ardından hükümet ve Gülen cemaati arasındaki gerilimde Cemaat’e yakın banka olarak değerlendirilmiş ve bankadan 4 milyar liralık mevduat çıkışı olduğu iddia edilmişti. Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz da, bu süreçte bankadan bazı kurumsal firmaların da dahil olduğu bir mevduat çıkışı olduğunu, ancak çıkışın yarısından fazla da giriş olduğunu açıklamıştı.

Bu gelişmelerin ardından Bank Asya sermayesini nakit yüzde 33 artışla 1,2 milyar liraya çıkarma, iştiraki A101’deki yüzde 18 payını 298 milyon liraya satma kararı aldığını duyurmuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)