E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBank of America: Ayı piyasası olasılığı hala düşük---

Bank of America: Ayı piyasası olasılığı hala düşük

Bank of America: Ayı piyasası olasılığı hala düşük
07 Ağustos 2024 - 13:49 borsagundem.com

Bank of America'ya göre, borsadaki son keskin satışların bir ayı piyasasına dönüşmesi pek olası değil.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Uzmanlar, başta ABD borsaları olmak üzere tüm piyasaları saran satışların devam etmeyeceği görüşünde.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, S&P 500 Endeksi, Temmuz ayındaki rekor seviyesinden bu yana yüzde 8'e varan seviyede düşerken Nasdaq 100 yüzde 10'dan fazla değer kaybetti. Son satışlar, Temmuz ayındaki zayıf istihdam raporu, yen carry ticaretinin geri çekilmesi ve yaklaşan durgunluk endişeleri tarafından yönlendirildi.

Tipik bir düzeltme

Insider’dan Matthew Fox’un haberine göre, ancak Bank of America stratejisti Savita Subramanian'a göre, borsada zirve seviyelerin görüldüğüne dair belirgin işaretler henüz net değil. Subramanian, “Bunun, büyük bir düşüşün eşiğinde olan bir borsa zirvesi olması yerine, her yıl ortalama olarak gerçekleşen tipik bir düzeltme olması muhtemel” diyor.

Subramanian, piyasadaki geri çekilmelerin yaygın olduğunu vurgulamak için borsa geçmişine işaret ediyor ve şunları yazıyor: “Yüzde 5’lik geri çekilmeler oldukça yaygındır, 1930'dan beri yılda ortalama üç kez meydana gelir. Bu, bu yıl Nisan ayından sonra yaşanan ikinci geri çekilme oldu. Daha büyük düzeltmeler daha az sıklıkta görülür ancak yine de onlar da yaygındır, yılda ortalama bir kez yüzde 10’luk düzeltmeler meydana gelir ve bunun da sonuncusu 2023 sonbaharında gerçekleşti.”

Kredi piyasasında istikrar

Kredi piyasalarının istikrarlı kalması, Subramanian'a son satışların gerçek bir ayı piyasasının başlangıcından ziyade yaygın bir geri çekilme olduğuna dair güven veriyor. Subramanian, “Şimdiye kadar, kredi piyasaları, geçen Cuma gününe kadar yüksek getirili spread’ler için 70 baz puanlık bir dipten zirveye genişlemeyle sakinleşti” diyor.

Genellikle ayı piyasalarına dönüşen panikler sırasında, tahvil yatırımcıları Hazine tahvillerine kıyasla riskli ve önemsiz borçlar için daha yüksek bir prim talep ediyor ancak bunun henüz gerçekleşmediği görülüyor.

Yüksek riskli şirket tahvilleriyle Hazine tahvilleri arasındaki getiri farkını ölçen BofA US High Yield opsiyon bazlı spread'i, 1996'daki başlangıcından bu yana yüzde 5,33 olan ortalamasının çok altında, sadece yüzde 3,93 seviyesinde seyrediyor. Kıyaslama yapıldığında, 2020 ve 2008'deki önceki borsa paniklemelerinde spread'in sırasıyla yüzde 9,82 ve yüzde 21,82'ye fırladığı görülüyor.

Subramanian, “Son spread genişlemesi, aşırı dar seviyelerden adil değere doğru normalleşme olarak tanımlanabilir. Kredi stratejistlerimize göre, spread'in 450-475'in ötesine genişlemesi endişe verici olacaktır” diyor.

10 sinyalden yalnızca 3’ü yanıyor

Dahası, Subramanian, çoğu yanıp söndüğünde büyük bir borsa zirvesinin gerçekleştiğini gösteren 10 sinyali izliyor. Ancak Temmuz ayı itibarıyla, 10 sinyalden sadece 3’ü yanıp sönmüş durumda ve bu, Haziran ayında yanıp sönen 5 sinyalden bile bir düşüşe ve olumlu bir atmosfere işaret ediyor. Subramanian, “Haziran ayında bu sinyallerin en fazla yüzde 50'sinin tetiklendiğini gördük. Bu oran, önceki piyasa zirvelerinde tetiklenen ortalama yüzde 70'in altında” diye yazıyor.

Temmuz ayında ortaya çıkan üç borsa zirvesi sinyali arasında, Conference Board anketine katılanların borsanın yükselmeye devam etmesini bekleyip beklemedikleri sorulduğunda net oranın yüzde 20'yi aşması, tersine dönmüş getiri eğrisi ve Senior Loan Officer Opinion Survey'e göre sıkılaşan kredi koşulları yer alıyor. Ancak yatırımcı hissiyatı, değerlemeler ve makro verilerle bağlantılı yedi sinyal daha henüz ortaya çıkmış değil.

Subramanian, “Satış Tarafı Göstergemiz de dahil olmak üzere yatırımcı hissiyatı sinyallerimizin birkaçı, hissiyatın boğa piyasalarının sonunda tipik olarak görülen coşkulu seviyelere ulaşmadığını gösteriyor” diyor.

Uzun süreli bir piyasa satışına hazırlanmak yerine Subramanian, yatırımcıların fırsat avına çıkmalarını ve yüksek kaliteli hisse senetleri satın almaya odaklanmalarını öneriyor.

Borsada çöküşlerden nasıl sağ çıkılır?Borsada çöküşlerden nasıl sağ çıkılır?

 

Çöküşü tahmin eden borsa uzmanı şimdi ne bekliyor?Çöküşü tahmin eden borsa uzmanı şimdi ne bekliyor?

 

Borsaları saran satış dalgası ‘siyah kuğu’ olayı mıydı?Borsaları saran satış dalgası ‘siyah kuğu’ olayı mıydı?

 

Jeremy Siegel: Hisse senetleri dönüm noktasındaJeremy Siegel: Hisse senetleri dönüm noktasında

 

UBS: Büyük rotasyon nakitten hisse senetlerine doğru olacakUBS: Büyük rotasyon nakitten hisse senetlerine doğru olacak

 

Bank of America: Küçük ölçekli hisse senetlerinin kaderini iki kriter belirleyecekBank of America: Küçük ölçekli hisse senetlerinin kaderini iki kriter belirleyecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ KODUŞ07 Ağustos 2024 16:14

    2008 de de aynen böyle demişler idi bir gün sonra borsalar çökmüş ve israile 400 milyar dolar havale yapmışlar idi.........