E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBank of America: Borsa zirveye yaklaşıyor---

Bank of America: Borsa zirveye yaklaşıyor

Bank of America: Borsa zirveye yaklaşıyor
08 Temmuz 2024 - 11:07 borsagundem.com

ABD’de uzmanlar, hisse senedi piyasalarında henüz gelinmemiş olsa da zirveye oldukça yaklaşıldığı görüşünde.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarındaki rallinin nefesinin tükendiğini gösteren işaretler yatırımcıları tetikte olmaya itiyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, ABD borsalarında önemli geri çekilmeler Temmuz ayında diğer aylara göre daha fazla yaşanıyor.

Piyasa zamanlaması

MarketWatch’tan Michael Brush’ın haberine göre, Bank of America niceliksel strateji uzmanı Savita Subramanian ve ekibi, ABD borsasının düzeltmeye hazır olup olmadığını anlamak için tarihsel olarak boğa piyasasının zirvelerine işaret eden 10 niceliksel ölçüm yayınladı. İstatistiklere göre, 10 ölçümden dördü zirvede olunduğunu söylüyor ancak genellikle söz konusu 10 göstergeden en az yedisi uyarı işaretlerini tetikleyene kadar zirveler gerçekleşmiyor.

Bu veri, özellikle uzun vadeli yatırımcıların S&P 500, Dow Jones Industrial Average ve Nasdaq Composite gibi başlıca ABD borsa endekslerinde dolar maliyeti ortalamasına sahiplerse hiçbir şey yapmamaları gerektiğine işaret ediyor. Yine de ‘piyasa zamanlaması’ yatırımcılar için önemli bir kriter olarak varlığını sürdürüyor.

Oldukça az ve bazen de yanlış anlaşılan ‘zamanlama’ kavramı özellikle uzun vadeli yatırımcılar için panik satışı yapmamak anlamına geliyor. Bunu bir örnekle açıklayan Subramanian, “Örneğin, 2010 ile 2020 yılları arasında S&P 500'ün en iyi 10 gününü kaçırdıysanız yüzde 190 yerine yüzde 95 oranında getiri elde ettiniz demektir. Benzer performans boşlukları 1980'lerde, 1990'larda ve 2000'lerde de yatırımcıları etkiledi. Dolayısıyla yatırımı sürdürmek genellikle duygusal satıştan daha üstündür” diyor.

Kalabalıklar genellikle yanılıyor

Bununla birlikte, eğer bir trader’sanız veya kaldıraçlı hisse alım satımı alıyorsanız, frene basmak akıllıca olabilir. İleride daha iyi fiyatlara sahip olabileceğiniz için belki yalnızca başlangıç ​​pozisyonlarını almak ya da hiç pozisyon almamak en doğru tercih olabilir. Temmuz ayı piyasadaki geri çekilmelerle ünlüdür. SentimenTrader'dan Jason Goepfert, ABD borsalarındaki önemli geri çekilmelerin Temmuz ayında diğer aylara göre daha fazla gerçekleştiğini belirtiyor.

Bank of America analistlerinin sunduğu göstergelerin çoğu duyarlılık göstergeleri olarak öne çıkıyor. Yatırımcılar ve tüketiciler son derece olumlu olduğunda bunun yükseliş anlamına geldiği düşünülse de aslında tam tersinin doğru olduğunu anlamak gerekiyor. Kalabalığın yükselişe geçmesi iyiye işaret olarak kabul edilmiyor. Grup düşüncesinin tuzakları nedeniyle borsada kalabalıklar genellikle yanılıyor.

Borsaların zirveye ulaştığına dair dört işaret

Conference Board'un tüketici güven endeksi genellikle piyasanın zirveye ulaşmasından sonraki altı ay içinde 110 seviyesine ulaşıyor. Bu gösterge Ocak ayında 111 seviyesine ulaştı. Bu, tüketiciler arasında aşırı güvenin ters bir sinyali işlevi görüyor ve onların yakında alım satımdan vazgeçmek zorunda kalabileceklerini gösteriyor.

Conference Board anketlerinde hisse senetlerinde yükseliş beklentisi olan kişilerin net yüzdesi, zirveden önceki altı ayda yüzde 20'yi aşıyor. Bu gösterge yakın zamanda yüzde 23 seviyesindeydi ve bu gösterge tetiklendi. Bunu hesaplamak için, hisse senetlerinde daha yüksek fiyat bekleyenlerin yüzdesini almak ve düşüş beklentisinde olanların yüzdesini bundan çıkarmak gerekiyor.

Bankalar normalde piyasa zirvelerinden önce kredi verme standartlarını sıkılaştırıyor. Bunun nedeni muhtemelen bir yavaşlama veya daha kötüsünü hissediyor olmaları. Analistler, bankaların yüzde 16'sının kredi standartlarını sıkılaştırdıklarını söylediğini kaydediyor. Bu kırmızı bayrak kaldıracak kadar yüksek bir gösterge olarak öne çıkıyor.

Tersine dönen getiri eğrisi tarihsel olarak büyüme beklentilerinin zayıfladığının sinyalini veriyor. Geçen sekiz ayı piyasasının beşinde getiri eğrisi satışlardan önceki altı ayda tersine döndü. Getiri eğrisi Temmuz 2022'den bu yana tersine döndü; bu, tarihteki en uzun ters dönüş oldu. Şu ana kadar bir resesyon ise gerçekleşmedi.

Yakından izlenmesi gereken altı tetikleyici

Aşağıdaki altı göstergeden üçünün analistlerin sisteminin piyasa zirvesi çağrısında bulunması için tetiklenmesi gerekiyor.

CEO'lar ve yönetim kurulları kendilerine aşırı güvendikçe, genellikle piyasa zirveleri öncesinde birleşme ve satın almalarda artış yaşanıyor. Bu sinyal, birleşme ve satın alma işlemlerinin sayısı 10 yıllık ortalamanın bir standart sapmasından fazla olduğunda tetikleniyor. Bu gösterge piyasa zirvesinin sinyalini vermeye yakın bile değil.

Yüksek değerlemeler genellikle zirvelere işaret ediyor. Bu bir uyarı işaretine yakın bir veri olarak öne çıkıyor. Bank of America'nın göstergesi, S&P 500'ün fiyat/kazanç oranını ve ABD tüketici fiyat endeksindeki yıldan yıla değişimi toplayarak mevcutta 27 değerini elde ediyor. Bu, 10 yıllık ortalamanın 0,9 standart sapması üzerinde veya piyasanın zirveye çıkacağını işaret eden tek standart sapma eşiğinin biraz altında bir veri olarak öne çıkıyor.

Piyasa zirveleri öncesinde, büyüme hisse senetleri değer hisse senetlerinden daha iyi performans gösteriyor. Değer Hisse senetlerinin gerçekten de son altı ayda büyüme hisse senetlerinin gerisinde kaldığı görülüyor ancak bunun piyasanın zirveye çıkacağı sinyalini vermek için gereken yüzde 2,5 puan kadar olmadığı gözleniyor. Burada analistler, S&P 500'ün üst ve alt ondalık dilimlerini ileriye dönük fiyat/kazanç oranlarıyla karşılaştırıyor.

Piyasa genellikle piyasa zirvelerinden önce borç sorununun yaşanacağını söylüyor. Burada analistler özel bir kredi stresi göstergesini izliyor ve kredi kullanılabilirliği, borç verme seviyeleri, kredi kurumu borç notu değişiklikleri ve sorunlu borç miktarı gibi kalemlere bakılıyor. 0 ve 1 arasında olan bu gösterge normalde piyasa zirvesinden sonraki altı ay içinde 0,25'in altına düşüyor; şu anda ise 0,39 seviyesinde seyrediyor.

Bank of America stratejistleri, Wall Street stratejistlerinin hisse senetlerine karşı nakit olarak önerdiği tahsisi ölçen özel bir satış tarafı göstergesini takip ediyor. Son okumalar tarafsız bölgede, alım ve satımın ortasında olunduğuna işaret ediyor.

Benzer şekilde Bank of America, satış tarafı analistleri arasında S&P 500 şirketlerinin uzun vadeli büyüme beklentilerini takip ediyor. Bu ters bir gösterge olarak biliniyor. Analistler ne kadar yükselişe inanırsa, hisse senetlerinin düşme olasılığı da o kadar artıyor. Tipik olarak zirveler, büyüme beklentilerinin ortalamanın 1 standart sapma üzerinde olduğu durumlarda ortaya çıkıyor. Şu anda bir yıllık ortalamanın 0,02 standart sapma üzerinde ve piyasanın zirve yapacağı tahmininden çok uzakta.

Güvenle göz ardı edebileceğiniz üç zirve göstergesi

Pek çok analist, S&P 500'ün Nvidia, Apple, Amazon, Microsoft ve Alphabet gibi birkaç hisse senedi tarafından yönlendirilmesini bir zirve uyarısı olarak değerlendiriyor. Bank of America, “Ancak mega sermaye liderliği tek başına alarma geçmek için yeterli değil. Mega-cap liderlik yıllarını yaklaşık yüzde 75 oranında kazanımlar takip ediyor” diyor.

Benzer şekilde, birçok analist, Volatilite Endeksi'nin ısrarla düşük seyretmesinin de hisse senetleri için olumsuz bir gösterge olduğunu söylüyor. Analistler ise, tarihsel olarak düşük volatilitenin 'aşırı kayıtsız bir piyasanın patlamaya hazır olduğunun bir göstergesi olmadığını’ ifade ediyor.

Son olarak, ABD ekonomisi için ‘nötr kısa vadeli faiz oranı’ anlamına gelen ve ‘r-star' adı verilen bir ölçüne dair de bir yanılgı bulunuyor. Şu anda r-star yüzde 1'in biraz üzerinde seyrediyor ve bu, yüzde 5,25-5,5 aralığında olan federal fon oranının oldukça altında olduğu anlamına geliyor. Bu durum, federal fon oranlarının daraltıcı olduğunu, bunun da ekonomik yavaşlamaya veya daha kötüsüne neden olacağını gösteriyor.

Ancak r-star’la ilgili bu varsayımın bir yanılgı olduğu, r-star’ın 1970’lerden 1990'lara kadar tüm boğa piyasalarında federal fon oranlarının oldukça altında olduğundan anlaşılıyor. Bu da bu göstergeyi fiilen işe yaramaz hale getiriyor. Bank of America, görünüşte kısıtlayıcı olan r-star’a rağmen, ‘önceki döngülere kıyasla daha düşük kaldıraç ve daha düşük dalgalı faiz riski göz önüne alındığında hisse senetlerinin hala güçlü getiriler sağlayabileceğini’ belirtiyor.

Wall Street’te zirvedekiler mutlu!Wall Street’te zirvedekiler mutlu!

 

Biden’ın yarıştan çekilmesi borsaları nasıl etkiler?Biden’ın yarıştan çekilmesi borsaları nasıl etkiler?

 

‘Siyah kuğular’ borsaları nasıl etkiliyor?‘Siyah kuğular’ borsaları nasıl etkiliyor?

 

Doug Kass: Borsaların çöküşü ani ve beklenmedik olacakDoug Kass: Borsaların çöküşü ani ve beklenmedik olacak

 

ABD borsalarında yoğunlaşma riski artıyorABD borsalarında yoğunlaşma riski artıyor

 

Tarihsel veriler borsada yüzde 10’luk yükselişe işaret ediyorTarihsel veriler borsada yüzde 10’luk yükselişe işaret ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)