E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBank of America: Yapay zeka 'internet’in yolundan gidiyor---

Bank of America: Yapay zeka 'internet’in yolundan gidiyor

Bank of America: Yapay zeka 'internet’in yolundan gidiyor
13 Eylül 2024 - 17:20 borsagundem.com

Bank of America, yapay zeka patlamasının henüz çok erken bir aşamada olduğunu söylüyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bank of America, yapay zeka patlamasıyla ilgili olarak, “Daha 1996’dayız" diyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, ABD borsalarını kasıp kavuran yapay zeka rallisinin devam edip etmeyeceği merak edilirken Bank of America, bu coşkunun henüz ilk aşamalarında olunduğu görüşünde.

Kullanım alanları henüz ortaya çıkmadı

Insider’dan Kelly Cloonan’ın haberine göre, Bank of America, yapay zeka patlamasının erken aşamalarında olunduğunu ve coşkunun, 1990’larda internetin izlediği yolu izlediğini söylüyor.

Bankanın görüşü, yatırımcıların teknoloji tarafından vaat edilen verimlilik ve üretkenlik kazanımlarını elde etmelerini umarak uzun bir süredir bu ticarete para akıtmasının ardından yapay zekaya yönelik şüpheciliğin artmasıyla birlikte geliyor.

Raporda, “Şüpheciler, üretken yapay zekanın gelir potansiyelinin mevcut düzeydeki yapay zeka altyapısı yatırımını haklı çıkarmadığını beyan ediyor” deniyor. Rapor ayrıca, “Ancak internetin ilk tüketici kullanım örneklerinden çok daha önemli olanın internet sayesinde ortaya çıkan binlerce kullanım örneği ve şirket olduğunu unutmayın” diye ekliyor.

Bankanın raporu, 3.000'den fazla şirkette hisse senedi analistleri ve makro stratejistleri arasında yapılan bir ankete dayanıyor. Bu stratejistler, yapay zekanın son 50 yıldaki üçüncü büyük teknoloji döngüsü olduğunu ve Kasım 2022'de ChatGPT'nin piyasaya sürülmesiyle başladığını söylüyor ve “Yapay zeka, 1981'de kişisel bilgisayarların ve 1994'te internetin yenilik dalgalarını takip ediyor” diyor.

Etkisi beklenenden erken gerçekleşecek

Ancak rapor, ana akım benimsenmeye ulaşması 15-30 yıl süren bu teknoloji patlamalarının aksine, yapay zekanın etkisinin muhtemelen daha erken gerçekleşeceğini söylüyor. Raporda, “Üretken yapay zeka, önümüzdeki 5 ila 10 yıl içinde her sektörü alt üst edecek ve küresel ekonomiyi dönüştürecek bir teknolojik evrimi hızlandırabilir” deniyor.

Ancak, yatırımcılar teknolojinin uzun vadeli etkisini küçümsüyor ve yakın vadeli potansiyelini abartıyor; bu da teknoloji patlamalarının tipik bir özelliği olarak öne çıkıyor.

Raporda, “Yapay zeka yatırımları gelecek birkaç yıl içinde 1 trilyon dolara ulaşabilir, ancak internet patlamasıyla kıyaslandığında henüz 1996’dayız" deniyor. Stratejistler, şirketlere yapılan mevcut yatırım düzeyinin, büyük ölçüde hala beta aşamasında olan ve geliştirilip büyütülmesi zaman alacak olan üretken yapay zeka uygulamaları yapmak için yalnızca bir ön koşul olduğunu da ekliyor.

Kar marjı genişlemesi

Stratejistler, yapay zekanın endüstri gruplarının çoğunluğu için kar marjı genişlemesini yönlendireceğini öngörüyor ve “Yarı mamuller ve yazılımlar, önümüzdeki beş yılda sırasıyla yaklaşık yüzde 4,8 ve yüzde 5,2 marj büyümesiyle özellikle büyük kazançlar görecek” diyor.

Rapor, yatırımcıların şirketler tarafından teknolojiye yapılan büyük yatırımlardan henüz anlamlı getiriler görememesi nedeniyle yapay zeka konusunda artan şüphecilik ortasında geliyor. Salı günü, Morgan Stanley'nin ABD baş hisse senedi stratejisti Mike Wilson, yapay zeka yatırım temasının ‘aşırı pişmiş’ olduğunu söyledi ve yatırımcıların savunmacı hisse senetlerine çekilmeleri gerektiğini önerdi.

Goldman Sachs: Petrol fiyatları yapay zeka sayesinde düşecekGoldman Sachs: Petrol fiyatları yapay zeka sayesinde düşecek

 

Bank of America’dan uyarı: Yapay zeka rallisi zirve yaptıBank of America’dan uyarı: Yapay zeka rallisi zirve yaptı

 

Yapay zeka ticareti cazibesini yitiriyorYapay zeka ticareti cazibesini yitiriyor

 

Yapay zeka devi hisselerde rüzgar tersine döndüYapay zeka devi hisselerde rüzgar tersine döndü

 

Yapay zeka için dipten alım ne zaman?Yapay zeka için dipten alım ne zaman?

 

Wall Street 'yapay zeka devrimi'nden şüphe ediyorWall Street 'yapay zeka devrimi'nden şüphe ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)