E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBank of America’dan uyarı: Yapay zeka rallisi zirve yaptı---

Bank of America’dan uyarı: Yapay zeka rallisi zirve yaptı

Bank of America’dan uyarı: Yapay zeka rallisi zirve yaptı
21 Ağustos 2024 - 14:43 borsagundem.com

ABD borsalarının en çok konuşulan teknoloji hisse senetleri yapay zeka rallisi sona ermiş olabilir. BofA analistleri yatırımcıları AI yatırımlarını kontrol altına alma uyarısında bulunuyor.

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bank of America Küresel Araştırmalar biriminin strateji ekibi yapay zeka yatırımcılarına ilişkin uyarılarını sertleştiriyor: Büyük yapay zeka yatırımlarını kontrol etmenin ve bunun yerine tüm koşullara uygun yatırımlara bağlı kalmanın zamanı gelmiş olabilir.

Bu oldukça cesur bir açıklama. Zira Muhteşem Yedili olarak bilinen Alphabet, Apple, Amazon, Nvidia, Meta, Tesla ve Microsoft hisselerinden oluşan bir sepete 100 bin dolar yatırım yapan bir yatırımcı geçtiğimiz yıl 55 bin dolarlık getiri elde etti. Aynı dönemde S&P 500 Endeksi’ni takip eden bir endeks fonuna yatırım yapan bir kişi ise bu getirinin sadece yarısını alabildi.

Yapay teknolojisi şirketlerin üretkenliğini artıracağı gerekçesiyle teknoloji devlerinin hisselerindeki güçlü artışları tetikledi. Bu hisselere bağlı kalan yatırımcılar da iddialarının meyvelerini aldı. Ancak BofA analistleri getirilerin bu noktada durduğunu söylüyor.

Barron’s’un haberine göre Bank of America’dan Jared Woodard, “Yapay zeka yatırım heyecanı zirve noktasına ulaştı ve reel ekonomi sektörlerinin on yıllık bir toparlanma süreci var” dedi.

Son 10 yıl boyunca S&P 500 Endeksi’nin piyasa değerinin %48’i 2020’de endekse giren Tesla hisseleri hariç Muhteşem Yedili hisselerinden geldi. Dow Jones hesaplamalarına göre bu yedi hisse endeks getirinin %52,5’ini oluşturdu.

Şimdiyse, yapay zekadan elde edilen getirilerin, veri merkezleri ve ortak donanım gibi teknolojinin temelini oluşturan maliyetlerden daha ağır basıp basmayacağına dair endişeler var. Alphabet son çeyrekte harcamalarını neredeyse ikiye katladı ve Meta da yıl için harcama tahminlerini yükseltti.

BofA, 16 Temmuz tarihli bir notta, ortalama AI ETF'leri için gelecek yıl boyunca bilanço artışı beklentilerinin düştüğünü söyledi ve cuma günü de bu beklentisini yineledi. Bankanın bu yıl S&P 500 için %13'lük artış tahmini giderek yaklaşıyor ve BofA'dan Savita Subramanian, bu artıştan S&P 500'deki diğer 493 hisse senedine fayda sağlayabileceğini söyledi.

Bankanın analistlerine göre ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz oranlarını düşürmesi halinde genellikle büyüme için borçlanmaya ihtiyaç duyan ham madde ve sanayi sektörlerinin yükselişini beklemek uygun bir pozisyon olacak.

ABD borsaları yıl başından bu yana iyi bir performans sergiledi. S&P 500 yatırımcıları bilanço resesyonlarına, mini bankacılık krizine ve son satışlara rağmen yılı çift haneli yükselişle bitirmek istiyor. Geniş bir endekse bağlı kalmak, tarihsel olarak tek tek hisse senetlerini seçmekten daha iyi performans göstermiştir. Yatırımcıların hisse senetlerini seçerek yatırım yapmadan önce şirketin temel göstergelerine ve kendi risk alma yeteneklerine odaklanmaları gerekiyor.

Ed Yardeni: ABD Doları 2030 yılına kadar güçlü seyredecekEd Yardeni: ABD Doları 2030 yılına kadar güçlü seyredecek

 

Wall Street’te ‘felaket’ hisseleri neden yükseldi?Wall Street’te ‘felaket’ hisseleri neden yükseldi?

 

Küresel piyasalar Powell öncesi temkinli seyrediyorKüresel piyasalar Powell öncesi temkinli seyrediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)22 Ağustos 2024 17:36

    çok ileri bir seviyeye gidiyor bu işler. akıl almıyor. sadece bir kullanım cihazı veriyorum tanıtıyorum al bunu öğrendiyorum. sonra cihazı kuruyorum işyerine. diyorum ki şu sorunum var neden ? akıllı zeka klavuzu taratıp bana yardımcı oluyor. ya bu şeye benziyor. al şu uçağın kullanım klavuzu oku, sonra al bu uçağı uçur. gerçektende insanların işlerini alacaklar, ayda yarı yarıya insan gücü azalacak. metni resime çevirmeler, masum kalacak. hukuk alanında sorular cevaplar, vergi alanında, anayasa hakkında, ya herşeyi kısa sürede öğretip, kısa sürede çözüm üretebiliyoruz.  uçaklar, otomobıller, akıllı şehirler, akıllı cihazlar ile herşey kayıt altında. çin de akıllı otolar var, kamera le   360 derece görerek ilerlıyor. bu onbınlerce oto  x insanı her sanıyesını kaydedıyor mobese gibi :D  milli güvenlkik sorunları gelecek