E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisBanka emeklileri ayakta---

Banka emeklileri ayakta

Banka emeklileri ayakta
01 Mart 2011 - 11:15 borsagundem.com

Torba Yasa'nın yürürlüğe girişiyle birlikte haklarının ellerinden alındığını düşünen emekliler mahkemeye başvuruyor

ELİF BATU YENER - FİNANSGÜNDEM

Kamuoyunda "Torba Yasa" olarak bilinen, 6111 sayılı "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun", Vakıfbank emeklilerini ayağa kaldırdı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından geçtiğimiz Cuma günü onaylanan kanunun 53. maddesinin, emekli sandığından olan geçmiş yıllara dair alacaklarının gaspına neden olacağını ileri süren binlerce Vakıfbank emeklisi Anayasa Mahkemesi’ne gitmeye hazırlanıyor. Yasanın 53. maddesi emekli sandığından geriye dönük alacaklar için daha önceden açılmış davaları geçersiz kılıyor. Vakıfbank’ın binlerce emeklisi, sandıkların Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) devredilmesi kararının ardından geçmiş yıllara yönelik alacakları için harekete geçmiş ve dava açmışlardı. Açılan yüzlerce dava arasında emekli lehine çıkmış kararın Yargıtay tarafından onandığı bir dava örneği de var. Bu davanın halen mahkeme aşamasında olan diğerlerine emsal oluşturması bekleniyordu. Ancak son Torba Yasa ile bu davalar geçersiz kalıyor. Aslında bu yasa sadece Vakıfbank emekli sandığına bağlı olanları değil Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) devredilecek 22 emekli sandığını da ilgilendiriyor. Bu sandık üyelerinin de önümüzdeki dönemde başta Anayasa Mahkemesi olmak üzere haklarını korumak için harekete geçmesi bekleniyor.
MADDE 53 NE DİYOR
MADDE 53- 17/7/1964 tarihli ve 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 20 nci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir. “Birinci fıkranın (b) bendinin uygulanmasında, yardımların sağlanması ve bağlanması yönünden alt sınırın belirlenmesinde muadil miktar karşılaştırması esas alınır. Ancak, gelir ve aylıkların artırılmasında 506 sayılı Kanuna göre bağlanan gelir ve aylıkların artırımına ilişkin hükümler devir tarihine kadar uygulanmaz. 5510 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesinin onikinci fıkrasında yer alan sınırlama dâhilinde sandıkların kuruluş senetlerinde yer alan hükümler ve sandıkların uygulamaları saklıdır. Bu hüküm, yürürlüğe girdiği tarihten önceki artışlarda ve görülmekte olan davalar hakkında da uygulanır.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)