E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisBANKA HİSSEDARLARINA ÜZÜCÜ HABER: BDDK KARLARA EL KOYDU---

BANKA HİSSEDARLARINA ÜZÜCÜ HABER: BDDK KARLARA EL KOYDU

BANKA HİSSEDARLARINA ÜZÜCÜ HABER: BDDK KARLARA EL KOYDU
10 Aralık 2009 - 08:50 borsagundem.com

BDDK, bankalara yazılı talimat göndererek, 2009 ve önceki yıllara ait karların dağıtımı için kendisinden izin almaları gerektiğini belirtti. Bankacıların bir kısmına göre kar dağıtımı konusu çok abartılmamalı.

BANKALARA YAZILI TALİMAT
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), banka karlarının dağıtımı konusunda 'sıkıyönetim' ilan etti. Banka yönetimlerine yazılı talimat gönderen BDDK, sadece 2009'un değil, önceki yıllara ait dağıtılmayan karların da dağıtımı için izin alınmasını istedi. BDDK, bu konudaki düzenlemesini iyice ağırlaştırarak, bankaların çalışanlarına dağıtacağı jestiyon ve prim gibi ödemeler için de izin alınması gerektiğini bildirdi. BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, sektörün mali yapısındaki sağlamlığın korunması için sıkı kurallar getireceklerini söylemişti.
ÖZKAYNAKLAR GÜÇLÜ ESNEK OLUNMALI
BDDK'nın talimatını değerlendiren banka yöneticilerinin bir bölümü isteği makul görürken bazıları ise zaten banka özkaynaklarının güçlü olduğunu, bu işin fazla abartılmaması gerektiğini söylüyor. Banka genel müdürleri bu konuda bir kural konulsa bile BDDK'nın banka ortaklarını da düşünerek esnek karar vereceğine inandıklarını, işin abartılması halinde ters tepeceğini belirtiyor. BDDK, geçen yıl da kar dağıtımı konusunda bankalara yazı göndermiş ama bu talimatta jestiyon ve prim gibi ödemelerle ilgili bir zorunluluk yer almamıştı.
21 MİLYARLIK KÂRDAN 4.2 MİLYAR LİRA TEMETTÜ ÖDENDİ (Bin TL)
Banka
2008-2009 Kar Dağıtımı*
2007-2008 Kar Toplamı
Halk Bankası
1.102.858
2.150.935
Akbank
1.080.000
3.744.982
İş Bankası
1.077.429
3.536.203
Garanti Bankası
275.000
4.172.244
TSKB
180.000
238.870
Albaraka Türk
158.842
221.221
Finansbank
145.000
992.733
Vakıfbank
142.200
1.787.035
Kalkınma Bankası
16.187
80.015
* Bedelsiz hisse senedi ve nakit olarak dağıtılan temettü toplamlarından oluşmaktadır.
BDDK'nın talimat haline getirdiği kararlara göre, bankalar sadece son yıl karını dağıtırken değil, geçmiş yıl karlarını dağıtırken de Kurul'dan izin alacak. Kara bağlı olarak çalışana yapılacak prim ve jestiyon gibi ödemeler de BDDK'nın iznine tabi olacak.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bir süredir dile getirdiği, banka karlarının dağıtımı konusunda "sıkıyönetim" düzeni getiren kararını oluşturdu ve bir talimat halinde banka yönetimlerine gönderdi. Buna göre sadece 2009 yılı karlarının dağıtımı için değil, daha önceki yıllarda dağıtılmayan karların şimdi dağıtımı için de izin alınması gerekecek. BDDK, bu konudaki düzenlemesini bu yıl iyice ağırlaştırarak, bankaların karlarına bağlı olarak çalışanlarına dağıtacağı jestiyon, prim gibi ödemeler için de kendisinden izin alınması gerektiğini bankalara bildirdi.

Yaptırım sürprizi
BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, sektörün mali yapısındaki sağlamlığın korunması için bu yıl da kar dağıtımı için sıkı kurallar getireceklerini daha önce söylemişti. Bilgin, jestiyon gibi çalışanlara kar üzerinden ödenecek paralar için de kurallar konacağını söylemişti ama "izin almak" gibi yaptırımı olan bir düzenleme beklenmiyordu. Banka yöneticilerinin bir bölümü BDDK'nın bu isteğini makul görürken bazıları ise zaten banka özkaynaklarının güçlü olduğunu, bu işin fazla abartılmaması gerektiğini söylemişti. Banka genel müdürleri bu konuda bir kural konulsa bile BDDK'nın banka ortaklarını da düşünerek esnek karar vereceğine inandıklarını, işin abartılması halinde ters tepeceğini BDDK yönetiminin de bildiğini söylüyorlar.
Geçen yıl da BDDK kar dağıtımı konusunda bankalara yazı göndermiş ama bu talimatta jestiyon, prim gibi ödemelerle ilgili bir zorunluluk yer almamıştı.
Üyelere acil duyuru
BDDK'nın son bayram tatili öncesinde, Türkiye Bankalar Birliği kanalıyla banka yönetimlerini gönderdiği talimatın metni aynen şöyle: "Bilindiği gibi bankaların özkaynak büyüklüğü ve kalitesi, ekonomimiz için yaşamsal önem taşıyan bankacılık sektörünün sağlıklı ve güçlü bir şekilde faaliyet göstermesi ve dolayısıyla tasarruf sahiplerinin menfaatlerinin korunması bakımından büyük önem taşımaktadır. Bu çerçevede sektörün faaliyetlerini daha güçlü ve sağlıklı bir şekilde devam ettirmesine katkı sağlamak amacıyla 2009 yılında elde edilecek karlar ile 2009 yılı öncesinde elde edilmekle birlikte dağıtım konusu yapılmayarak özkaynaklar altında tutulan kar ve yedeklerin bankaların bünyesinde bırakılması hususu önem arz etmektedir.
Dolayısıyla sistemde faaliyette bulunan bankaların özkaynaklarının güçlendirilmesini teminen, 2009 yılında elde edilecek olan karlar ile 2009 yılı öncesinde elde edilmekle birlikte dağıtım konusu yapılmayarak özkaynaklar altında tutulan kar ve yedeklerin nakit çıkışına neden olacak şekilde kar dağıtımına konu edilmesinin planlanması durumunda, gerekçeleri belirtilmek suretiyle Kurumumuza başvurulması ve izin verilmesi halinde dağıtıma konu edilmesi mümkün bulunmaktadır. Sözkonusu başvurularda bankaların genel kurullarınca uygun görülmesi kaydıyla, 2009 yılı karıyla ilişkilendirilerek kar payı, jestiyon, prim gibi adlarla çalışanlarına ödeyecekleri toplam tutarlar hakkında da bilgi verilmesi gerekli görülmektedir.
Bilgi edinilmesini, keyfiyetin Birliğiniz üyesi bulunan bankalara ivedilikle duyurulması ve sonucundan Kurumumuza bilgi verilmesi hususlarında gereğini rica ederim".
ERDAL SAĞLAM - REFERANS

’ 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)