E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBankalardan kritik KKM kararı---

Bankalardan kritik KKM kararı

Bankalardan kritik KKM kararı
30 Mayıs 2023 - 17:24 borsagundem.com

Bankacılık kaynaklarına göre, bazı bankalar dövizden TL'ye dönen KKM hesaplarına önden prim ödeme uygulamasını bitirdi.

Sektör kaynaklarına göre, bazı bankalar dövizden TL’ye dönmek için açılan yeni kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarına önden prim ödeme uygulamasına son verdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)’nin bankalardan istediği döviz hesaplarının TL’ye dönüşüm hedeflerini yakalamaya çalışan bankalar, mevduat sahiplerini dövizden vazgeçirmek için KKM hesaplarına yüksek faiz vermeye başlamıştı.

Faiz üst sınırının kaldırılması ve politikalardan duyulan endişelerle birlikte faizlerde yaşanan artış KKM’ye ilgiyi de artırdı. KKM 7 haftada 32,6 milyar dolar artışla 121,4 milyar dolara ulaştı.

Tüm bunlara ek olarak bankalar belirli tutarın üzerinde açılan dövizden TL’ye dönüşüm KKM hesaplarına döviz talebinin rekor kırdığı seçim döneminde nakit prim ödemeye de başlamıştı.

Bankalar TCMB’nin belirlediği dönüşümü tutturamazlarsa ceza niteliğinde yükümlülüklerle karşı karşıya kaldıklarından tahvil almak yerine KKM hesaplarına prim ödemeyi göze alabiliyorlar.

PRİM ÖDEMEYE SON VERDİLER

Reuters’ın görüştüğü dört kıdemli bankacı, bankaların bazılarının dünden itibaren, bazılarının ise bugün itibarıyla prim ödemelerine son verdiklerini ifade etti.

Bir bankacılık kaynağı, “Rasyoları tutturmak için yapılan bu uygulamalar bilançolar açısından çok sağlıksız etki yaratıyor. Seçim sonrası bu rasyoların uygulanıp uygulanmayacağı bile belli değilken bankaların önden prim ödemeli bu kadar yüksek faiz vermesi doğru değildi. Sona ermesi bilançolar açısından daha sağlıklı oldu” diye konuştu.

Bankacılar KKM hesapları için verilen faizlerin ise hafif gerilemesine karşılık yüksek düzeyde seyretmeye devam ettiğini belirtti.

BDDK verilerine göre, 31 Mart itibarıyla 88,8 milyar dolar olan KKM 19 Mayıs haftası itibarıyla 121.4 milyar dolara yükseldi.

KKM, 524,7 milyar dolar büyüklükteki döviz ve TL mevduatın artık önemli bir bölümünü oluşturuyor. Önümüzdeki dönemde her hafta 10 milyar dolara ulaşması beklenen KKM itfaları piyasalarda yakından takip ediliyor. (Sözcü)

TCMB, bankaların hazineden sorumlu yetkilileriyle görüşecek

 

KKM'de primler yüzde 5'e dayandı

 

KKM’de yeni rekor seviye

 

Borsa yatırımcısı KKM'ye kaçabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • azmi31 Mayıs 2023 21:11

    Politika faizi 8,5 ve MB nin bankalara verdiği paraya uygulanıyor diye biliyorum. Bankaların verdiği kredi faizleri 60 larda , mevduat faizleri 40 larda. Peki aradaki fark nereye gidiyor ve bu konu neden hiç güdeme getirilmiyor . Aydınlatsanız...

  • AHMET ÖZBİR31 Mayıs 2023 12:24

    T.C. HÜKÜMETİ'nin aldığı "KARAR" Türk Milleti'ne "YARAR!" "Kriz olsun Türkiye karışsın" diyen "SÜTÜ BOZUK" kahpeler her zaman "KAYBEDECEKLER!" Kazanan "İSTİKRAR"dan yana olan "VATANSEVERLERDİR!"

  • Mucise Reis : )31 Mayıs 2023 09:57

    FAİZ= ne işe yaradı... 1-faiz indirir , enflasyonu uçurursun dahada yukarıya, böylece bütün hane halkı ve iş dünyası gelirlerini enflasyon ve üerinde zam yaparak güçlendirir. ücretlere zamlar gelir, tarihi zamlar. böylece enflasyonlu artışlarda herkes artış sağlar, varlığı olanlar değerini katlar, fakat gariban dibe çöker, işsiz dahada fakirleşir...FAİZ ARTSA= faizler arttığı için enflasyon çok daha az az yükselir. böylece malı olmayan fakirde enflasyondan az ekılenır, malı mülkü olan ücretlide, devlet ücretlere ekstra zam yapmaz çünkü ürün fiyatları az artmış olur. İş dünyası aprasını bildiği işe yöneltir, üretim kabiliyetini arttırır, yeni yatırımy apar, banka kapılarında vb çok uğraşmaz. Efnlasyon çok arttı, TL 21 kat eridi, ücretler eridi, her ürüne zam geliyor, emekli ücretli fakirliğe devam, yatırımlar durdu...  o saldırdı, bu saldırdı, bunlar masal :D özet işte bu. enflasyon herşeyde artış demek.

  • kılıç31 Mayıs 2023 08:29

     ekenomist dünyada bir tane ben bilirim faiz düşmanım diyor oysaki tüm dünya faiz enflasyonu düşürmekte tek çare faiz diyor çaresizce her gün biraz daha fakirlige sürüklenmemizi seyredip duruyoruz çünkü ülkenin kaderi demekten başka laf bulamıyorum .şahsi kanatim göz göre batıyoruz.yakında bir maaşla bir don alabliecek duruma gelebilir .TL.basmaktan başka çaresi yok satılmadık fabrikada kalmadı.

  • acacu30 Mayıs 2023 22:45

    Faiz in, nas out

  • Cevat30 Mayıs 2023 20:54

    Doların çıkışını seyrederken çay kahve içen şimdi neyin pişmanlığda İlla kriz öyle hiç riski olmada paraları götürelim Yok öyle hadi bakıyım koyun elinizi taşın altına

  • sözün özü30 Mayıs 2023 19:29

    faiz haram da, KKM dekiler hariçmiş, FETVA verildi,,,,,,,,,,, DELİDİR NE YAPSA YERİDİR PROĞRAMI BAŞLADI.......Bundan sonra nas(ayetin hükmü) çalışmıyor,,,,,, Deliler her türlü hükümden muaftır........... PARA, PARAYI ÇEKER  PROGRAMI TÜM HIZIYLA DEVAM EDİYOR...........

  • DOĞRU30 Mayıs 2023 19:00

    faize karşıyım de, yüzde 30 kkm ye faiz artı dövizdeki fark yüzde elliyi geçiyor ,bu kul hakkı değilde nedir

  • borsacı30 Mayıs 2023 18:41

    dövizde fren boşaldı .uçuş başladı ,merkez uykudan kalkamıyor.

  • Ahmet Özbir30 Mayıs 2023 18:07

    faizcinin, tefecinin dostu akp