E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBankalardan nakit avans değişikliği: Taksit sayısı düşürüldü---

Bankalardan nakit avans değişikliği: Taksit sayısı düşürüldü

Bankalardan nakit avans değişikliği: Taksit sayısı düşürüldü
11 Mart 2024 - 22:30 borsagundem.com

Seçim sonrasında kredi kartı harcamalarına sınır getirilmesi beklenirken bugün dikkat çeken bir adım geldi. Bankalar nakit avansta taksit sayısı limitini üçe düşürdü.

Seçim öncesinde finansal piyasalarda tansiyon artarken bankalardan dikkat çeken bir adım geldi.

Son dönemde yüksek seyreden ve enflasyon, cari açık ve dolayısıyla döviz kurları üzerinde de baskı oluşmasına neden olduğu iddia edilen kredi kartı harcamalarıyla ilgili seçim sonrasında sınırlayıcı bir adım geleceği söyleniyordu ancak seçim öncesinde bir adım atıldı.

Bankalar kredi kartından nakit avansta taksit sayısını bugün itibarıyla üçe kadar düşürdü. Geçen ay bankalar nakit avansta 12'ye kadar taksit yapıyordu.

Konuyla ilgili konuşan bankacılık kaynakları, en ucuz finansman kaynağı olarak görüldüğü için kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarının yoğun olarak kullanıldığını belirtti. 

Bankalara nakist avansta taksit sınırına dair Merkez Bankası'ndan (TCMB) bir yazılı talimat gitmediği, sözlü yönlendirme yapıldığı öğrenildi. 

Yılın ilk 9 haftasında TL krediler yüdze 5,5 artarken kredi kartı harcamalarında artış oranı yüzde 13,8'e ulaşmıştı.

Şubat enflasyonunun beklentileri aşması üzerine TCMB geçen hafta ilave sıkılaşma adımlarını duyurmuştu.

Duyuruda, kredi büyümesine dayalı menkul kıymet tesisi kapsamında, TL ticari krediler için yüzde 2,5 olan aylık büyüme sınırının yüzde 2'ye indirilmesine, ihtiyaç kredilerinde yüzde 3 olan aylık büyüme sınırının yüzde 2'ye düşürülmesine, taşıt kredilerinde ise yüzde 2 sınırının korunmasına karar verildiği bildirilmişti.

Kredi büyüme sınırlarına ilişkin uygulamanın etkinliğini artırmak amacıyla menkul kıymet tesisine ek olarak, kredi büyümesine dayalı zorunlu karşılık tesis edilmesi kararı alınmıştı.

Bakan Şimşek'ten "kredi kartı" açıklaması

 

Dışarda enflasyon, içerde kredi kart düzenlemesi tedirginliği

 

Kredi kartlarında neler değişecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • misafir13 Mart 2024 06:35

    Bütün dünyada olduğu gibı herkes ÖNÜNDEN YİYECEK.Tasarruf ŞART.

  • Fhr13 Mart 2024 00:14

    Kim yapıyor bu harcamaları emekli pazarını zor yaparken sebep hükümetin verdiği adaletsiz zamlar mı acaba..

  • Fatih12 Mart 2024 22:51

    Kötü günler bitti, daha kötü günler geliyor.

  • AHMET ÖZBİLEN12 Mart 2024 17:01

    Enflasyon ve döviz %  500-700 arttıkdan sonra tebbirleri alın hayret bir şey.Bundan eş başkanlı muhalefet 20 senedir iktidara gelemeyerek , proje ve vizyon üretemeyerek baş sorumludur bence.

  • Turkogluturk13 Mart 2024 09:39

    Sofor acemi ise alkollu arac kullaniyorsa buna kardi cikmayan yolcu sucludur.caliyor ama yapiyor diyenlerin iq degeri kac.enflasyon 2013 den beri artiyor.

  • Turkogluturk13 Mart 2024 07:25

    Haklisin karari alan iktidar.ona oy verenler meydanda.ama suclu muhalefet oylemi.beter ol.oku osmanli nasil batti.dolmabahce sarayi hangi parayla yapildi.

  • HASAN HÜSEYİN KARTAL12 Mart 2024 11:17

    ekonomi yıllarca freni patlamış kamyon gibi yönetildi her şey sebest ve her şey sebest  ekonomisi uygulandı.Peynir ekmek gibi bankalara kredi kartı dağıtıldı, ekonomik ülke duvarları açıldı sonsuza dek milleti aşırı harçamaya yönlendirildi kırtlaklarına kadar krediye boğdular ekonomi tam uçurumun kenarında iken tebbirler alınmaya başladı.

  • maarif12 Mart 2024 08:17

    doları frenlemek için hamleler başladı yine.

  • Soner avcı12 Mart 2024 01:58

    Daha önce aklınız nerede idi

  • Turkogluturk13 Mart 2024 09:37

    Bana bak ali adam denk butce istiyorsa once sirketlerin vergi borclarinin silinmedine engel olsun Once kamuda tasarrufa onem versin

  • Turkogluturk13 Mart 2024 07:28

    Ssnki suclu kredi karti.ulan cari acigi kredi kartimi yaratti.yurtdisina paralari kk mi kacirdi.sirket vergilerini affeden kk.mi.emekli maasini asgari ucretin altina dusuren kk.mi.kilavuzu cehalet olanin gittigi yer belli.beter olun.

  • Ali 12 Mart 2024 09:49

    Adam harcamalarını sen aklınla yönetirsin diye bekledi . Baktı olmuyor ,seni senden korumak için müdahale etti.