E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBankaların bireysel kredi kartında batık kabusu!---

Bankaların bireysel kredi kartında batık kabusu!

Bankaların bireysel kredi kartında batık kabusu!
27 Ağustos 2024 - 04:39 borsagundem.com

Yüksek faiz medeniyle bozulan nakit akışı sonrası bankaların takipteki alacakları, özellikle son 3-4 aylık dönemde yaşanan hızlı artış ile 50 milyar TL artarak 249 milyar 308 milyon TL düzeyine yükseldi.

Son dönemde yüksek enflasyon ve artan kredi maliyetleri bireyler ve işletmeleri zorlamaya başladı. 2023 seçimlerinden önceki bol ve ucuz para döneminin ardından, sıkılaştırıcı yüksek faiz dönemiyle birlikte hem bireysel hem de ticari borçlanmalar arttı. Bu durum, bankaların takipteki alacaklarında da belirgin bir artışa yol açtı.

Birol Bozkurt'un Dünya'daki konuyla ilgili haberine göre bankaların takipteki alacakları, 2023 yılının Ocak ayında 160,3 milyar TL iken, 2024 yılına kadar %19,78 oranında artış gösterdi ve bu yılın ilk sekiz ayında geçen yılın iki katına ulaştı. Son dört ayda takipteki alacaklar 50 milyar TL arttı ve Mart ayının sonundan itibaren hızlı bir yükseliş gösterdi ve geçtiğimiz hafta itibarıyla 249 milyar 308 milyon TL düzeyine yükseldi. Özellikle tüketici kredilerindeki takipteki alacaklar %100’den fazla arttı; bunların büyük kısmı ihtiyaç kredilerinden oluşuyor.

Bireysel kredi kartlarındaki takipteki alacaklar da %432,5 oranında bir artış gösterdi ve kart borcu 1,5 trilyon TL’ye ulaştı. Ticari kredilerde de benzer bir artış yaşandı; takipteki ticari krediler Temmuz ayından sonra 20 milyar TL artarak 165 milyar TL’ye çıktı. Ayrıca, karşılıksız çeklerin tutarı Temmuz ayında %216 oranında artış gösterdi.

Şirket kapanışları da arttı; Temmuz ayında kapanan şirket sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre %39,8 artarken, açılan şirket sayısı ise yıllık bazda %4,2 oranında arttı. 2024'ün ilk yedi ayında kapanan şirketlerin sayısı geçen yıla göre %28,3 artarken, açılan şirket sayısında %14,5’lik bir düşüş gözlendi.

Merkez Bankası açıkladı: Rezervlerde son durum!Merkez Bankası açıkladı: Rezervlerde son durum!

 

Özel sektörün yurt dışı kredi borcu 7 milyar dolar arttıÖzel sektörün yurt dışı kredi borcu 7 milyar dolar arttı

 

ABD’de tüketici kredileri Haziran'da beklentilerin altında arttıABD’de tüketici kredileri Haziran'da beklentilerin altında arttı

 

Kredi kartından nakit avansa faiz freniKredi kartından nakit avansa faiz freni

 

Kredi kartı faiz oranlarında yeni düzenlemeKredi kartı faiz oranlarında yeni düzenleme

 

Bakan Şimşek'ten Bakan Şimşek'ten "kredi kartı" açıklaması

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mezarci 27 Ağustos 2024 18:03

    teknoloji coook guzel birsey/hizmet.kontrol edersen ,kisinin kontrolunde ve iyi/olumlu yonde kullanirsan.aksi taktirde sen teknolojinin kontrolunde olursan vah haline

  • ...27 Ağustos 2024 12:59

    Herkez suclu ama enflasyonu arttiran iktidar sutten cikma ak kasik oylemi

  • Sefo27 Ağustos 2024 12:27

    Bütün mallar buraya dolusmus

  • Mucise Reis ;)27 Ağustos 2024 12:20

    Şunu demet isterim Türkiye bir otomobıl için 10 yıl ücretli çalışan hayal kuran... bir motorsıklet için orda burda çalışan gençler... bir ev almak için 30 yılını feda edip hayatından fedakarlık ve ödün veren emekçiler .. aldıgı kıram ibar ile 20 yıllık parasın erımesın diye kullanmaya çalışan insanlar... bu yaptıklarınız aslında o kadar boş ki. yabancı bir avrupa ülkede 1 yılda çözulecek, sonuçlanacak işler. ama ülkemizde kabus.. ülkemizde imkansıza yakın hayalle roluyor. sorun sizlerin çalışmamanız deil. ekonomık düzen diplerde düzensiz ve berbat. sorun ekonomik düzeni oluşturanlara seçimlerde seza vermemeniz. suçlu yine siz :D  bir x mark buzdolabı TC de1 maaşla alınamaz ama almanyada mesela x marka kaçaksuriyeli işçi, 1 haftalık geliri ile alır ötv+kdv farkı işte

  • caner27 Ağustos 2024 10:24

    Beter olsunlar , Kartı CIRT CIRT kullandıysanız, Şimdi de o kartı gidin Arkanıza Çırtlatacak birilerini bulun da ödeyin 

  • Ali27 Ağustos 2024 09:30

    Gelire göre kart vermez aşırı limitli kart verirseniz gidin kumda debelenin

  • Baran27 Ağustos 2024 08:22

    Önüne gelene yüksek harcama limiti açıp sonra ağlamayın. 

  • E.g.27 Ağustos 2024 05:59

    SAYIN KREDİ KARTI SAHİPLERİ KART LİMİTİNİZİ YÜKSELTMESİ İÇİN BANKANIZA YETKİ VERMEYİN SİZ DE KART LİMİTİNİZİ SÜREKLİ YÜKSELTMEYİN YOKSA PERİŞAN DURUMLARA DÜŞERSİNİZ 2001-2002 EKONOMİK KRİZİNDE DE KREDİ KARTI FAİZLERİ AYLIK NET %12 YÜKSELMİŞTİ VERGİLERİYLE %14 Ü GEÇMİŞTİ FAİZLER HEMEN DÜŞER SANMAYIN AYLIK BORCUNUZUN TAMAMINI ÖDERSENİZ KREDİ KARTI ÇOK FAYDALIDIR AKSİ DURUMDA ÇOK ZARARLIDIR