E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDövizBankaların cezası ölçülü olur---

Bankaların cezası ölçülü olur

Bankaların cezası ölçülü olur
04 Mart 2013 - 08:44 borsagundem.com

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan: "Bankalara verilecek ceza ölçülü olur, sonrasında rekabet mevzuatı revize edilebilir"

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bankalara yönelik soruşturmada Rekabet Kurulu'nun vereceği cezanın adil ve ölçülü olacağını düşündüklerini; süreç sonrasında rekabet mevzuatını bankalar açısından netleştirecek düzenlemeler yapılabileceğini söyledi.
Gazetelerde yer alan haberlere göre, ekonomi müdürleriyle biraraya gelen Babacan, RK'nın cironun yüzde 10'una kadar ceza verme yetkisi olduğunu hatırlatarak, "Ciroyu yüzde 10 ile çarptığınızda çok büyük rakamlar çıkıyor. Belirsizlik oluşturuyor. Orada sürecin sonuna yaklaşıyoruz. Ben Rekabet Kurulu'muzun adil ve ölçülü olacağına inanıyorum" diye konuştu.
Rekabet Kurumu'nun bazı bankaların faiz oranları ile ücretleri birlikte belirledikleri gerekçesiyle 12 banka hakkında başlattığı soruşturmada sözlü savunmaların tamamlanmasının ardından; kararın 12 Mart'a kadar açıklanması bekleniyor.
'MEVZUAT NETLEŞEBİLİR'
Rekabet mevzuatının bankalar açısından netleştirilebileceğini belirten Babacan, "Belki bir noktada bankalar açısından rekabet mevzuatını netleştirecek birşeyler düşünmek gerekecek ama bu sürecin ortasında da çok doğru olmaz. Bağımsız bir kurum. Yargı gibi işleyen bir kurumumuz. Her bankanın durumu biraz farklı. Reel sektörde ciro kavramı ile bankacılıktaki ciro kavramının da mukayesesi biraz zor" diye konuştu.
Belediye tahvillerine hazine garantisi verilmesinin mali disiplini değiştirmeyeceğini söyleyen Babacan, "Mali bünyesi zayıf olanlara zaten Hazine kefil olmaz" diye konuştu.
'YATIRIM KREDİLERİNİ CAZİP YAPABİLİRİZ'
Babacan, yüzde 15'lik kredi sınırlamasıyla ilgili olarak ise, "Merkez makroya, BDDK kredi türünde farklılaştırmaya bakıyor. BDDK bazı kredileri farklı değerlendiriyor. Biz tüketici kredilerinde bankaları cezalandırıyoruz. Fiilen şu anda BDDK düzenlemeleri ile ticari, yatırım ve konuta yönlendirip
tüketici kredilerinden caydırıcı bir yaklaşım var. Ama bakarız, ileride gerekirse bunun dozajı değiştirilebilir. Tüketici kredilerini daha caydırıcı yapıp, yatırım ve ticarileri cazip hale getirecek kompozisyon sağlanabilir" dedi.
İç talep ile dış talebin 2013'te büyümeye daha dengeli katkıda bulunacağını ifade eden Babacan, "Enflasyonda bu yıl rekor bekliyoruz. Halen yüzde 5.3 tahminimiz. Bundan bir yıl önce de 5.3'tü. İnşallah bir rekor daha olacak. Sürpriz olacak gibi görünüyor" şeklinde konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)