E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem'Barbaros'un yeni görev yeri Güzelyurt---

'Barbaros'un yeni görev yeri Güzelyurt

'Barbaros'un yeni görev yeri Güzelyurt
14 Temmuz 2017 - 04:30 borsagundem.com

Enerji Bakanı Albayrak, Rumların Doğu Akdeniz'de yeniden sondaj çalışmaları başlatmasını, "Bölgedeki doğal zenginlikler adanın tamamına aittir" sözleriyle değerlendirdi, Barbaros Hayreddin Paşa gemisine verilen yeni rotayı açıkladı

Kıbrıs Rum kesiminin, doğalgaz aramaları için harekete geçmesine Türkiye’nin tepkisi gecikmedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak 22. Dünya Petrol Kongresi’nde enerji şirketlerinin temsilcileriyle yaptığı görüşmelerde Kıbrıs konusunda uyarılarını ilettiklerini söyledi ve “Türkiye Cumhuriyeti bir devlet. Hakkını ve uluslararası hukukunu da kimseye yedirmez. Bunun mücadelesini de her anlamda hukuk içerisinde sonuna kadar verir” dedi.

Dün İstanbul Kongre Merkezi’nde gazetelerin ekonomi müdürleriyle bir araya gelen Enerji Bakanı Berat Albayrak, 22. Dünya Petrol Kongresi’ni ve güncel konuları değerlendirdi. Kongreye katılan şirket temsilcileriyle yapılan görüşmelerde Kıbrıs konusuna yaklaşımların nasıl olduğu yönündeki soru üzerine Albayrak, şunları söyledi:

“Bu konuda isim vermeyeceğimiz şirketlerle görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Bu konuda uyarı yaptığımız, hakikaten hukuki sorunu çözülmeden, yarın bugün riskler taşıyan sahalarda iş yapmak aslında bu halka açık uluslararası şirketler için de çok doğru bir adım değil. Bununla ilgili olarak bu firmaların bazılarıyla çok verimli görüşmeler yaptık. Bunların önemli bir kısmı bu konularda daha hassas hareket ediyorlar.”

MUZ CUMHURİYETİ DEĞİLİZ

Ancak bazı firmaların bu yönde hareket etmediğine de dikkat çeken Albayrak, “Bu firmalar özelinde de çok açık net onlara da ifade ettim, bu davranış, uluslararası hukuki noktadaki sıkıntılı duruş, bizce doğru olmayan gayri hukuki yanlış duruş, devam ettiği sürece Türkiye Cumhuriyeti, enerji piyasaları noktasında onların bu duruşuna olumlu bakmayacağız. Bununla ilgili uyarılarımızın ötesinde de bu süreci olumlu takip etmeyeceğiz. Bunların önemli bir kısmıyla pozitif görüşmelerimiz oldu, diğerleriyle ilgili görüşmelerimiz devam edecek. Çünkü biz Türkiye olarak ‘bölgesel barış’ diyoruz, ‘buna katkı yapalım’ diyoruz. Birileri de ‘ben yaptım oldu’ diyor. Hukuk nerede o zaman? Hadi mahkemelere… Kimse kusura bakmasın biz muz cumhuriyeti değiliz. Türkiye Cumhuriyeti bir devlet. Hakkını ve uluslararası hukukunu da kimseye yedirmez. Bunun mücadelesini de her anlamda hukuk içerisinde sonuna kadar bunun mücadelesini de verir” diye konuştu.

ADANIN TAMAMINA AİTTİR

Bakan Berat Albayrak, Kıbrıs’ta gerçekleşecek bir enerji yatırımı konusunda Rum tarafının kendi başına buyruk hareket etmesinin tüm adanın tamamının bu kaynaklara sahip olması gerçekliğinden ayrı hareket ederek bir strateji gütmesinin, adada çözüme katkı sağlamadığını söyledi. Albayrak, “Biz ‘adanın zenginliği adanın tamamına aittir’den hareket ettiğimizden için enerji alanında makul bir çözüm görmüyoruz kısa vadede eğer olumlu adımlar atmadıkları sürece. Ama bu noktada siz kafanıza göre “parsel parsel sahaları belirlerim, harita çizerim, üçüncü kurumlara şirketlere bunları ben ihale ederim, ondan sonra araştırır alırım” derseniz buna garantör bir ülke olarak bizim olumlu bakmamız mümkün değil. Türkiye bu güne kadar barışa hep olumlu katkıda bulunsun diye bu konularda çok yapıcı rol oynadı. Ama son gördüğümüz tablo asabiyle bundan da bir netice çıkmadığı çerçevede bundan sonra nasıl seyredecek hep birlikte izleyeceğiz” diye konuştu.

MAGOSA'DAN GÜZELYURT'A YOLA ÇIKIYOR

AKDENİZ’de Kıbrıs açıklarında sismik arama çalışmalar yapan Barbaros Hayreddin Paşa sismik gemisinin en son Magosa’da olduğunu hatırlatan Enerji Bakanı Berat Albayrak, “Oradaki çalışmalarımızı bitirdik. İnşallah sırada bir sonraki adımımız var, Güzelyurt” dedi. Albayrak, şunları söyledi: “Güzelyurt sahası bizim için önemli. Dışişleri BM’ye özellikle bu konuda kıta sahanlığımız özelinde ifade ettiğini ve bunu kayıt altına aldığı bir saha burası. Biz bu noktada bir sonraki adımımız Güzelyurt’ta atıyoruz. Güzelyurt’taki bu çalışmalarımızla birlikte biz artık Akdeniz’de çok daha etkin bir rol oynayacağız. Bu aramalardan sonra sismik detay, analiz, raporlardan sonra biz aramacılık ve sondaj altyapımıza kavuşmak için kendi alacağımız sondaj gemisi ve platformlarla birlikte inşallah Akdeniz’de bu etkinliği çok farklı bir şekilde icra edeceğiz. Akdeniz önemli bir bölge. Enerji kaynakları noktasında son yıllarda öne çıkan bir bölge. Türkiye olarak bizim çok büyük bir kıyı şeridimiz var, kara sularımız var, Kıbrıs’la işbirliğimiz var. Türkiye bundan sonra önce Magosa’ydı şimdi Güzelyurt’a gidiyoruz.”

AKKUYU'DA TEMEL 2017'DE TAMAM

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, 22. Dünya Petrol Kongresi’nde bakan ve sektör temsilcileri ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Bu görüşmelerden birisi de Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak ile oldu. Novak ile görüşmesinde Akkuyu nükleer santrali de konuştuklarını aktaran Albayrak, şunları söyledi: “Akkuyu hususu bizim için çok önemli ve stratejik. Cumhurbaşkanımız her ortamda ifade ettiği gibi biz de teknik düzeyde bu noktadaki süreci yakinen takip ediyoruz. İnşallah 2018’i bulmadan, bizim hedefimiz 2017 bitmeden temel atmak. Zemin çalışmaları saha düzenlemesi zaten bitmişti. Artık sırada tüm inşaat izninin hayata geçmesi ki muhtemelen bu yıl bitmeden o da hayata geçecek. Dolayısıyla 2017 bitmeden inşallah temel atmayı da hayata geçirerek projenin artık çok ciddi bir şekilde, hızlı bir şekilde inşaat sürecinin, teknik sürecinin artık gözle görülür bir şekilde, projenin artık ete kemiğe büründüğünü göreceğiz.” Albayrak, Türkiye’nin üçüncü nükleer santralinin yapılmasıyla ilgili de “Çok fazla sürmeyecek, kısa bir süre içerisinde inşallah lokasyonun da netleşmesiyle birlikte üçüncü nükleerle ilgili adımı da hızlıca atacağız” dedi.

DOĞU AKDENİZ GAZI ALTERNATİF

İSRAİL ile yürütülen Doğu Akdeniz gazı projesiyle ilgili olarak Bakan Albayrak şunları söyledi: “Üç tane husus var bizim herhangi bir uluslararası, bölgesel, enerji projesinin muhatabı, partneri, ortağı olmamız için. Bir, proje tüm tarafların menfaatine olacak. İki, o proje bölgesel ve küresel enerji arz ve güvenliğine katkıda bulunacak. Ve üçüncüsü de barışa, dostluğa katma değer katkı sağlaması. Avrupa Birliği’nin yeni bir kaynak özelinde, alternatif kaynakların gelişmesi özelinde Türkiye ve Avrupa Birliği özelinde de bir alternatif oluşturması noktasında Doğu Akdeniz gazı, Doğu Akdeniz’deki enerji kaynakları önemli ve ciddi bir alternatif.”

MADENDE YATIRIMCI DOSTU MODEL GELİYOR

Milli enerji ve maden politikasının en önemli ayaklarından bir tanesinin de maden olduğunu vurgulayan Bakan Albayrak, “10 küsur milyar dolara yakın biz yılda, son 10 yılın ortalaması bir maden ithalatımız var. Aynı güneş, rüzgar, kömürde, yenilebilir maden noktasında farklı alanlarda yaptığımız yeni modeller gibi madende de yeni bir yatırımcı dostu bir model içerisine doğru gidiyoruz. Bunun çalışmaları son hızda devam ediyor. En yüksek kamu payını veren, işletme noktasında sadece bu hammaddeyi bulup işleyip çıkaran değil bunu katma değerli ürüne dönüştürecek fabrikayı da yanına yapan, mesela bir krom sahanız var, kromu al git; yok öyle. Bir de bakmışsınız yayına şart olarak bir ferrokrom fabrikası kuracaksın…Böylece ithalat bağımlılığı azalacak” dedi. (Hürriyet / Sefer Levent)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hehe14 Temmuz 2017 12:19

    Gemiyi zaten biz yapmadık, US de yapılan her gemi yola çıkınca doğal kaynakmı buluyor.

  • .)14 Temmuz 2017 09:16

    bu barbaros ne buldu geziyoda...adam gibi bir gemi yapsakda araştırma yapsa ...akdenizde düşen uçak enkazımızı çıkaramadık daha :((