E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBarclays: Trump’ın kazanması borsaların aleyhine---

Barclays: Trump’ın kazanması borsaların aleyhine

Barclays: Trump’ın kazanması borsaların aleyhine
13 Eylül 2024 - 11:56 borsagundem.com

ABD’de Donald Trump’ın seçimi kazanmasının, kapsamlı tarifeler nedeniyle borsanın bazı kesimlerine zarar vereceği düşünülüyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Barclays, Trump seçimi kazanırsa ve kapsamlı tarifeler uygularsa borsanın özellikle 5 bölümünün risk altında olduğunu söylüyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, Barclays araştırmasına göre, Donald Trump'ın neredeyse tüm ABD ithalatlarına vergi koyma planı 2025 kazançlarına büyük bir darbe vuracak.

Tarifelerin borsada kazançlara etkisi

Insider’dan Filip de Mott’un haberine göre, mevcut görünüm, seçim sonuçlarını Trump ile Demokrat rakibi Kamala Harris arasında bir yazı tura olarak görüyor. Ancak eski başkan Trump, ABD’nin etrafındaki ticaret engellerini kaldırmaya söz verdiği için sonuç ticaret politikası açısından yüksek risk taşıyor.

Trump Salı günü başkanlık tartışmasında, “Diğer ülkeler, 75 yıl sonra dünya için yaptığımız her şeyin karşılığını bize ödeyecek. Ve tarife bazı durumlarda önemli olacak” dedi. Trump, daha önce de başkan seçilirse tüm ülkelerin yüzde 10'luk bir evrensel tarife ile karşı karşıya kalabileceğini ve Çin ürünlerine uygulanan vergilerin yüzde 60'a kadar çıkabileceğini söylemişti.

Barclays, Meksika üzerinden ithal edilen otomobillere yüzde 100 gümrük vergisi uygulanmasının da mümkün olabileceğini ifade ediyor ve bunların uygulanması halinde, bu politikaların S&P 500'ün kazançlarını azaltmasını bekliyor.

Yüzde 3,2 artı yüzde 1,5

Barclays, ABD firmalarının gümrük vergileriyle ilişkili daha yüksek maliyetlerle başa çıkmanın bir yolunun olduğunu ekliyor. Bankaya göre bu, ‘tedarik zincirlerini kaydırmak veya fiyatları tüketicilere yansıtmak’.

Ancak ithalat vergileri, şirketler maliyetlerin bir kısmını üstlenmezlerse pazar paylarını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacakları için kar marjlarını bir dereceye kadar etkileyecek. Analistler, paylaştıkları notta, “Yeni Trump gümrük vergileri yürürlüğe girerse S&P 500 kazançlarının yüzde 3,2, bu ülkeler benzer önlemlerle misilleme yaparsa yüzde 1,5 daha olumsuz etkileneceğini görüyoruz” diye yazıyor.

Kötü etkilenecek sektörler

Barclays, tedarik zincirlerine daha fazla güvenen şirketlerin özellikle risk altında olduğunu ve en fazla tehlike altında olan beş sektörün malzemeler, ihtiyari tüketim, sanayi, teknoloji ve sağlık olduğunu söylüyor.

Barclays'in verileri, ihtiyari tüketim sektörü hisse senetlerinin, tek başına ithalat tarifelerinden hisse başına en büyük kazanç etkisini yaşayacağını ve sektör kazançlarının yaklaşık yüzde 10 oranında düşeceğini öngörüyor. Malzemeler, ihracat üzerindeki misilleme tarifelerinden en çok etkilenen bir diğer sektör olarak öne çıkıyor.. Buradaki sektör kazançlarının yaklaşık yüzde 8 oranında düşmesi bekleniyor.

Enflasyon artacak, GSYİH darbe alacak

Diğer ekonomistler, yabancı ürünlerdeki geri çekilme nedeniyle fiyatların yükseleceği göz önüne alındığında, Trump'ın tarife fikrini enflasyonu körüklemek için yüksek sesle eleştiriyor. Barclays'e göre, enflasyon kısa vadede 0,09 puan artacak ve ABD GSYİH'si ilk 12 ayda yüzde 1,2'lik bir darbe alacak.

Banka, “Yeni önerilen tarifelerin uygulanması halinde şirket kazançları üzerinde mütevazı düzeyde doğrudan olumsuz bir etki yaratacak olsa da, daha yüksek maliyet enflasyonu ve yavaşlayan ekonomik büyümenin ikinci dereceden etkileri, şirket kazançları için kademeli bir karşı rüzgar yaratacak ve daha fazla sıkıntıya neden olacak” diye yazıyor.

Janet Yellen, Trump'ın önerdiği tarifeleri eleştirdiJanet Yellen, Trump'ın önerdiği tarifeleri eleştirdi

 

Trump’ın başkanlığı borsada 3 sektöre darbe vuracakTrump’ın başkanlığı borsada 3 sektöre darbe vuracak

 

Trump'ın başkanlığı doları nasıl etkileyecek?Trump'ın başkanlığı doları nasıl etkileyecek?

 

Trump’la değişen oyun planıTrump’la değişen oyun planı

 

Trump enflasyonu geri mi getirecek?Trump enflasyonu geri mi getirecek?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Amerikalı vatandaş 15 Eylül 2024 09:19

    Kontrolsüz trump ,lakabı ,gelirse dünyayı çok büyük yaşanmamış ksranliga sürükleyecek ,kontrolsüz trump seçilirse yaşanmamış bir pandemi gelecek yüzlerce milyon sefalet ölümleri yaşanacak ,bu adam yok edici ve yok etmeye dünyada azınlık başka bir nesil oluşturmaya geliyor ısrail yahudi tabanlı 

  • gamlı baykuş13 Eylül 2024 13:52

    bu beçetler harika olmuş.trumptan ereğliye nasıl geldi anlamadık. oyaktaki maaşlı memurların tukaşı nasıl sattıkları ortada.hektaş çok kötü yönetim sonrası ne hale getirildi tıpkı tukaş gibi bedellide oldu. hektaşı beleşe verebilirler yakında.sonra sırada ereğli isdemir falan .ereğliyi yekpare olabilir.oyak izlenmeli incelenmeli maaşlı memurların mal takibi yapılmalı yakın dostları dahil.patron olmayınca durum vaziyet hal bu 

  • gılları şifa saçan yobaz beçet 13 Eylül 2024 12:44

    bu tramp peruk takıyo gibi.tramp geldiğinde zaten dünyayı yakacak NERON gibi .tarihe geccek.herif meclisi bastı gene aday olmuş.bu adam tehlikeli manak.pandemi oldu onun zamanında tekrar gelirse daha büyük bi pandemi olcak.yü

  • kız beçet maçka parkından 13 Eylül 2024 13:14

    ay beçet sen öle ben böle beçetiz ayol.bu adam çok sevimli ayol ii biri ayakları kokuyo sadece ahahahhhhhhahasen onu boşver ayol bu ereğli nolcak ondan baset.fena gömdüler .bu oyakta büyük sorun var belliki.nedir ayol bu sorun .tukaşı beleşe verdiler .hektaşı hazırıyolar belliki .sırada ereğli mi var.oyak izle incele araştır oyakı ne oluyo ne var .