E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem"Barışmazlarsa hükümet, cemaati bitirir"---

"Barışmazlarsa hükümet, cemaati bitirir"

Barışmazlarsa hükümet, cemaati bitirir
13 Ocak 2014 - 03:22 borsagundem.com

"17 Aralık’tan bugüne kadar olup bitenlerden ne hükümetin ne Cemaat’in kârlı çıkma şansı yok"

Sosyalist yazar Roni Margulies, 2010 yılındaki referandumda, "Yetmez ama evet" kampanyasına katılan isimlerden. Cansu Çamlıbel, Hürriyet'teyi "Yüzyüze"de Margulies'i konuk ederek 17 Aralık operasyonu ve sonrasındaki gelişmeleri, hükümet-cemaat çekişmesini değerlendirdi. Margulies, "Eğer barışmazlarsa hükümet, cemaati bitirir" görüşünde. Çamlıbel'in Margulies ile röportajından bazı bölümler şöyle:

ERDOĞAN BUGÜN ‘HAYIRCI’ OLDU,  BEN AYNI YERDE DURUYORUM

- HSYK’da değişiklik için hükümetin geçen hafta sunduğu kanun teklifine bir yetmez ama evetçi olarak 2010 referandumunda keşke ‘evet’ demeseydim diyor musunuz? 

Aksine, ne kadar doğru yapmışız. Bugün Başbakan ‘hayırcı’ oldu farkındaysanız. HSYK’nın yapısını referandum öncesine, hatta daha geriye götürmeye çalışıyorlar. Tabii ki biz doğru yapmışız. HSYK hükümetle itişir bir hale gelmiş, eskisinden daha makul bir hale gelmiş. Hükümet şimdi bundan rahatsız. Referandum bugün olsa Başbakan belli ki hayır diyecekti.

- Siz o referandumda bu hükümetin kendisine de, çok kritik bir genel seçim öncesinde önemli destek, bir güven oyu vermiş olmadınız mı? 

Hayır. Referandumun hükümetle hiçbir alakası yoktu. Referandum Kenan Evren’in anayasasının delinmesiyle, geçici 15. maddenin kaldırılmasıyla ilgiliydi. İlk defa Türkiye halkı generallerin getirdiği bir anayasayı değiştirme hakkına sahip oluyordu. Ben bu nedenle ‘evet’ dedim. Ama neden ‘yetmez’ dedim? Çünkü Anayasa’nın bütününün değişmesi gerektiğine inanıyorum. Bugün aynı şey olsa yine aynı düşünürüm. Darbeciler korunmamalıdır, Anayasa kutsal bir şey değildir, halk istediği zaman değiştirebilmelidir. Benim ‘evet’im hükümete bir güvenoyu değildi, neyi oyladıysak ona ‘evet’ti.

CEMAAT PARALEL DEVLET DEMEK DE AK PARTİ DEVLETLEŞTİ DEMEK DE ZIRVALIK

- AK Parti’nin son döneminde Kemalist devletin bütün kurumlarını aynı şekilde kullanmaya başladığı yönündeki eleştirilere katılıyor musunuz? 

Hayır. Cemaat’in bir paralel devlet olduğu nasıl bir zırvalıksa, AK Parti’nin devletleşmiş ya da devlete hâkim olduğunu söylemek de aynı derecede zırvalıktır. 90 yıllık ceberut, kaskatı, Kemalist devletten bahsediyoruz. “Devlet” derken, Hürriyet okurlarının çoğunun Leninist olmadığını varsayarsak, ben onların kastettiğinden farklı bir şey kastediyorum. Ben devlet derken bürokrasinin, ordunun, yargının tamamından bahsediyorum. Hükümetler gelir gider, ama bu mekanizma kalır, değişmez. Bu her koşulda yöneten mekanizmadır, büyük sermayenin işini görür. On yıl gibi bir süre içinde bu mekanizmanın dağıtılmış olduğunu zannetmek -ki Başbakan böyle zannediyor galiba- gerçek bir saflık. Türkiye’de 12 bin savcı, bilmem ne kadar hâkim var. Yargı koca bir mekanizma, bunun tepesindeki 22 kişiyi değiştirdiğin zaman hiçbir şeyi değiştirmiş olmazsın. Nitekim görüyoruz, hâkim olamıyor hükümet yargıya.

- Hükümetin Ergenekon ve Balyoz’da yeniden yargılama girişimlerine kredi vermesine ne diyorsunuz? Zaten olan bitenin en olumsuz yanlarından biri de bu. Beni en çok korkutan bütün bunların sonunda darbecilerin, Ergenekoncuların, faili meçhulcuların serbest kalma ihtimali. Dikkat edin, Veli Küçük hapse girdiğinden beri Türkiye’de faili meçhul cinayet işlenmiyor.

- Yalnız anladığım kadarıyla yeniden yargılanma o kadar kolay bir iş değil. 

Değil. Zaten bence Başbakan da bunu bilerek yapıyor biraz. Yumuşatmaya çalışıyor Kemalistleri. Bugün düğmeye bassa belki 10 sene sürecek bir süreç. Zaten generallerin hepsi 60, 70 yaşında. O süreçte ölecekler belki. Ama bunun gündeme getirilmesi bile çok tehlikeli ve yanlış.

CEMAAT’İN ÜLKEYİ YÖNETTİĞİ  ESKİ BİR KEMALİST PARANOYA

- Cemaat’in paralel devlet kurduğu belki abartılı bir yorum ama devlet kurumlarında üst kademelerin haberi olmadan operasyon yapacak seviyede bir etkinliğe sahip olması tedirgin edici değil mi?  

Cumhuriyet gazetesi bize on yıllardır memleketi Cemaat’in yönettiğini ve bunun tehlikesini falan anlatır. Bu Kemalist bir paranoya. Bakın, hükümet emniyetten 2500 civarında kişiyi tasfiye etti. İşte bu kadar. Halbuki biz yıllardır ne dinliyoruz? Emniyet tamamen Cemaat’in elinde. Yok! İşte 2500 kişi. Yargı için de benzer bir durum geçerlidir, eminim. Devlet öyle 100–200 kişiyle ele geçirilecek, içinde paralel yapılar kurulabilecek bir şey değil. Cemaat’in paralel devlet kurduğunu bugüne kadar Kemalist devlet anlatıyordu bize, şimdi işine geldiği için Başbakan aynı şeyi anlatıyor.

HÜKÜMET ARTIK TEMİZ OLMA İDDİASINI DİLE GETİREMEZ

- Yazılarınızdan birinde ‘Cemaat bindiği dalı kesmeye azmetmiş gözüküyor’ şeklinde bir tespitiniz var. Neden yapsın bunu? 

Bence hükümetle Cemaat’in itişmeye başlamasının sebebi, Cemaat’in hükümetten daha fazla istemesi. Başbakan bunları vermeye yanaşmayınca itişmeye başladılar. Ama kılıçlar gerçek anlamda dershane kavgasında çekildi. 17 Aralık bence dershane girişimine karşı yapıldı. Ama 17 Aralık’tan bugüne kadar olup bitenlerden ne hükümetin ne Cemaat’in kârlı çıkma şansı yok bence. Sonuç olarak, hükümet düşmese bile artık daha zayıf bir hükümet. Temiz olmak gibi bir iddiayı artık dile getiremeyecek. Kendi tabanında bile bu hükümete eskisi kadar bir güven, sevgi, destek hissedilemeyecek. Cemaat de kârlı çıkamaz, çünkü eğer bir noktada barışmazlarsa hükümetin Cemaat’i bitireceğini düşünüyorum.

- Uluslararası alandaki etkinliğini nasıl bitirecek? 

Tam olarak bitiremese bile, Türkiye’de kolunu kanadını kırar.

BU İKLİM, DOĞRU STRATEJİ OLSA ‘SOL’A YARAYABİLİR 

- Hükümet ile Cemaat’in kavgası iki tarafa da fayda sağlamaz dediniz. Kime fayda sağlar? Sosyalistlere sağlar mı mesela, yoksa ulusalcı sola mı? 

Darbecilere, ulusalcılara, Feyzioğullarına fayda sağlama ihtimali korkarım ki var. Biz (ulusalcı olmayan sol), eğer şu günlerde doğru düzgün bir kampanya yürütebilirsek bence en çok bize yarar. Bence bugün bizim ne dediğimizi dinlemeye hazır dünden daha büyük bir kitle var. Biz ona ulaşabiliyor muyuz, o artık bizim başarılı olup olmayacağımıza bağlı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • M.GUR13 Ocak 2014 19:07

    GÜZEL BİR SÖYLEŞİ OLMUŞ FAKAT ANLAYANLARA BİZLER HALK VE TOPLUM OLARAK ADAMIN DİLİNDEN VE SÖYLEDİKLERİNDEN FAZLA ANLAYAMAYIZ ÇÜNKİ BİZİM TOPLUM MALİSEF GELİŞEMEDİ KENDİNİ GELİŞTİRMESİNİ BİLEMEDİ BİRİLERİNE YERİ GELDİĞİNDE DUR DEMESİNİ BİLEMEDİ.BİLEMEYECEKTE SANIRIM.

  • üatktüküt13 Ocak 2014 12:00

    cemaat bitse ne bitmese ne kimin umrunda acaba ülke şu durumdayken? ABD baskınlarda cemaatin elinden alınan bilgi belgeler ABD tarafından ne zaman servis edilecek ben onu bekliyorum ? eğer bilgi belge servis edilmemesi karşılığı ne istenecek hükümetten yakında anlarız ..

  • mali13 Ocak 2014 08:45

    Ulusalcı solcular ya da enternasyonal solcular için cemaat ve mevcut iktidar partisi arasında hiçbir fark yok. Kaotik durumdan sosyal demokratlar için iktidara giden yolda ne fayda çıkar bunun projelerini hayata geçirmeye çalışıyorlar.