E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBarzani Maliki'nin petrolünü kesti---

Barzani Maliki'nin petrolünü kesti

Barzani Maliki'nin petrolünü kesti
03 Nisan 2012 - 10:01 borsagundem.com

Merkezi yönetim ile Kürt yönetimi arasındaki gerilim artıyor

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin Başkanı Mesud Barzani’nin, idam edilen devrik lider Saddam Hüseyin’in yolundan gitmekle suçladığı Başbakan Nuri el Maliki’yle ilişkileri gerilmeye devam ediyor. Kürt yönetimi, önceki gün, Bağdat’a yaptığı günlük 50 bin varil ham petrol ihracatını durdurdu. Kesintinin gerekçesinin mali anlaşmazlık olduğu ifade edildi.
ÖDEME YOK
Bağdat ve bölgesel Kürt yönetimi arasında yapılan anlaşma gereği petrol gelirinin yarı yarıya paylaşılması gerekiyor. Ancak Bağdat yönetiminin en son geçen mayısta Erbil hükümetine 514 milyon dolar ödediği, bu tarihten sonra ödeme yapılmadığı kaydedildi.
Maliki hükümetini iyi niyet göstermemekle suçlayan Barzani yönetiminin açıklamasında “Şu andan itibaren, şirketler için alternatif gelir kaynağı yaratmak amacıyla, işlenmesi ve rafine edilmesi için üretim yerel pazara yönlendirilecek” denildi.
PETROLÜ DURDURMA TEHDİDİ
Bölgesel yönetim geçen hafta, Bağdat’ın 1.5 milyar dolar civarındaki borçlarını ödememesi durumunda ham petrol ihracını durdurma tehdidinde bulunmuştu.
ANKARA’YA ÇAĞRI
Kesintiye tepki gösteren Bağdat yönetimi de Türkiye ve İran’a çağrıda bulundu. Petrol Bakanı Abdulkerim el-Luaybi, Kürt bölgesindeki petrolün tankerlerle İran ve Türkiye’ye kaçırıldığını belirterek, Türkiye ve İran’dan kaçakçılığın engellenmesini istedi.
GAZETE HABERTÜRK

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)