E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBaşbakan o ifadeyi ilk kez kullandı---

Başbakan o ifadeyi ilk kez kullandı

Başbakan o ifadeyi ilk kez kullandı
16 Kasım 2013 - 16:24 borsagundem.com

Başbakan Erdoğan Diyarbakır konuşmasında ilk kez “Kürdistan” dedi

Başbakan Tayyip Erdoğan ile Irak Kürt Yönetimi Başkanı Barzani, Diyarbakır'da Kantar Köprülü Kavşağı'nda toplu açılış töreni için alana geldiler. Burada bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan, ilk kez 'Kürdistan' ifadesini kullandı.
Başbakan Erdoğan'ın konuşmasında yeni Türkiye vurgusu yapması dikkatlerden kaçmadı.
Başbakan Erdoğan 'ah keşke o da burada olsaydı' dediği Ahmet Kaya'yı da andı.  Erdoğan, "Bugün biri daha aramızda olsaydı. Bu toprakların bir başka sesi bir başka nefesi de aramızda olsaydı. Ne var ki vatana hasret, dosta hasret şekilde 13 yıl önce bugün bir 16 Kasım'da gurbette hayata veda etti. Ah diyorum o da burada olaydı" dedi.
İşte Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:
Diyarbakır, ey Diyarbakır, kardeşlik şehri Diyarbakır, sizi yürekten, hasretle selamlıyorum. Bağlar, Bismil, Çermik, sizi kalpten selamlıyorum. Dicle, Ergani, Hani, Hazro, sizi gönülden selamlıyorum. Kulp, Lice, Silvan, Yenişehir, sizi kalpten selamlıyorum. Bugün buuradan Şanlıurfa'yı, Mardin'i, Hakkari'yi, Bitlis'i, Van'ı, 81 vilayetimizi selamlıyorum. Diyarbakır'ın kardeşi Erbil'i buradan selamlıyorum.
Bundan 81 yıl önce 21 Haziran 1932'de Şemdinli'den, sınırdan çok önemli misafirlerimiz gelmişti. Toprakları bombalanmış, eşleri, akrabaları katledilmişti. Sürgüne hüküm giymişlerdi. Şemdinli'den kardeşlerinin yurdu Türkiye'ye geldiler. Buradaki kardeşleri onları muhabbetle karşıladı. Tarih boyunca yaptıkları gibi sofradaki ekmeklerini onlarla paylaştılar. Gelenlerden bir tanesi, 'Biz Türkiye'de idam edilmeyi bekliyorduk. Zira üzerlerinde bizi asmaları için baskı vardı. Ama biz Türkiye'ye seve seve geldik. Ölsek de Türkiye'de ölelim diye geldik' diyordu. Bunu söyleyen Molla Mustafa Barzani'ydi.
"KÜRDİSTAN BÖLGESİNDEKİ KARDEŞLERİMİZİ SELAMLIYORUZ"
İşte o Barzani 81 yıl önce kardeşlerinin ülkesi Türkiye'ye misafir oldu. Bugün de Molla Mustafa Barzani'nin oğlu, değerli dostum Mesud Barzani'yi Diyarbakır'da misafir ediyoruz. Tıpkı babanız, amcanız gibi, kardeşlerinizin toprağına, Diyarbakır'a hoşgeldiniz. Sizin şahsınızda Kuzey Irak Kürdistan bölgesindeki kardeşlerimizi de selamlıyoruz. Biz Erbil'de kendimizi kendi şehrimizde hissettik. Sevgili Diyarbakırlılar bugün hasrete vatan hasretini, anne, baba, kardeş hasretine burada son veriyoruz. Bugün büyük kucaklaşmaya şahit oluyoruz."
"KEŞKE BİRİ DAHA ARAMIZDA OLSAYDI"
Tam 37 yıl süren anlamasız, acı, kederli özleme bugün son veriyoruz. Türkiye'nin sesini, bu toprakların sesini bugün vatanıyla, aşkıyla, sevdasıyla buluştuyoruz. Hoşgeldin Şivan Perver diyoruz. Evine, anne  baba ocağına, vatanına hoş geldin diyoruz. Bugün biri daha aramızda olsaydı. Bu toprakların bir başka sesi bir başka nefesi de aramızda olsaydı. Ne var ki vatana hasret, dosta hasret şekilde 13 yıl önce bugün bir 16 Kasım'da gurbette hayata veda etti. Ahmet Kaya'yı vefatının 13. seneyi devresinde rahmetle anıyorum. Ah diyorum o da burada olaydı. Ben Pınarhisar'a giderken o da gelmişti. O da şarkı ve türkülerde bu kardeşinizi uğurlamaya gelmişti. Öyle bir kardeşlik vardır.
"BİZ EZELDEN KARDEŞİZ"
Diyarbakır kardeşlik şehri Diyarbakır biz kardeşiz ezelden kardeşiz. Biz sadece yol arkadşı değiliz. Biz pazara kadar değil mahşere kadar biriz beraberiz. Biz aynı toprakların aynı medeniyetin mensuplarıyız. Şivan Perver 37 yıldan sonra burada. Tüm sıkıntılarına rağmen burada. Çok büyük sıkıntı yaşayan İbrahim Tatlıses kardeşimiz burada. İbrahim Tatlıses'i de çok iyi gördüm. Güzel bir final yaptı. Onu da gördüm. Ne yaşadıysak birlikte yaşadık. Rengi, tonu, şekli farklı olabilir ama aynı zulmü aynı dışlanmayı hep bu toplumda birlikte yaşadık. Bizi tehdit ettiler, bize engeller çıkarttılar, tuzaklar kurdular ama biz bir tek geri adım bile atmadık. Çözüme yanaşmadılar ama tek başımıza bu yolda ilerledik. Ezelden beri nasıl kardeşsek ebediyen kardeş kalacağız dedik.
"YENİ TÜRKİYE İNŞA EDİYORUZ"
Asimilasyon politikalarına son verdik. Biz yeni Türkiye inşa ediyoruz. Her etnik unsurla, her inanç unsuru ile inşa ediyoruz. 1920'de TBMM'de Türk, Kürt, Arp, Laz, Çerkez, Boşnak nasıl bir ve beraber olduysa Cumhuriyeti nasıl birlikte kurdularsa yeni Türkiye'yi de öyle yeniden kuruyoruz.
"HERKES BİRİNCİ SINIF VATANDAŞTIR"
Kürt kardeşim, Türk kardeşim, Arap kardeşim bu Cumhuriyet senin Cumhuriyetin. Bu Cumhuriyet senin Cumhuriyetindir. Bu devlet senin devletindir. Bu bayrak senin bayrağındır. Sen herkes gibi bu ülkenin öz be öz vatandaşın. Bu vatanın, bu bayrağın, bu devletin sahibisin. Hiçbir kimlik inkar edilemez. Yeni Türkiye'de öteleme, horlama olamaz. yeni Türkiye'de inkar, ret, asimilasyon olamaz. Bundan sonra bu topraklarda nifak, ayrışma, nefret, ötekileştirme olmayacak.  Başı açıkta başı kapalı da ülkenin birinci sınıf vatandaşıdır. Alevi de Sünni de ülkenin birinci sınıf vatandaşıdır. Diyarbakırlı da Edirneli de bu ülkenin birinci sınıf vatandaşıdır.  Doğu'da Güneydoğu'da yeni parti anlayışının hüküm sürmesine imkan vermeyeceğiz. Yazarlara, şairlere, ozanlara tahammül edemeyenler bölgeye barış getiremezler. Kendilerinden başkasına hayat ve siyaset anlayışı taşımayanlar bölgeye barış getiremezler. Biz sizi seviyoruz. Biz size efendi olmaya değil hizmetkar olmaya geldik. Sizlerden özellikle rica ediyorum. Her konuda karar verirken gönülle, vicdanla karar verin. Bizim aracılara, tercümanlara ihtiyacımız yok. Biz gönül diliyle konuştuk.
"KEPENKLER KAPANMADIĞI İÇİN RAHATSIZ OLANLAR VAR"
Diyarbakır'da bir haber aldık. Bana 78 yaşındaki Halise Teyze'yi anlattılar. Bugün burada şu katılımın arasında mı bilmiyorum. Duydum ki 'Tayyip Erdoğan Diyarbakır'a geliyor diye heyecanlandım' diyormuş. Duydum ki teyze 1 yıl oldu çocuğumuz ölmedi diye Allaha'a hamd ediyormuş. Bize dua ediyormuş.  Halise Teyze'nin ettiği duayı annelerimiz de ediyor.
Bu yıl Nevruz'da dedik ki bu bahar kalıcı olsun dedik. Sıcak olsun soğuk olsun, yağmur yağsın ama gönüllerdeki bahar çiçeği solmasın dedik. Bu huzurdan, bahardan, kardeşlikten rahatsız olanlar da var. Gençlere uyuşturucu satamadığı için rahatsız olanlar var. Kardeşliğimizin pekişmesinden Türkiye'nin büyümesinden rahatsız olanlar var. Kepenkler kapanmadığı için  rahatsız olanlar var. 
DÜNKÜ SALDIRI HAKKINDA İLK KEZ KONUŞTU
Dün Nusaybin'de kardeşliğe kurşun sıktılar. Bunlara imkan vermeyeceğiz. Benim sizden ricam var. Siz bu sürece sahip çıkarsanız bu süreç büyüyecektir. Siz bahara sahip çıkarsanız bu bahar kalıcı olacak. Söz silahtan etkilidir. Siyaset şiddetten çok daha etkilidir. Zalimin değil kendi halkının mazlumların yanında durmak esastır. Savaştan yana değil barıştan dostluktan, kardeşlikten yana olmak önemlidir. Şiddet sorunun çözüm yöntemi değildir.  Çocuklarımızın canı üzerinden, kanı üzerinden hesap yapanlara Diyarbakır'ın 'yeter artık' demesini istiyorum.
Artık kimse yoksul Kürt çocuklarının, yoksul Türk çocuklarını üzerinden rant hesabı yapmasın. Bizim çocuklarımızı kullanarak kimse çıkar hesabı içine girmesin.
Dağdakilerin indiğini, cezaevlerinin boşaldığını, 76 milyonun bir olduğunu, beraber olduğu birlikte büyük Türkiye yeni Türkiye olduklarını göreceğiz. Hiç endişeniz olmasın. Diyarbakır bölgenin kutup yıldızı bir şehridir. Yol gösterici bir şehirdir. Zülküf ve Elyasa peygamberlerin evliyanın şehridir. Mekke Medine Kudüs ve Şam’ın ardından beşinci haremi şerifi sayılan bir şehirdir. Şunu bilin ki Diyarbakır huzurlu olursa Erbil, Kamışlı daha huzurlu olur. Unutmayın sizin sorumluluğunuz büyük. Bu yeni süreçte Diyarbakır’ın hakem olmasını, sürece yol göstermesini istiyorum.
Bugün sizlere sadece değerli Mesut Barzani kardeşimle gelmedik. Sadece Şivan Perver'le gelmedik. Değerli sanatçı dostum Tatlıses'le gelmedim. Bugün buraya hizmet şölenini gerçekleştirmek için geldik. Diyarbakır'a 880 trilyon kazandırıyoruz.
Ayrıca tarihi düetle 400 çiftin heyecanına tanık olacağız. Mesut Barzani'ye heyecanımızı paylaştıkları için teşekkür ediyorum. Şivan Perver'e ana baba ocağına 37 yıl sonra hoşgeldin diyorum.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • dx17 Kasım 2013 22:34

    Bizim milletin kalitesinin ne olduğunu bu başlık altında hala Goldaş sayıklayanlar olduğunu görünce daha iyi anladım.İstanbul feth edilirken de kilisedekiler meleklerin cinsiyetini tartışıyormuş.Pes yani vatan elden gidiyor,adam Goldaş derdinde.

  • ayhan17 Kasım 2013 02:04

    yakında duyarsınız tayyibin damadı k.ırakta ihale aldı diye

  • milliyetçi16 Kasım 2013 23:49

    allah belanı versin tayyip sana verdiğim oylar haram zıkkım olsun. yalancı adi seni...

  • ali16 Kasım 2013 22:48

    şair ne demiş YA RAB , BU UĞURSUZ GECENİN YOK MU SABAHI ? Ya Rab , bu uğursuz gecenin yok mu sabahı ? Mahşerde mi biçarelerin yoksa felahı ! Nur istiyoruz .. Sen bize yangın veriyorsun ! " Yandık ! " diyoruz ... Boğmaya kan gönderiyorsun ! Esmezse eğer bir ezeli nevha* , yakında Ya Rab ,o cehennemle bu tufan arasında , Toprak kesilip , kum kesilip Alem-i İslam ; Hep fışkıracak yerlerin altındaki esnam .* Bizar edecek , korkuyorum ,Cedd-i Hüseyn'i * En sonra , salib ormanı görmek Harameyn'i !...* Bin üç yüz otuzbeş senedir , arz-ı Hicaz' ın Ateşli muhitindeki suzişli niyazın Emvacı huruş-aver olurken melekuta ; Çan sesleri boğsun da gömülsün mü sükuta ? Sönsün de , İlahi , şu yanan meş' ali vahdet *, Teslis * ile çöksün mü bütün aleme zulmet ? Üçyüz bu kadar milyonu canlandıran iman Olsun mu beş on sersemin ilhadına* kurban ? Enfas-ı habisiyle * beş on ruh-u leimin * , Solsun mu o parlak yüzü Kur'an-ı Hakim' in ? İslam ayak altında sürünsün mü nihayet ? Ya Rab , bu ne hüsrandır , İlahi , bu ne zillet ? Mazlumu nedir ezmede , ezdirmede mana ? Zalimleri adlin hani öldürmedi hala ! Cani geziyor dipdiri ...Can vermede masum ! Suç başkasınındır da niçin başkası mahkum ? La yüs' ele * binlerce sual olsa da kurban ; İnsan bu muammalara dehşetle nigeh-ban *! Eyvah ! Beş on kafirin imanına kandık ; Bir uykuya daldık ki cehennemde uyandık ! Madamki,ey adl-i İlahi yakacaktın ... Yaksaydın o melunları ...Tuttun bizi yaktın ! Küfrün o sefil elleri ayatını sildi : Binlerce cevami * yıkılıp hake serildi ! Kalmışsa eğer bir iki mabed , o da mürted * Göğsündeki haç , küfrüne fetva-yı müeyyed * Dul kaldı kadınlar , babasız kaldı çocuklar , Bir giryede bin ailenin matemi çağlar ! En kanlı şenaatle kovulmuş vatanından , Milyonla hayatın yüreğinden gidiyor kan ! İslam' ı elinden tutacak kaldıracak yok ... Na-hak yere feryad ediyor : acize hak yok ! Yetmez mi musab olduğumuz bunca devahi * Ağzım kurusun ... Yok musun ey adl-i İlahi ! Mehmet Akif Ersoy

  • Gazi Mehmet16 Kasım 2013 22:25

    Bayrak halay mendili,Sehitlerimiz Niyazi,Yasasin acilim süreci?

  • kerim16 Kasım 2013 18:21

    apoyla başbakan boşuna anlaşmadılar kürdistanı kuruyorlar yavaş yavaş..

  • Goldaszede16 Kasım 2013 17:43

    Sayin Basbakanim ,.Goldas,da yapilan soygun sonucu tum birikimim elimden alindi Umari geri iade edilir