E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDövizBaşçı: Doları yeneriz---

Başçı: Doları yeneriz

Başçı: Doları yeneriz
07 Ocak 2012 - 07:44 borsagundem.com

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, TL'nin bu yıl dünyada en çok güçlenen, en çok değerlenen paralarından birisi olduğu bir yıl olacağını söyledi.

Bursa Ticaret Odası'nın toplantısında konuşan Başçı, 2012 yılında TL'ye yatırım yapanların hep kazanacağını ve Türk lirasının zayıflaması için hiçbir sebep olmadığını kaydetti.
Başçı, "Biz 2012 yılında TL olarak ABD dolarını yeneriz" ifadesini kulandı.
Başçı'nın açıklamalarının ardından dolar 1.8705 TL'ye kadar geriledi.
TL'NİN DEĞER KAZANMASINA İZİN VERECEĞİZ
Başçı, Merkez Bankasının bu yıl TL'nin değer kazanmasına izin vereceğini kaydederek, enflasyonun şu anda dış dengeye, cari açığa göre daha öncelikli bir problem alanı olduğunu söyledi. Başçı, enflasyonun çift haneli rakama çıktığını ve arzularının enflasyonun en kısa zamanda önce tek hanelere inmesi ve yıl sonunda yüzde 5'lik hedefe yaklaşması olduğunu kaydederek, “Herkes görsün fiyat istikrarını sağlamak Merkez Bankasının temel önceliğidir ve gerektiği zaman hemen yapar, burada hiçbir problem olmaz” dedi.
Başçı, cari açığın aşırı kredi büyümesinden kaynaklandığını ve aşırı kredi büyümesini kademeli olarak yavaşlatmayı başardıklarını bildirdi.
PARA GİDECEK YER ARIYOR
Dünyada çok bol miktarda kısa vadeli finansman imkanı bulunduğunu vurgulayan Başçı, “Bunu kim sağlıyor? Avrupa Merkez Bankası, ABD Merkez Bankası, Japonya Merkez Bankası, İngiltere Merkez Bankası sağlıyor. Tasarrufu yüksek olana Asya ülkeleri sağlıyor para kaynaklarını. Şu anda dünyada para, gidebilecek güvenilir bir yer arıyor. Nereye gidebilirim ki yatırımımı sağlıklı şekilde getirisiyle geri alayım? Neresi güvenli? Teker teker güvenli yerlerin sayısı azalıyor. Böyle bir dünyada yaşıyoruz. Böyle bir dünyada Türkiye gibi ülke çok rahat, kesinlikle çok rahat dış finansman bulur, kimsenin endişesi olmasın, buluyor zaten” değerlendirmesinde bulundu.
Bu nedenle, cari açıktaki büyümenin, kredilerin ve dış finansmanın bol ve ucuz olmasından kaynaklandığını kaydeden Başçı, “Bunu bilmeliyiz. Yine o yüzden Türk Lirası'nın zayıflaması için bir sebep yok. 2012 nasıl bir yıl olacak? 2012, Türk Lirası'nın dünyada en çok güçlenen, en çok değerlenen paralardan birisi olduğu bir yıl olacak. 2012 yılında Türk Lirası'na yatırım yapanlar hep kazanacak. Kim yaparsa yapsın. Bizim vatandaşımız yaparsa bizim vatandaşımız, dünya vatandaşı yaparsa dünya vatandaşı kazanacak. Bu çok doğal şekilde, kendiliğinden olacak. Fakat bunun Türk kamuoyuna anlatılması, yanlış algının giderilmesi gerekiyor” diye konuştu.
DOLARI YENERİZ, YAZIN BİR KENARA
Başçı, parasal sıkılaştırmayla hem kredilerdeki artışı düzenleyebildiklerini hem de kur üzerindeki değer kaybı baskılarını bertaraf edip, TL'ye değer kazandırma yönünde hareket edebildiklerini dile getirerek, şöyle dedi:
"Soru şu; Türk Lirası Amerikan dolarını yenebilir mi? Anahtar soru bu. Güvenli liman, likit liman, tek rezerv para dünyada. Panik halinde bütün paralar değer kaybediyor Amerikan dolarına karşı. Böyle bir paraya karşı şansı var mı? Biz diyoruz ki Türkiye'de var. Çünkü bizim araçlarımız dünyanın hiçbir yerinde olmayan araçlar, çok güçlü araçlar. Biz 2012 yılında Amerikan dolarını yeneriz Türk Lirası olarak. Bu çok iddialı bir laf, bunu bir kenara yazın. Senenin sonunda tekrar konuşalım.
Şöyle bir problem, ihtimal var; gelecek senenin sonunda farklı bir problemi konuşuyor olabiliriz. 'TL aşırı değerleniyor, başkan yardım et. İhracatçılar olarak çok zor durumdayız, bir şeyler yap. Bu hangi durumda olur? Bu Amerika üçüncü parasal genişlemeye başlar ise bu olur. Şu an ciddi olarak dolar avroya karşı değer kazanıyor bugünlerde. 1.20'lere doğru hızlı bir ilerleme var. Rahatsız oluyor Amerika ve diyorlar ki; 'bu kadar çok değer kazanmasın, madem Avrupa para basıyor, biz de karşılığında para basalım'. Bunun kararını verirlerse önümüzdeki 2-3 ay içerisinde verebilirler, o zaman siz seyredin, Türk Lirası'nın ve diğer gelişmekte olan ülkelerin paralarındaki değer kazancını. Hızla Dolar düşer... O zaman biz ne yaparız? Türk Lirasının aşırı değer kaybetmesine izin vermeyiz. Bu nasıl kur rejimi, bu serbest dalgalı kur rejimi. Eğer fiyat istikrarına veya finansal istikrara bir tehdit gelirse biz devreye girer ve onun gene serbest piyasa koşulları içinde okşaya okşaya bir şekilde olması gereken yere doğru yönlendiririz...”
Hürriyet

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Malkoçoğlu18 Ocak 2012 10:35

    PROFESYONEL rumuzlu kardeşim, hiç de profesyonel değil yaklaşımın.Bu ülkede DÖVİZ-FAİZ-REPO-BORSA dörtgeninde at koşturan Mafyalar ve Heyreyerekon örgütünün karapara aklayıcıları vardı.Hükümet on yıldır finans ve bankacılık sektöründe aldığı cesur kararlar ve Mrk.Bnk.Bşk.larının cesur adımları ile bu şeytanları boğmaya başladı.Vatandaştan daha fazla bağıranlar bunlar zaten.Mrk.Bnk.Bşk.nının dolara kafa atması bu mafyanın doları yükseltme teşebbüsüne idi zaten başardı, yukardaki yazıda da resmen meydan okuyor.Üstü kapalı olarak "okşaya okşaya" diyor bunu sen halk tabirine çevirebilirsin yaygın söyleniş olarak.Şimdi sıra borsaya geliyor alınan tedbirlere bak anlarsın.2007 seçimlerden sonra başbakan şunu söylemişti :MÜcadelemiz çete ve mafyalarla. Çetenin ve mafyanın yuvalandığı yerler de doğal olarak paranın en çok döndüğü yerlerdir.Çok güzel oluyor çooook.Jeeplerini her üç ayda bir değiştiremeyenler,mankenlerle 5 yıldızlı otellerde buluşamayıverenler,IMF den gelen stand-by ı hükümetlere aldırmaya alışıp aralarında iştahla bölüşemeyiverenler ciyyak ciyyak bağrışıyorlar. Vatandaş bunları gördüğü için sıkıntıyı bile bile sineye çekiyor ve Yüzde 34 den 47 ye ve 50 ye doğru artarak oy veriyor.Demekki neymiş paranın patronu artık devlet oluyor, MRK.Bankasının rezervleri2000 yılında 20 Milyar dolar civarı iken şimdi 4 kat daha büyümüş 80 milyar olmuş, demekki hazine yenmeyince 4 merkez bankası doğurabiliyormuş.

  • profesyonel07 Ocak 2012 16:32

    sen konuştukca borsa düşüyo demekki bu ülkenin para patronu sen degilsin

  • 07 Ocak 2012 14:19

    sene yeni başlıyor diye bol keseden atıyorsun, bakalım 2012 sene sonu yine bu sene yaptığın saçmalıklara benzemesin