E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBaşkanlık seçimi küçük ölçekli hisse senetlerini rekor seviyelere taşıyabilir---

Başkanlık seçimi küçük ölçekli hisse senetlerini rekor seviyelere taşıyabilir

Başkanlık seçimi küçük ölçekli hisse senetlerini rekor seviyelere taşıyabilir
31 Temmuz 2024 - 16:59 borsagundem.com

ABD’de küçük ölçekli şirketler teknoloji hisselerine karşı 22 yılın en güçlü ayını hedefliyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de küçük ölçekli hisselere yönelik talep büyüyor. Başkanlık seçimlerinin de Russell 2000'ı rekor seviyelere taşıyacak katalizörlerden biri olabileceği düşünülüyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, Temmuz ayı, yatırımcıların Fed'in beklenen faiz oranı indirimlerinin daha küçük şirketler için borçlanmayı daha ucuz hale getireceğini öngörerek küçük şirket hisselerine akın etmesiyle önemli bir piyasa rotasyonuna işaret etti.

Küçük ölçekli şirketler bu yıl büyük teknolojiyi geçmeye hazır mı?

Benzinga’nın haberine göre, bu stratejik dönüş, iShares Russell 2000 ETF'inin Nisan 2002'den bu yana Invesco QQQ Trust tarafından temsil edilen Nasdaq 100'e karşı en iyi aylık performansını yaşamasına yol açtı. Bu ay, Russell 2000 yüzde 9,2 oranında yükselirken Nasdaq 100 yüzde 5 oranında düştü ve 30 Temmuz itibarıyla küçük şirketlerin teknoloji hisselerine göre yüzde 14 oranında daha iyi performans gösterdiği gözlendi.

Yılbaşından bu yana küçük sermayeli şirketler, geniş bir açığı etkili bir şekilde kapattıktan sonra teknoloji ile karşılaştırıldığında neredeyse sabit seyretti. Geride kalan 12 yıl boyunca, Russell 2000 takvim yıllarında yalnızca üç kez Nasdaq 100'ü geride bıraktı: 2013’te yüzde 1,3, 2016’da yüzde 13 ve 2022 yılında yüzde 17 oranında.

Fed'in beklenen faiz oranı indirimlerini uygulaması halinde Temmuz rotasyonunun daha da uzayabileceği düşünülüyor.

Ekonomik gidişat

Küçük sermayeli şirketler için en iyi durum senaryosu, ABD ekonomisinin 2024'ün ikinci çeyreğinde yüzde 2,8'lik son büyümesiyle kanıtlandığı gibi, durgunluk korkularını hafifleten güçlü ekonomik büyüme ve yavaşlamaya bağlı olmayan faiz indirimlerine yol açabilecek hafifleyen enflasyonist baskıları içeriyor.

LPL Financial'ın baş küresel stratejisti Quincy Krosby, faiz oranı indirimi ihtimalinin, özellikle dev teknoloji şirketleriyle karşılaştırıldığında, S&P 500'den faiz oranı değişikliklerine daha duyarlı olan daha küçük hisse senetlerinde bir artışa yol açtığını vurguluyor. Krosby, küçük sermayeli hisse senetlerine devam eden yatırımın, yatırımcıların güçlü bir ekonomik zemine ve beklenen daha düşük faiz oranlarına olan güvenini gösterdiğini öne sürüyor.

Krosby, “Küçük sermayeli şirketlerin sağlam bir ekonomik manzaraya ihtiyaç duyması nedeniyle, daha zayıf bir ABD ekonomisinin yatırımcı ilgisini kolayca engelleyebileceği yönünde yaygın bir endişe var” diye de uyarıyor.

CME Group FedWatch Tool'a göre, piyasa katılımcıları Eylül ayından itibaren bir faiz indirimi bekliyor ve 25 baz puanlık bir indirim için yüzde 90, 50 baz puanlık bir indirim için ise yüzde 10 olasılığı fiyatlıyor. Federal fon oranının Kasım ve Aralık aylarında tekrar düşürülmesi ve yılın yüzde 4,5 ile yüzde 4,75 arasında tamamlanması öngörülüyor. 2025'in ilk yarısında ise yeni indirimler bekleniyor.

Fed'in bu hızlı ve istikrarlı faiz indirimi temposuyla devam etmesi halinde, küçük sermayeli şirketlerin ekonomideki daha geniş borçlanma maliyetlerine olan duyarlılıkları nedeniyle yükselişlerini sürdürmesi bekleniyor.

Russell 2000’ın başkanlık seçimi yıllarındaki tarihi performansı

Bank of America analisti Stephen Suttmeier, Russell 2000'in son beş başkanlık seçiminden dördünde tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştığını söylüyor: 2020 yılı Joe Biden zaferi, 2016 yılı Donald Trump’ın başkanlığı kazanması, 2012  yılında Barack Obama’nın ipi göğüslemesi ve ikinci dönemi ve 2004 yılında George W. Bush’un seçimi kazanması süreçlerinde endeksin de rekor seviyelere yükseldiği görülüyor. Küçük sermayeli hisseler ayrıca George H.W. Bush'un kazandığı 1992 seçimlerinde de yükseliş eğilimi gösterdi.

Uzmanlar, 2024 yılının Russell 2000'ın önemli bir tabandan koptuğunu gösterdiğini ve 2024 Başkanlık seçimlerinin de yeni tüm zamanların en yüksek seviyeleriyle çakışabileceğini gösterdiğini ifade ediyor.

Suttmeier, “Aşırı alım durumu mutlaka düşüş eğilimi anlamına gelmez. Russell 2000, 2020, 2016, 2012, 2004 ve 1992 Başkanlık seçimlerinin ardından sağlam seçim sonrası toparlanmaları yaşadı ve bunların hepsi aşırı alım ivmesiyle başladı” diyor.

Fundstrat: Küçük ölçekli hisse senetleri Ağustos’u bekliyorFundstrat: Küçük ölçekli hisse senetleri Ağustos’u bekliyor

 

Bank of America: Küçük ölçekli hisse senetlerinin kaderini iki kriter belirleyecekBank of America: Küçük ölçekli hisse senetlerinin kaderini iki kriter belirleyecek

 

Fundstrat: Küçük ölçekli hisse senetleri rallinin henüz başındaFundstrat: Küçük ölçekli hisse senetleri rallinin henüz başında

 

Küçük ölçekli hisse senetleri toparlanmaya hazırKüçük ölçekli hisse senetleri toparlanmaya hazır

 

Küçük ölçekli hisse senetlerinde yüksek volatiliteKüçük ölçekli hisse senetlerinde yüksek volatilite

 

Jeremy Siegel: Yatırımcılar küçük ölçekli hisse senetlerine yönelmeliJeremy Siegel: Yatırımcılar küçük ölçekli hisse senetlerine yönelmeli

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)