E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBaşkanlık seçimi öncesi borsalarda kronik düşüş---

Başkanlık seçimi öncesi borsalarda kronik düşüş

Başkanlık seçimi öncesi borsalarda kronik düşüş
06 Eylül 2024 - 09:52 borsagundem.com

ABD’de başkanlık seçiminin borsaların yönünü nasıl etkileyeceği merak ediliyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de başkanlık seçimlerine iki aydan biraz uzun bir süre kaldı. Peki bu zamanlama, tarihsel veriler bağlamında borsalara dair ne söylüyor?

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, tarihsel veriler, ABD borsalarının seçim gününe kadarki 2 ayda sıklıkla düşüş eğiliminde olduğunu söylüyor.

Son 2 aylık dönemeçte düşüş

MarketWatch’tan William Watts’ın haberine göre, S&P 500 Endeksi, 2008 yılından bu yana her 2 aylık geri sayımda düşüş yaşadı.

5 Kasım başkanlık seçimlerine kadarki iki aylık geri sayım Perşembe günü başlıyor ve bu dönem ABD borsası için genellikle zorlu bir dönem olarak değerlendiriliyor. Dow Jones Piyasa Verileri’ne göre, S&P 500 Endeksi 2008 yılından bu yana her seçim yılındaki son iki aylık dönemde ortalama yüzde 5.8 oranında düşüşle negatif performans gösteriyor.

Daha uzun vadeli bir bakış açısında ise dengenin bir nebze oldun kurulduğu görülüyor. 1952 yılından bu yanaki verilere bakıldığında, S&P 500 Endeksi’nin ortalama yüzde 0.2 oranında düşüş yaşadığı ve yüzde 0.1'lik ortalama kazanç gördüğü gözleniyor; kazançlar ile kayıplar arasında ise yüzde 50-50’lik bir dağılım göze çarpıyor.

Düşüş diğer endekslere de yansıyor

Yatırım uzmanları, mevsimsel kalıplara dikkat etmenin değerli olduğunu, ancak bunların bir yol haritası olmaktan çok, geçmişte olan bitenlerin bir kaydı olduğunu söylüyor.

S&P 500 Endeksi’nin yanı sıra Dow Jones ve Nasdaq için de tarihsel veriler benzer bir durumu vurguluyor. Hem Dow hem de Nasdaq son iki aylık dönemeçte ortalama düşüşler kaydediyor, 1952 yılından bu yana gelen verilere bakıldığında, Dow Jones’un yüm yıllar içinde yalnızca üçte bir oranında yükseldiği, Nasdaq’ın kuruluş yılı olan 1972 yılından bu yana gelen verilere bakıldığında ise, tüm yılların sadece yüzde 38,5'inde yükseliş kaydettiği görülüyor.

Ekim ayı da Eylül ayı gibi düşüş eğiliminde

Elbette, Eylül ayı mevsimsel zayıflığıyla biliniyor. CFRA Research'e göre, 1944'e kadar uzanan tüm yıllarda Eylül ayında ortalama yüzde 0,78 oranında düşüş görülürken, tüm aylarda ortalama yüzde 0,72 oranında artış görülüyor.

Ancak başkanlık seçim yıllarında Ekim ayının da Eylül ve Şubat aylarına düşüş ayı olarak katıldığı ve ortalama yüzde 0,45 oranında değer kaybettiği gözleniyor. Başkanlık seçim yıllarının Eylül ayında ortalama yüzde 0,51 düşüş ve tüm yıllarda yüzde 0,78 oranında düşüş görülürken, Ekim ayında tüm yıllarda ortalama yüzde 1,04 oranında artış görülüyor.

Borsalar başkanlık seçiminin en volatil dönemine giriyorBorsalar başkanlık seçiminin en volatil dönemine giriyor

 

Borsalara göre başkanlık seçimini kim kazanacak?Borsalara göre başkanlık seçimini kim kazanacak?

 

Başkanlık seçimi küçük ölçekli hisse senetlerini rekor seviyelere taşıyabilirBaşkanlık seçimi küçük ölçekli hisse senetlerini rekor seviyelere taşıyabilir

 

Wells Fargo başkanlık seçimi sonrası borsada yükseliş bekliyorWells Fargo başkanlık seçimi sonrası borsada yükseliş bekliyor

 

Ed Yardeni: Borsada yüksek volatilite seçime kadar sürecekEd Yardeni: Borsada yüksek volatilite seçime kadar sürecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)