E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBatının petrol kavgası---

Batının petrol kavgası

Batının petrol kavgası
25 Ağustos 2011 - 09:10 borsagundem.com

Emlak kralı Trump “Libya’nın petrolü savaş ganimetimiz. Almazsak asiler bizden daha zengin olacak” dedi.

MUHALİFLERİN önceki gün başkent Trablus’a girmesinin ardından Libya’da henüz çatışmaların bitmemesi ve Kaddafi’nin durumunun netlik kazanmamasına karşın, Batılı ülkeler arasında petrol rekabeti başladı. Libya’nın petrol üretimi küresel petrol talebinin yaklaşık yüzde 2’sini karşılamasına rağmen Libya petrolünün kalitesi batılı ülkelerin iştahını kabartıyor. Sülfür (kükürt) oranının düşüklüğü nedeniyle ‘tatlı’ olarak nitelenen Libya petrolü, kolay ve ucuza rafine ediliyor. Avrupa’daki rafinerilerin çoğu sadece bu ‘tatlı’ ham petrolü rafine edebildiği için İtalya başta olmak üzere Avrupa ve ABD’den şimdiden Libya’nın petrolü için sesler yükselmeye başladı. Batılı ülkeler özellikle de NATO ülkeleri, muhaliflere sağladıkları destek karşılığında, Libya petrolünün ülkelerindeki önemli petrol şirketleri tarafından çıkarılması konusunda kendilerine garanti verilmesini istiyor. Libya’nın petrolüyle ilgili en çarpıcı açıklama ise Amerikalı ünlü emlak kralı Donald Trump’tan geldi. Trump ‘Libya’nın petrolü savaş ganimetimiz, asilere bırakmayalım’ dedi. Ünlü emlak kralı ve Cumhuriyetçi partinin ateşli üyesi Trump, Fox TV’nin sabah programına telefonla bağlanarak “Bütün yükün altına biz giriyoruz, NATO’yu ekonomik ve askeri olarak biz destekliyoruz, ülkemiz iflas ediyor, neden Libya’nın petrolünü biz almıyoruz. Biz Libya’nın petrolünü almazsak, Libyalı isyancılar bizden daha zengin olacak” dedi.

Irak’ın petrolünü de istemişti

Libya ile ilgili açıklamalarıyla gündeme oturan Trump, şunları söyledi: “Biz şimdi isyancılara yardım ediyoruz, peki ne kazanıyoruz? Neden petrollerine el koyup masrafımızı tazmin etmiyoruz? Biliyorsunuz eski zamanlarda ne zaman bir savaş kazandığınızda, muzaffer olan ganimeti alır. Petrolü ellerine geçirecek olan Libya’daki tüm bu isyancılar, Amerikalılar’dan daha zengin olacak.” Trump, bu yılın başında da Irak’la ilgili benzer açıklamada bulunarak “Orada kalmalıyız ve petrol almalıyız, şayet almazsak, askerlerimiz boşa ölmüş olacak” ifadesini kullanmıştı. Libya’daki petrolün en büyük talibi İtalya’da ise sesler yükselmeye başladı. İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, İtalyan petrol şirketlerinin gelecekte Libya’da bir numaralı rolü üsteleneceğini söyledi.Libyalı muhaliflerin Roma sözcüsü Hafed Gaddur da, Libya lideri Muammer Kaddafi’nin devrilmesinin ardından İtalya ile yapılmış sözleşmelere saygı gösterileceğini söyledi. Libya hükümetinden ocak ayında ayrılarak Libyalı muhaliflere katılmasının ardından Roma temsilcisi olan Gaddur, basına yaptığı açıklamada, geçici hükümet kurulduğunda sözleşmelerin yürürlüğe gireceğini belirtti. Gaddur, “İtalya ve Libya iki yakın ülkedir ve tüm mutabakatlar her iki ülkenin ve halklarının çıkarınadır. Bu yüzden imzalanmış bütün sözleşmeler teyit edilecek” diye konuştu. İtalya’nın, eski sömürgesi Libya’da, petrol sahalarından, savunma ve inşaat sektörlerindeki milyarlarca dolarlık sözleşmelere kadar çok geniş bir alana yayılmış çıkarları bulunuyor. Öte yandan Dünya Bankası Libya’daki durumu yakından izlediğini ve üye ülkelerin rehberliğinde bu ülkeyle ilgilenmeye yeniden başlayacağını bildirdi. Dünya Bankası’ndan yapılan açıklamada “Hissedarlarımızın kılavuzluğunda Banka, Libya’nın toparlanmasına yardımcı olabilmemiz için en kısa zamanda Libya ile yeniden ilgilenmeye başlayacak” denildi. SELÇUK ACAR NEWYORK

DÜNYA BANKASI

Petrol üretimi birkaç aya başlar

LİBYA’NIN petrol üretimine birkaç ay içinde başlayabileceği, üretim seviyesinin savaş öncesine ulaşmasının 18 ayı bulabileceği bildirildi. Libya’nın eski Ulusal Petrol Şirketi Başkanı Şükrü Ganem, telefonla Reuters’a yaptığı açıklamada, “Petrol üretiminin yakında, belki birkaç ay içinde yeniden başlaması mümkün olabilir. Önceki seviyeye tekrar ulaşması kolay olmayacak. Üretimin birkaç ay içinde başlayacağını düşünüyorum, ancak alıştığımız seviyeye gelmesi zaman alacak, belki 1.5 yıl” dedi. Libya’dan 14 Mayıs’ta ayrıldığını söyleyen Ganem, petrol işçilerinin panik içerisinde hızla terk etmesi nedeniyle bazı petrol tesislerinin zarar gördüğünü ve hatta yağmaladığını ifade etti. Libya’dan ayrılmadan önce bu ülkenin OPEC heyetine de başkanlık eden Ganem, Libya’daki son gelişmelerin cesaret verici olduğunu belirtti. Savaştan önce Afrika’nın üçüncü büyük petrol üreticisi Libya, dünya petrol üretiminin yaklaşık yüzde 2’sini karşılıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)