E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolarda düşüş devam edecek mi?---

Dolarda düşüş devam edecek mi?

Dolarda düşüş devam edecek mi?
05 Haziran 2017 - 14:11 borsagundem.com

Bay Analiz Dolar/TL röntgenini çekti



Dolar/TL'de 4.dalga tüm hızıyla devam etmektedir.Uzun vadeli grafiklere geçmeden önce aşağıdaki grafikte DXYile birlikte gelişmekte olan piyasa para birimleri ve Dolar/TL'nin korelasyonunu gösteren grafiğe kısaca değinmek istiyorum. Dolar endeksinde başlayan kar realizasyonu ile birlikte gelişmekte olan piyasa para birimlerinde yaşanan rahatlamayı net bir biçimde görmekteyiz. Son dönemde TL'nin diğer para birimlerine göre dolar karşısında biraz daha etkili olduğu göze çarpmakta. 2016 yılı sonu ile 2017 yılı başında yaşanan sert çıkışta diğer para birimlerinden olumsuz ayrışmıştık. Bu dönemde tersine ayrışma ise son derece normal. Dolar/TL'de son dönemde yaşanan düşüşün ivmesi bir miktar daha hızlı olabilirdi ancak çok sert çıkış sonrasında panik olan kurumsal şirketlerin fırsat bu fırsat zararın neresinden dönsek kardır mantığı ile kredi borçlarının bir kısmını kapattığını görmekteyiz. Yine tekrar etmiş olacağım ama Trump rüzgarı eserken MB bugün aldığı kararları eğer o dönem alsaydı inanın Dolar/TL bugün 3.15 seviyelerinde işlem görürdü. Neyse olan oldu hatalar yapıldı hatalardan dönüldü şimdi önümüze bakma zamanı.

Dolar endeksi ile aynı korelasyonda hareket eden gelişmekte olan piyasa para birimlerini grafikte görmektesiniz. Grafiği açamayanlar için turuncu çizgi dolar endeksi(DXY), pembe çizgi ise Dolar/TL olduğunu hatırlatayım. Birlikte hareket eden bu iki para birimi son dönemde dolar endeksinde yaşanan düşüşte de birlikte hareket etme çabası içerisinde. Bir tek Brezilya reali (lacivert) ülkede yaşanan gelişmelerden dolayı son dönemde tersine hareket etme eğiliminde olmuş. Bu grafikte dikkat çeken en önemli gelişme Dolar endeksinin Trump gazı ile yükseldiği dönemde TL haricindeki para birimlerinin bu yükselişten etkilenmemesi hatta tersine hareket içerisinde olduğu gözden kaçmamakta. İşte bizim ters yönde hareket ettiğimiz bu dönemin neden yaşandığı bence ekonomi yetkililerince araştırılmalı ve çözümleri üretilmelidir. Aslında çözümü çok basit. Biz bu badireleri geçmişte sıklıkla yaşadık. Neyse bu konulara derinlemesine girersek çıkamayız.

Yıllardır teknik analiz konusunda yaşadığım tecrübelere dayanarak yatay giden uzun vadeli trendlerin sonunda hep büyük sıçramalar yaşandığına tanık oldum. Dolar/TL'de yaklaşık 11 sene süren yatay trendin yukarıdaki grafikte sona ermesi ile birlikte yaşanan sıçramanın gerçekten korkutucu bir görüntü ortaya çıkardığı malumunuz. 2001 yılında başlayan yatay trendin 2012 yılının başlarına kadar devam etmesi o dönem Dolar/TL yatırımcılarının saçını başını yolduruyordu.Çok net hatırlamaktayım Dolar/TL yatırımcıları her ortamda ne olacak bu halimiz diye veryansın edip TL'ye geçmeye çalışıyordu.11 sene süren yatay trend sonrası fiyatlar yavaş yavaş hareketlenmeye başladı ve geçtiğimiz dönemde 3.dalga çıkışı ile tepe seviyesini oluşturdu.3.80-3.85 seviyelerinden geçen 3.dalga son hedef seviyemize ulaştığımız dönemde sokakta kiminle karşılaşsam 5 olacak 8 olacak endişelerini taşıyordu. İnsanlar birbirleriyle panik cümleler içeren araştırma mailleri paylaşmaya başladığında yükseliş trendinin de sonuna gelinmiş olduğu ispatlanmış oldu. Parasının değer kaybetmesinden zevk alan bir zümrenin varlığı da ortaya çıkmış oldu. Ne büyük bir ACI. 2.17 ilk 3.dalga hedefimizdi 37 hafta bu hedef seviyesinde fiyatların oyalandığına ve ikinci hedef seviyesi olan 2.81 seviyesine doğru hareket ettiğine şahit olduk. Bu hedef seviyesinde de fiyatların yaklaşık 47 hafta git-gel yaşadığını gördük. En son olarak en dik eğimli en şiddetli en panik yaratan çıkış olan 3.dalga çıkışı ile birlikte 3.80 hedef seviyesine ulaştık. Bu seviyenin test edilmesi ile birlikte arz talep arasındaki denge yavaş yavaş değişmeye başladı. 4.dalganın onay vermesi ile birlikte şu an içerisinde bulunduğumuz dalgada hareket etmekteyiz. Peki, 4.dalga hedefleri destek olarak hangi seviyeleri ön palan çıkaracak?



DOLAR/TL DALGA YAPISI

Yukarıdaki grafikte ana dalga yapısı olarak Dolar/TL'de yaşanan çıkışı özetlemeye çalıştım.Ana 1.dalga Ağustos 2008 tarihi ile başlamış. Sonrasında 2.dalga gelişmiş ve 2010 Kasım ayına kadar devam etmiş. Bu tarihten itibaren başlayan dalga yapısı ise 3. Ana dalga ve neredeyse 7 yıldır devam etmekte. Burada analistlerin çöüzmlemesi gereken en önemli teknik konu dalga yapısı olarak şu an içerisinde bulunduğumuz yapı "3.dalga içerisinde yaşanan 4.dalga mı? Yoksa ana 4.dalga mı?" sorusudur. Bu sorunun cevabını çözecek en önemli seviye ise 3.34 seviyesinden geçen destek seviyesi olacaktır. Eğer 3.dalga yapısı içerisinde bir dalgadan bahsediyorsak bu seviye kesinlikle aşağı kırılmak istemeyecek ve bu düzeltme ile birlikte tekrar yukarı doğru 3.ana çıkış dalgası içerisinde 5.dalga yaşanacaktır. 3.34 seviyesi aşağı kırılacak olursa bu sefer ciddi olarak 4.dalga içerisinde olduğumuza dair kafalardaki soru işaretleri sona erecek ve 2.97 4.dalga hedef seviyesi  haline gelecektir. Hangi seçenek içerisinde olursak olalım bugünlerde yaşanan düzeltme dalgası 4.dalga olarak etiketlenecek ancak hangi yapı içerisinde olduğu sonradan netlik kazanacaktır.



DOLAR/TL

Yukarıdaki grafiğimizde iki olasılık dahilinde gelişen 4.dalga kanalını turuncu çizgilerle göstermeye çalıştım. Bu kanal tipik bir düşüş kanalıdır. Bu kanal yukarı doğru kırılmadığı sürece düşüş trendi tersi yöne dönmeyecektir. Kanal içerisinde hareket etmek isteyen yatırımcılar için en doğru seçenek kanal dibine doğru yaşanan hareketlerde ya da %50 fibonacci desteğine doğru yaşanacak muhtemel geri çekilmelerden faydalanmak olacaktır. Geçtiğimiz haftalarda oluşan sıkışan trendin çarşamba günü destek seviyesini(mavi) aşağı kırarak yerini düşüş trendine bıraktığına şahit olduk.Şimdi önümüzde çok önemli 3 tane destek seviyesi bulunmaktadır. Bunlardan ilki 3.45 seviyesinden geçen önemli hareketli ortalama desteğimizdir. İkinci önemli desteğimiz ise 3.43'lerden geçen son yaşanan tüm çıkışın en az %50 geri alma fibonacci destek seviyesidir. Bu seviye çok ama çok önemli bir seviyedir. Üçüncü önemli destek seviyemiz ise 3.40'lardan geçen ancak her gün değişen düşüş kanalı desteğidir. Özetleyecek olursak birbirine yakın bölgelere denk gelen yaklaşık 3.45 ile 3.40 arasında toplanan önemli destek seviyeleri bulunmaktadır. Bu seviyelerde alıcılar ile satıcılar arasında önemli kapışmalar olacağını düşünüyorum. Şayet satıcılar galip gelirse 3.30 seviyesine doğru geri çekilme devam edecektir. Alıcıların satıcıları bastırması halinde ise 3.40-3.45 aralığında yatırım düşünenler için önemli bir fırsat oluşacaktır. Ancak yine tekrar etmek isterim ve özellikle vurgulamak isterim ki 4.dalga aşağı yönlü hareketine devam etmektedir. Önümüzdeki dönemde oluşması muhtemel yukarı yönlü 5.dalga için bu geri çekilmeler fırsatlar yaratacaktır. Yatırımcıların destek seviyelerinde STOP kullanarak yatırım yapmaları kısa ve orta dönemli kar potansiyeli yaratmaya müsait olacaktır. Orta ve uzun vadeli indikatörümüz (sarı-kırmızı) düşüş trendi yönünde hareketine devam etmektedir. İlla Dolar/TL yatırımı yapmak isteyenler destek seviyelerini denemeye çalışmalı, ben trene tam kalkarken binmek istiyorum diyenler ise orta ve uzun vadeli indikatörümüzün tersine dönmesini beklemelidir.


DOLAR/TL

Yukarıdaki grafiğimizde ise B dalgası içerisinde yaşanan c dalgası için hedef seviyeleri tespit etmeye yarayan indikatörümüzü kullanmaya çalıştım.İlk dalga hedef seviyesi olan 3.55'lerin oldukça etkili olduğunu ve bu seviyeye çarpan fiyatlkarın bir kaç kere yukarı doğru sert tepkiler verdiğine şahit olduk.Geçtiğimiz hafta ise bu destek seviyesinin aşağı delindiğini gördük.Bundan sonraki dalga hedef seviyemiz 3.40 seviyesinden geçmektedir. Bu seviye gerçekten çok önemli bir hedeftir. Nedeni ise yukarıda bahsetmeye çalıştığım birçok destek seviyesinin de aynı bölgeye denk düşmesidir. Kısa vadeli düşünen yatırımcılar içinde son dönem oluşan düşüş kanalı gelecek hafta 3.50 seviyesinin tepki alışları olarak kullanılabileceğini işaret etmektedir. Bu kanalın yatırımcılar tarafından önümüzdeki hafta dikkatlice takip edilmesi gerekmektedir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • metin05 Haziran 2017 20:08

    hisse analizleriz yaşanmışlıklarınızı çok net uyum içinde yorumlarınızla biz küçük yatırımcılar için bulunmaz nimetsiniz. sayenizde gözümün nuru kızımızın eğitim birikimini sayenizde kazanıyoruz. İyiki varsınız. dualarımız size ve ilenize.

  • meto (yakamoz3170)05 Haziran 2017 19:34

    Sayın analizci hakkınızı nasıl öderiz bilemem tüm arkadaşlarla her yeni güne yanlız sizin yorumlarınızı okuyup işlem yapmayı alışkanlık edindik ve tam isabet para kazanmaya başladı. iyiki varsınıız.

  • Nalan05 Haziran 2017 18:38

    Hocam çok teşekkür ederiz bütün çalışmalarınız için.

  • cemal05 Haziran 2017 16:53

    Hocam, gerçekten mūtîş, ennnfes teknik. Bunu benimgibi bir acemi bile anlaya bilecek dilde anlatığınız için söylüyorum, beni sakın yanlış anlamaın hocam. Grafikler yanıyor saygılar