E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisBDDK'DAN BANKA BONOSUNA RET!---

BDDK'DAN BANKA BONOSUNA RET!

BDDK'DAN BANKA BONOSUNA RET!
24 Mart 2010 - 08:33 borsagundem.com

Derinleşmesi ve yeni ürünlerin gelişmesi istenen bankacılık sektörü ve sermaye piyasasında şimdi de banka bonosu kavgası çıktı

KADİFE ŞAHİN-MİLLİYET Çalık grubunun yatırım bankası Aktifbank’ın piyasada 300 milyon TL’ye ulaşan ilk ihracının dışında sektörde banka bonosu bulunmuyor. Bu piyasada özel şirket tahvillerinin ilgi gören halka arzlarından sonra sektörde Sermaye Piyasası Kurumu’na (SPK) ilk başvuruyu mevduat bankası olarak Finansbank yaptı. Finansbank çıkarmak istiyor Yunanistan’ın en büyük kamu bankası olan National Bank of Greece’in (NBG) Hüsnü Özyeğin’den satın aldığı Finansbank, 1 milyar lira gibi yüksek bir rakamla piyasaya girmek istiyor. SPK’da bono ihraçı onay süreci devam eden Finansbank, kağıtların İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) da işlem görmesi için başvuruda bulundu. Akbank, banka bonosu çıkarmak için genel kurulundan izin beklerken, İş Bankası ve Garanti’nin kağıt ihracı için girişimde bulunacağı belirtiliyor. Sektörde beklentiler bu yönde ağırlık kazanırken, bazı yatırım bankalarının Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) başvurarak mevduat bankalarına bu yetkinin verilmemesini istediği öğrenildi. BDDK ise mevduat bankalarının mevduat toplayarak yeterince kaynağa ulaştığı, bu nedenle özellikle kaynak ihtiyacı olan özel sektör şirketlerinin de çıkardığı tahvil işlemlerinin sadece yatırım bankaları tarafından yapılmasını uygun gördüğü belirtiliyor. Yatırım bankalarının “Bu işi yatırım bankaları dışında kimse yapmasın, mevduat bankalarına bu izni vermeyin” şikayeti üzerine BDDK konuyu incelemeye aldı. SPK ise Türk sermaye piyasasının ürün çeşitliliği ve derinlik kazanması banka bonolarının ihraç edilmesini ve İMKB’de işlem görmesini istiyor. Şirket tahvil arzı Özel şirket tahvillerinin halka arzlarla dikkat çekmesiyle gündeme gelen banka bonolarında mevduat bankası yöneticileri BDDK izninin gerekmediği görüşünü ifade ediyor. Ancak bu görüşe rağmen bankacılık sektörünün düzenleyen ve denetleyen kurum olarak banka bonosunda son sözü BDDK söyleyecek. Diğer yandan bazı yatırım bankaları sektördeki faaliyet alanlarının genişlemesi için uzun bir süre önce BDDK’dan lisanlarını ticari bankacılık lisansına çevirmesi için başvuruda bulunmuş ancak kurum bu başvuruları resmi olarak yanıtlamamıştı. BANKA BONOSU NEDİR? Daha önce sadece kalkınma ve yatırım bankalarının şimdi ise SPK iziniyle mevduat bankalarının da çıkarabileceği, arkasında banka garantisi olan yatırım aracı. Bono gibi iskontolu olarak alınan banka bonosu karşılığında verilen dekont vade bitiminde veya vadesinden önce alınan bankada bozdurularak tasarrufta bulunuluyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)