E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBeklenenden büyük faiz indirimi borsada ters tepebilir---

Beklenenden büyük faiz indirimi borsada ters tepebilir

Beklenenden büyük faiz indirimi borsada ters tepebilir
10 Eylül 2024 - 13:02 borsagundem.com

ABD’de resesyon korkularının ‘kendini gerçekleştiren bir kehanet’e dönüşme olasılığı değerlendiriliyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de ekonomik verilerin resesyona işaret edip etmediği konusunda uzmanlar ikiye bölünmüş durumda. Resesyon ihtimalini uzak gören kesimin korkusu ise Fed’in faiz indirimlerinde aşırıya kaçması.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, ekonomist George Lagarias, bu ay gelecek büyük bir faiz indiriminin resesyon korkularının ‘kendini gerçekleştiren bir kehanet’ yaratacağını söylüyor.

‘Kendini gerçekleştiren kehanet’

Insider’dan Kelly Cloonan’ın haberine göre, ekonomist Lagarias, Fed'den gelecek büyük bir faiz indiriminin, nispeten güçlü bir ekonomiye rağmen daha derin durgunluk korkularını tetikleyebileceğini ve borsalarda artan oynaklığa neden olabileceğini söylüyor. Lagarias, “50 baz puanlık bir indirim, borsalara ve ekonomiye yanlış bir mesaj gönderebilir. Aciliyet mesajı gönderebilir ve bu, kendini gerçekleştiren bir kehanet olabilir” diyor.

Forvis Mazars'ın baş ekonomisti Lagarias, büyük bir indirimin yalnızca belirli bir olayın piyasaları daha da sıkıntıya sokması durumunda gerekli olacağının altını çiziyor. Lagarias, “Belirli bir sebep olmadan bu kadar ileri giderlerse bu çok tehlikeli olur. Piyasaları sıkıntıya sokan bir olay olmadığı sürece panikle hareket edilmemeli” diyor.

Yatırımcıların çoğunluğu hala 25 baz puanlık bir indirim bekliyor ancak bazıları ekonominin soğuduğunu gösteren son veri noktaları arasında 50 baz puanlık bir indirim olasılığının giderek daha olası olduğunu düşünüyor. Yatırımcılar, CME FedWatch aracına göre, Fed'in 18 Eylül'deki toplantısında 50 baz puanlık bir indirim olasılığının geçen haftaki yüzde 34'lük seviyeden yüzde 41’e yükseldiği görülüyor.

Rakamlar endişe verici değil

Beklentilerdeki bu artış, geçen hafta yayınlanan zayıf iş gücü piyasası verilerinin ardından geldi. Perşembe günü yayınlanan özel bordro verileri, şirketlerin Ağustos ayında beklenenden daha az işe alım yaptığını ve iş ilanlarının Temmuz ayında üç yıllık en düşük seviyeye ulaştığını gösterdi.

Lagarias, bu verilerin endişe verici olmadığını ve daha büyük faiz indirimlerini tetiklememesi gerektiğini belirtiyor ve ekliyor: “Evet, iş ilanları daha zayıf ve imalat daha zayıf ancak bu yavaşlamayı herkes bekliyordu. Durgunluğa dair hiçbir kanıt yok ve o noktaya kadar Fed'in çok agresif bir şekilde hareket edeceğini düşünmüyorum” diyor.

Durgunluk ihtimali oldukça uzak

Lagarias, Çalışma Bakanlığı'nın Ağustos istihdam raporunun görece zayıf gelmesinin de beklenen bir durum olduğunu ve bunun Fed yetkililerinde herhangi bir paniğe neden olmasını beklemediğini ifade ediyor. Lagarias, “Okumanın biraz zayıf olmaya devam etmesini bekliyorum ancak durgunluğa doğru gittiğimiz noktaya kadar yakın değil” şeklinde konuşuyor.

Fed Başkanı Jerome Powell, geçen ay Fed'in Jackson Hole konferansında, merkez bankasının bu ayın sonlarında yapacağı toplantıda faiz oranlarını düşürmeyi planladığını açıkça belirtti ve iş gücü piyasasına yönelik risklerin artık enflasyonun daha da yükselme riskinden daha yüksek olduğunu belirttmişti.

Citi: İş gücü piyasası resesyon sinyali veriyorCiti: İş gücü piyasası resesyon sinyali veriyor

 

Resesyon korkuları yeniden canlanan piyasalarda gözler ABD enflasyonundaResesyon korkuları yeniden canlanan piyasalarda gözler ABD enflasyonunda

 

FED’in faiz indirimleri resesyonu engelleyemeyecekFED’in faiz indirimleri resesyonu engelleyemeyecek

 

David Rosenberg: Resesyon göstergelerinin yüzde 45’i tetiklendiDavid Rosenberg: Resesyon göstergelerinin yüzde 45’i tetiklendi

 

Resesyon endişeleri ve enflasyon baskılarına rağmen ABD borsaları ağustosu kazançlı kapadıResesyon endişeleri ve enflasyon baskılarına rağmen ABD borsaları ağustosu kazançlı kapadı

 

BCA Research: ABD resesyonun eşiğindeBCA Research: ABD resesyonun eşiğinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • dr.sallaso11 Eylül 2024 09:50

    konuştuk dün 50 puan olacak gibi .ikna edebilirsem 50 yapcam dedi .tramplada görüşmüşler .tramp ben geliyom bak 50 yap demiş.alrın 2675 direnç arık 

  • kamil10 Eylül 2024 14:25

    Rakamlar endişe verici olmasada kötü.Dikkatli olma zamanı.

  • yunus10 Eylül 2024 14:08

    Ne yaparsanız yapın,,borsalar son 4 yıllık müthiş prim artışını kaldıramaz,,borsalar düşmek zorunda.