E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBenzin fiyatlarına zam gelebilir---

Benzin fiyatlarına zam gelebilir

Benzin fiyatlarına zam gelebilir
29 Ocak 2011 - 11:11 borsagundem.com

Mısır’daki olayların başka ülkelere de yayılmasından endişe eden yatırımcıların riskten kaçması, tüm dünyada borsa endekslerini aşağı çekti

Mısır’da hükümet karşıtı gösterilerin kontrolden çıkması ve askeri güçlerin verdiği şiddetli yanıt, piyasaları da etkiledi. Petrol fiyatının yanı sıra dolardaki yükseliş iç piyasada akaryakıt fiyatlarına zam olarak yansıyabilir.
Mısır’da yaşanan olayların başka ülkelere de yayılmasından endişe eden yatırımcıların riskten kaçması, tüm dünyada borsa endekslerini aşağı çekti, ham petrol fiyatları ise yükseldi. Mart teslimli Brent petrolün varili yüzde 2.1 artışla 99.63 dolara kadar yükseldi.
Bu, Brent petrolünün 2008 yaz aylarından bu yana gördüğü en yüksek seviye. ABD hafif ham petrolünün fiyatı ise dün yüzde 4’ten fazla değer kazanarak varil başına 89.28 doları gördü. Brent ve ABD hafif petrolü arasındaki fiyat makası da tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkmış oldu.

Altın yüzde 2.5 arttı
Spot altının onsu ise yüzde 2.5 arttı. Chicago merkezli Futurepath Trading adlı aracı kurumdan Linda Raschke, “Mısır’daki kriz ve hükümetin internet erişimini ülke genelinde durdurması piyasa oyuncuları arasında büyük huzursuzluk yarattı. Hisse piyasalarından dolara büyük kaçış var. Bundan tek fayda sağlayan yatırım aracı petrol” dedi. Mısır kendisi büyük bir petrol üreticisi olmasa da Süveyş Kanalı dünya petrol ticareti açısından büyük öneme sahip.
Kızıldeniz ile Akdeniz arasında bağlantı kuran Sumed boru hattı da bu ülkeden geçiyor. Kanal ve boru hattından 2009 itibariyle günde 2.1 milyon varillik petrol sevkıyatı yapılıyordu. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Genel Sekreteri Abdullah el Bedri henüz petrol fiyatlarının varil başına 100 doların üzerine çıkmasına neden olacak bir arz-talep dengesizliği görmediğini söyledi.
El-Bedri, Dünya Ekonomi Forumu toplantılarının düzenlendiği Davos’ta yaptığı açıklamada, “İnsanlar borç para alıp yatırım yapmak yerine bunu emtiaya yatırıyor” diyerek spekülatörleri suçladı. El-Bedri, arz sıkıntısı olduğu takdirde OPEC olarak üretimi artırabileceklerini de ekledi.

Görünümü negatif
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, hükümet karşıtı protestoların, Mısır’daki istikrarı sarsacağı gerekçesiyle, ülkenin kredi notu görünümünü negatife çevirdi. Fitch’in bu hamlesi, Mısır’da birkaç gündür devam eden protestoların yatırımcıların ülkeye bakış açısını değiştirdiğinin bir göstergesi olarak kabul edildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)