E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarBernanke: Daha fazla tahvil alabiliriz---

Bernanke: Daha fazla tahvil alabiliriz

Bernanke: Daha fazla tahvil alabiliriz
06 Aralık 2010 - 08:42 borsagundem.com

Fed Başkanı Bernanke Pazar akşamı yaptığı açıklamada merkez bankası'nın bono alımı programını savundu

Fed Başkanı Ben Bernanke, ABD'de istihdamın artmaması ve ekonominin büyüme tepkisi vermemesi halinde daha önce açıklanan 600 milyar dolarlık tahvil alım tutarının üzerinde alım yapabileceklerini söyledi. Bernanke, "Tabii ki daha fazla alım yapabiliriz. Bu, programın verimliliğine, enflasyona ve ekonominin görünümüne bağlı," dedi.

CBS'te yayınlanan "60 Minutes" programına katılan Bernanke, Fed politikalarının halen kırılgan olan ABD ekonomik düzelme sürecini desteklemeyi amaçladığını söyleyerek, bu politikaların gelecekte enflasyonu arttıtacağı eleştirilerine karşı çıktı.

30 Kasım'da çekilen ve dün yayınlanan röportajla ilgili Cuma günü ABD borsalarının kapanışından hemen önce haber geçildi ve Bernanke'nin "tahvil alımlarına devam edebiliriz" açıklaması, hisse senetleri, euro ve altında yükselişe neden oldu. Asya'da ABD vadeli endeks kontratları ve euro gerilerken, altın rekora yakın seviyelerde işlem görmeye devam ediyor.

"Enflasyon kaygıları fazla abartılıyor," diyen Bernanke, "Bizim yaptığımız tahvil alımı yoluyla faiz oranlarını düşürmek ve bu yolla ekonomiyi daha hızlı büyümesi için teşvik etmeyi umuyoruz. Buradaki
hassas nokta bu politikayı ne zaman sonlandıracağınıza karar vermek. Biz de bunu yapacağız," dedi.

Fed Başkanı, ABD'de Kasım ayında yüzde 9.8 düzeyine çıkan işsizlik oranının tekrar "normal" kabul edilen yüzde 5-6 düzeyine inmesi için 4 ya da 5 yıl geçmesi gerekebileceğini söyledi.

Fed'e yöneltilen "sadece para basıyor" eleştirilerine de karşı çıkan Bernanke, "Biz para basmıyoruz, dolaşımdaki para artmıyor. Para arzı büyük oranda değişmiyor," dedi.

Bernanke, Fed'in enflasyon yükselmeye başlarsa bankacılık sisteminden likidite çekmek için elinde araçları ve gücü olduğunu söyleyerek, "eğer istersek faizleri 15 dakikada arttırırız. Yani zamanı gelince faizleri arttırmak, para programını sıkılaştırmak ve ekonomi yavaşlatmak sorun değil, ancak şimdi bunun zamanı değil," dedi.

Enflasyonun "çok, çok" düştüğüne dikkat çeken Bernanke, şu anda deflasyon riskinin çok fazla olmadığını, bunun nedeninin de Fed politikaları olduğunu kaydeden Bernanke, "Eğer Fed harekete geçmesiydi, krizin başından beri enflasyonun ne kadar düştüğüne bakarsanız, o zaman sorun olabilirdi," dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)