E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBiden: Ateşkese hiç olmadığı kadar yakınız---

Biden: Ateşkese hiç olmadığı kadar yakınız

Biden: Ateşkese hiç olmadığı kadar yakınız
17 Ağustos 2024 - 01:07 borsagundem.com

Orta Doğu'daki ateşkes çabalarını yakından takip ettiğini belirten ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'de olası ateşkes için anlaşması için "hiç olmadığı kadar yakınız" dedi.

Beyaz Saray'da düzenlenen etkinlik öncesi basın mensuplarının Gazze'de ateşkes süreciyle ilgili sorularını yanıtlayan ABD Başkanı Joe Biden, Orta Doğu'daki ateşkes çabalarını yakından takip ettiği için bir toplantıya geç kaldığını belirtti. Biden, Doha'daki ateşkes müzakerelerinin gelecek hafta Kahire'de devam edeceğini ve bu sürecin umut verici olduğunu ifade etti. Ateşkesin sağlanmasına daha önce hiç bu kadar yakın olmadıklarını ancak henüz kesin bir anlaşma sağlanmadığını vurguladı.

ABD, Mısır ve Katar, Doha'daki müzakerelerin ardından ortak bir açıklama yaparak, görüşmelerin gelecek hafta Kahire'de devam edeceğini duyurdu. Açıklamada, son 48 saat içinde hükümet yetkililerinin Gazze'de ateşkesin yanı sıra esirlerin ve tutukluların serbest bırakılması için yoğun ve yapıcı müzakereler yürüttüğü belirtildi. ABD'nin Katar ve Mısır'ın desteğiyle taraflar arasındaki anlaşma konusunda boşlukların azaltılmasını amaçlayan bir öneri sunduğu ve bu önerinin, ABD Başkanı Joe Biden'ın 31 Mart'ta açıkladığı öneri ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2735 sayılı kararıyla uyumlu olduğu ifade edildi. Önerinin, önceki uzlaşı konuları üzerine inşa edildiği ve anlaşmanın hızlıca uygulanmasını sağlayacağı vurgulandı.

Ancak Hamaslı yetkililer, Doha'daki müzakerelerin sonuçlarının ABD'nin 2 Temmuz'da açıkladığı öneride uzlaşılan konuları içermediğini belirtti. Hamas, Gazze'yi ikiye ayıran Netzarim Koridoru ve Gazze Şeridi ile Mısır sınırındaki Philadelphia Koridoru'na ilişkin maddelerin Doha'daki sonuçlarda bulunmadığını ifade etti. Hamas yöneticilerinden Sami Ebu Zuhri, ABD'nin olumlu bir atmosfer yaratmaya çalıştığını, ancak Gazze'deki saldırıları durdurma niyetinin bulunmadığını ve zaman kazanmaya çalıştığını söyledi.

İsrail ile Hamas arasında ateşkes sağlanması ve esir takası yapılması için ABD, Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda yürütülen müzakereler, Doha'da dün başlamıştı.

Dışişleri'nden Katz'a tepkiDışişleri'nden Katz'a tepki

 

Abbas'ın TBMM'deki konuşması Arap dünyasında yankı buldu!Abbas'ın TBMM'deki konuşması Arap dünyasında yankı buldu!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)