E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisBir bankaya daha ortak geliyor---

Bir bankaya daha ortak geliyor

Bir bankaya daha ortak geliyor
08 Ağustos 2011 - 08:03 borsagundem.com

Hariri Ailesi ve Arap Bank'ın hissedar olduğu T-Bank'a üçüncü ortak geliyor

Türk Telekom, Avea derken finansa MNG Bank'ı satın alıp Turkland Bank (T-Bank) adıyla giriş yapmıştı Hariri Ailesi. Haririlerin sahibi olduğu Bank Med ile Arap Bank'ın (bu bankanın da yüzde 18 hissesi Haririlere ait) yüzde 50-50 ortaklığı bulunan T-Bank'a üçüncü bir hissedar geliyor. Genel Müdür Dinçer Alpman'ın deyimiyle yeni ortak, bankayı 'Avrupalı' yapıyor. Hafta içi görüştüğümüz Dinçer Alpman'la, 1.1 milyar liralık Türkiye'nin en küçük mevduat bankaları arasında yer alan T-Bank'ı konuştuk. Bankanın 130 milyon liralık sermaye artırımı yapmaya hazırlandığını anlatan Alpman konuyu şöyle özetledi: "BDDK'dan yasal izinleri bekliyoruz. İzin gelirse ortaklık yapısında Bank Med yine yüzde 50 hissedar olarak kalacak; yüzde 50'lik Arap Bank hisseleri ise yüzde 27 merkez, yüzde 23 Arap Bank İsviçre olarak değişecek. Böylece T-Bank artık Avrupalı bir banka haline de gelecek. En önemli kazanımlarımızdan biri de sendikasyonlarda yaşanacak." Alpman'a bu gelişmenin Ortadoğu'daki karışıklıklarla ilgisini ve bu nedenle bankacılık otoritesinin ek güvence alma isteği olup olmadığını sordum. Alpman, iki bankanın da uzun yıllardır Ortadoğu'nun en önemli bankaları arasında yer aldığını dolayısıyla kararın böyle bir kaygıyla alınmadığı söyledi. Peki bu sermayeyle ne yapacaklar? Zira T-Bank'ın sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 13'lerde. Sermaye artırımı sonrası bu daha da yükselecek. Alpman bu oranın yüzde 20'lere çıkacağını belirterek kaynakları daha da ucuza kullandırma imkanına kavuşacaklarını söyledi. Genel Müdür ilk hedeflerinin şu anda 1.1 milyar lira olan aktif büyüklüğü 5 milyar liraya ulaştırmak olduğunu anlattı. Sonuçta bankayı 5 kat büyütmek için fiyat rekabeti yapmak zorunda kalıp kalmayacaklarını sorduğumuzda ise Alpman şu yanıtı verdi: "Ne en ucuz ne en pahalı bankayız. Mevduata da en yüksek faizi vermiyoruz. Ancak şimdi elimize taze sermaye geliyor ve biraz daha düşük kredi verme imkanı bulacağız. Bu sayede bilançomuzu da büyütebileceğiz."
ERBİL'DEKİ TÜRKLER'E RAKİP OLACAK
Ortadoğu'da olmalarını bir avantaj olarak değerlendiren Dinçer Alpman bazen hiç tanımadıkları şirketlerden konfirmasyon (doğrulama) istekleri aldıklarını söyledi. "Türkiye'de, 'Lübnan'da hangi şirket risklidir' sorusuna benden daha iyi yanıt verecek kimse var mı" diyen Alpman, bu nedenle bölgeye giden yatırımcıların kendileri üzerinden akreditif açtığını kaydetti. Bu arada Alpman'ın anlattıklarına göre Türk bankalarına Erbil'de (K. Irak) yeni bir rakip geliyor. T-Bank'ın büyük ortağı olan Hariri ailesi Bank Med ile Erbil ve Bağdat'a şube açmaya hazırlanıyor.
KREDİLERDE KOBİ ORANI YÜZDE 50
Alpman'ın anlattıklarına göre T-Bank, kurumsal alanda yoğunlaşıp bireyselde hiç olmamış. 3-10 milyon lira cirosu olanları KOBİ, bu rakamın üstündekileri de ticari işletme olarak kategorize ettiklerini anlatan Alpman "2007 başında krediler içinde KOBİ'lerin oranı yüzde 9, ticarilerin oranı yüzde 91'di. Şimdi bu oran yüzde 38-62 olarak değişti" diyor. Genel müdürün hedefi bu orantıyı 50-50'lere getirmek.
50 ŞUBE YOLDA
Taksit ve promosyonların kârlılığı düşürdüğünü, bu nedenle bireysel bankacılıktan uzak durduklarını anlatan Genel Müdür Alpman, rotayı KOBİ ve ticari kesime çevirdiklerini söylüyor. Banka ilk etapta 40-50 şubeye ulaşmayı hedefliyor. Alpman yeni şubelerin açılmasına karar verilen iller arasında; Eskişehir, Samsun, Çorlu, Kahramanmaraş, Malatya ve Urfa'yı sayıyor. Tarık Yılmaz/SABAH

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)