E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarBir darbe de S&P’den geldi---

Bir darbe de S&P’den geldi

Bir darbe de S&P’den geldi
26 Mart 2011 - 08:19 borsagundem.com

Başbakan Jose Socrates’in istifasından sonra siyasi belirsizliğin sürdüğü Portekiz’in kredi notu bir kez daha indirildi

Önceki gün Fitch’in not indirmesinin ardından dün de Standard & Poor’s (S&P) Portekiz’in kredi notunu iki kademe indirdi ve kredi notunun tekrar indirilebileceği uyarısında bulundu. S&P, erken saatlerde aldığı kararla Portekiz’in kredi notunu iki kademe indirerek “BBB”ye çekti.
Yeni bir kredi notu indirimini Avrupa ülkelerinin, zor durumdaki Euro Bölgesi ülkelerini kurtarma fonu hakkında alacağı karara bağlayan S&P, kurtarma fonunun alacağı şekle göre gelecek haftadan itibaren not indirebileceğini kaydetti.
Üst düzey Euro Bölgesi kaynakları Portekiz’in mali yardım alması halinde Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) 60 ile 80 milyar euro arasında bir tutara ihtiyaç duyacağını ifade ediyorlar. Fakat mali yardım görüşmelerinin başlaması için başbakanın istifa ettiği ülkede yeni bir hükümet kurulması gerekiyor.
Haberler, Portekiz’in borçlanma maliyetinin de yükselmesine neden oldu. 10 yıl vadeli Portekiz tahvilinin faizi yüzde 8’in üzerine çıktı ve gösterge Alman tahvilleri arasındaki getiri farkı 442 baz puana çıktı.
Öte yandan Brüksel’de bir araya gelen Euro Bölgesi liderleri, zor durumdaki ülkeler için kurulan kurtarma fonuna yapılacak katkının takviminin yeniden müzakere edilmesini isteyen Almanya’nın şartlarını kabul etti.

Fon büyüdü
Yeni plan, zor durumda olan Euro Bölgesi ülkelerine yardım için ‘Avrupa İstikrar Mekanizması’ adı altında daimi bir fonun oluşturulmasını öngörüyor.
700 milyar euro’luk fona üye ülkelerin yapacakları katkının takvimi en önemli anlaşmazlık noktalarından biriydi. Anlaşma kapsamında, Euro Bölgesi ülkeleri yılda beş taksitle bu fona toplam 80 milyar euro nakit aktaracak. Fonun 620 milyar euroluk bölümü ise, garantilerden oluşacak.

Eğitimde sınıfta kaldı
Portekiz’in işini zorlaştıran bir konu da ülkedeki eğitim eksikliği. Ülke nüfusunun 28-64 yaş arasında bulunan grubunun sadece yüzde 28’inin lise mezunu olması, ekonominin toparlanmasında nitelikli insan kaynağı bulmakta zorlanacağı anlamına geliyor. Wall Street Journal, “Portekiz Batı Avrupa’nın en yoksul ülkesi bu da ülkenin ekonomik krizle mücadelesini zorlaştırıyor” değerlendirmesine yer verildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)