E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBir sonraki ayı piyasası nasıl tespit edilir?---

Bir sonraki ayı piyasası nasıl tespit edilir?

Bir sonraki ayı piyasası nasıl tespit edilir?
26 Temmuz 2019 - 14:45 borsagundem.com

Yatırım uzmanı James Stack, Marketwatch’a verdiği röportajda yatırımcılara Fed’in piyasadaki gerilemeyi ya da durgunluğu engellemesini beklememelerini söyledi.

BORSAGUNDEM.COM

Yatırım danışmanlığı şirketi Stack Financial Management’ın kurucusu ve  InvesTech Research’in sahibi James Stack, InvesTech'in ilk güvenlik ilkesinin, ayı piyasası zararlarının en azını hedeflemenin olduğunu söyledi. Firmanın hesaplamaları, 2008’de konut piyasası çöküşünü tahmin etmişti.

ABD borsaları rekor seviyelerde iken, MarketWatch, mevcut piyasada gördüklerinin neye işaret ettiğini öğrenmek için Stack ile röportaj gerçekleştirdi. İşte o röportajın detayları…

ABD hisse senetleri ile ilgili görüşünüz nedir? Fed gelecek hafta için öngörülen faiz oranlarının düşmesinde nasıl bir rol oynuyor?

“Bugün görünümdeki belirsizliği artıran en önemli unsurlardan birinin Fed politikasının görünümle ters düşmesdir. Ama bu boğa piyasası görünümünü kesin olarak çizmez. Fed durgunluk başlamadan önce 2007'de gevşemeye başlamıştı ve daha sonra 12 oranlı indirim yapmıştı. Faiz indiriminin gerileme önlenmesinde güçsüz olduğunu aklımızda tutmamız gerekiyor. Geçmişten alınacak en temel ders, borç seviyesi ve güvenilirlik düzeyi açısından herhangi bir gerilemede Fed’in birden fazla faiz indirimiyle bile bunu önleyemeyeceğidir.”

Henüz bir ayı piyasasında olmadığımızı söylüyorsunuz. Peki ufukta sorunlar var mı?

“Bugün var olan tehlikeler yüksek fiyatlama seviyelerinde, yatırımcı memnuniyetindeki aşırı güvende ve piyasadaki bazı sapmalarda ortaya çıkmaktadır. Gelecek aylarda büyüme potansiyeli olan ancak riski yüksek hisselerdeki zayıflıklar daha da artarsa, o zaman ayı piyasasına girme olasılığımız da artar.”

Şu an yatırımcıların karşılaştığı en baskılayıcı risk nedir?

“En büyük risk, bu 10 yıllık toparlanma üzerine inşa edilen eğilim ve borç seviyesidir. En dikkat çekici olanlardan biri, bu toparlanmanın başlangıcında 200 milyon dolar olan öğrenci borçlarının bugün 1 trilyon doların üzerinde olmasıdır. ”

“Düşük kaliteli şirket borçlarında çok büyük bir artış gördük. Ekonomi yavaşlamaya devam ederse, borçlu şirketler geri çekilmek ya da tasarruf yapmak zorunda kalacak.”

Geçmişte “mükemmel satın alma fırsatları” hakkında konuşmuştunuz. Yakınlarda böyle bir fırsat var mı?

“Gelecek iki ila üç yıl içinde, sadece on yılda bir kez ortaya çıkan harika alım fırsatlarından birine ulaşacağız. Önümüzdeki birkaç yıl içinde ayı piyasası ve muhtemelen resesyon yaşanacağına inanıyorum. Bir sonraki ayı piyasası, mevcut boğa piyasası kazancının sadece yarısını geri aldıysa bu % 40'a yakın bir zarar anlamına gelir. Asıl soru ne zaman başlayacağıdır.”

Bu belirsizlikler arasında şu an nereye yatırım yapıyorsunuz?

“Geçen yılın başında% 85 oranında yatırım yaptık. Bugün Treasurys kazanç faiz oranlarında % 30'un üzerindeyiz ve nakit para cebimizde yanmıyor. Şirketlerimiz ağırlıklı olarak, sağlık hizmetleri ve temel tüketici ürünleri gibi önceden beri süregelen koruyucu sektörlere odaklanmaktadır.”

Endeks fonları bugünlerde yatırımcılar için oldukça popüler ama siz sıcak bakmıyorsunuz. Bunun nedeni nedir?

“Endeks fonları, 20'li veya 30'lu yaşlarda, genç bir yatırımcı için çeşitli portföy oluşturmak adına iyi bir fırsat olabilir. Ancak emekliliğe yaklaşmakta olan biri için riskli olabilir. Emeklilik planları üzerinde olumsuz bir etkisi olmadan portföyünüzün neredeyse yarısını kaybederek ayı piyasasına giremezsiniz.”

Mükemmel bir emeklilik portföyü hakkında önerileriniz nelerdir?

Önümüzdeki 2 yıla ve sonraki 20 yıla aynı şekilde davranmayın. Boğa piyasası bittiğinde, aşırı yatırım yapan biri çok fazla sorun yaşayacaktır. Ayrıca, koruyucu nakit rezervine sahip olanlar için harika satın alma fırsatları yaratacaktır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)