E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBir yıl böyle geçti---

Bir yıl böyle geçti

Bir yıl böyle geçti
31 Aralık 2015 - 10:26 borsagundem.com

2015'te Türkiye'de öne çıkan gelişmeler

Türkiye, ekonomi ve siyasette gündemin yoğun olduğu bir yılı geride bıraktı. Buna rağmen büyümeden taviz verilmedi, dev projelerde geri adım atılmadı. Yerli otomobil gün yüzüne çıkarken, mega yatırımlar tüm hızıyla devam etti. Özellikle enerji ve teknolojide ilkler yapıldı

YENİ HAVAALANININ KREDİSİ TAMAM 
Dünyanın en büyük havalimanı olacak İstanbul'un yeni havaalanının ilk etap yatırımları için 4.5 milyar euroluk finansman sözleşmesi Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın katıldığı törenle imzalandı. Havaalanının yüzde 15'i şimdiden tamamlandı.

FED FAİZ ARTIRDI 
ABD Merkez Bankası (Fed), yaklaşık 10 yıl sonra ilk faiz artırımını yaptı. Avrupa Merkez Bankası ise parasal genişleme programının süresini 2017'nin mart ayına kadar uzattı.

G20 ZİRVESİ ANTALYA'DA 
Dünya ekonomisine yön veren liderler, G20 Zirvesi için Antalya'da bir araya geldi. G20 tarihinde ilk kez terörle mücadele konusunda bir liderler bildirisi kabul edildi.

4.5G İÇİN 3.4 MİLYAR EURO 
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yapılan 4.5G Yetkilendirmesi İhalesi'nde KDV hariç toplam 3 milyar 356 milyon euro teklif verildi.

TÜRKSAT 4B GÖKLERDE 
Türkiye'nin 7. haberleşme uydusu Türksat 4B, Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü'nden uzaya gönderildi. Türkiye ile Çin arasında yürütülen uzun menzilli füze sistemi projesi ihalesi iptal edildi.

YERLİ OTOMOBİL VİTRİNE ÇIKTI 
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli otomobilin prototipinin kamuflajlı görüntüsünü paylaştı. 2019 sonuna kadar seri üretime geçilecek.

VOLKSWAGEN'DE TARİHİ SKANDAL 
Alman otomobil üreticisi Volkswagen (VW), dünya genelinde 11 milyon dizel motorlu aracın emisyon testinde manipülasyon yaptı. Şirket zararı karşılamak için yaklaşık 6.5 milyar euroluk bütçe ayırdığını açıkladı.

İNADINA BÜYÜME 
Türkiye ekonomisi, yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 4 büyüdü. 24 çeyrektir kesintisiz büyüyen Türkiye, dünyanın en fazla büyüyen beşinci ülkesi oldu. Türkiye ekonomisi eylülde 6 yıl sonra ilk kez cari fazla verirken, istihdam 9 ayda 1.5 milyon kişi arttı. Dış ticaret açığı 5.5 yılın dibine geriledi.

KAYYIM ATAMALARI
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi ile, "Paralel Devlet Yapılanması" (PDY) bünyesinde faaliyet gösterdiği tespit edilen İpek Grubu ile Kaynak Holding'e bağlı 19 şirket, bir vakıf ve bir derneğe atanan kayyımlar görevlerine başladı.

RUSYA İLE GERİLİM 
RUS savaş uçağının düşürülmesinin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye'ye yönelik ekonomik tedbirler içeren yaptırım kararını imzaladı. Yarından itibaren yürürlüğe girecek kararlarla Türkiye'den bazı ürünlerin ithalatına yasak getirildi.

EYLEM PLANI AÇIKLANDI 
Başbakan Davutoğlu, 64. Hükümet'in hayata geçireceği icraatlara ilişkin 2016 Yılı Eylem Planı'nı açıkladı. Dış politikadan çevreye, bilimden ekonomi, finans ve ticaret alanlarına kadar yapılacak icraat ve reformlar, 3 ve 6 aylık ile bir yıllık şeklinde eylem planında toplandı.

PETROL 11 YILIN DİBİNDE 
Brent petrolün fiyatı 36 doların altına inerek 11 yılın en düşük seviyesine düştü. Haziran 2014'ten bu yana yaşanan düşüş yüzde 70'e ulaştı.

TANAP'TA TEMEL ATILDI 
TANAP temel atma töreni 17 Mart'ta gerçekleşti. Yatırım tutarı 23.2 milyar liraya ulaşan TANAP teşvik kapsamına alındı.

Sabah

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KARTALAĞABEYLİ31 Aralık 2015 12:22

    BU SERMAYE ARAÇLARINDA 1 KERE TERS KÖŞE OLURSAN YILLARCA ŞAMAR OĞLANINA VE DEŞİFRE OLUYORSUN.DEMEKKİ YOLSUZLUĞU HERDAİM SONA KOYACAKSIN.:))

  • KARTALAĞABEYLİ31 Aralık 2015 12:07

    bilgisizlik-tecrübe + keriz x akıllı=siyaset / yatırımçı x rüşvet ve yolsuzluk = PARA GİRİŞİ kar yada zarar ULENN FORMÜL YANLIŞ OLMUŞ HERZAMANKİ GİBİ AMA GENE DÜZELTTİK.....:))..SAHTEKAR OLMAYINCA HEP BÖYLE OLUYOR.

  • KARTALAĞABEYLİ31 Aralık 2015 11:03

    ben borsa yatırımcısı olarak zarar ettim.onun paracıkları gene çoğaldı...para kazanmanın kısa vadeli formulü..bilgisizlik_-tecrübe=kerizxakıllı=siyaset / yatırımçı xrüşvet ve yolsuzluk =kar yada zarar ama hep kazanç.:))