E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisBirkaç büyük fon Türkiye'den çıkıyor---

Birkaç büyük fon Türkiye'den çıkıyor

Birkaç büyük fon Türkiye'den çıkıyor
13 Aralık 2010 - 09:08 borsagundem.com

Türkiye'de finansal enstrümanlarda vergi olmayışı Türk varlıklarının satışını kolaylaştırdı. Birkaç büyük fon Türkiye'den çıkmaya başladı.

Öngörülerimiz doğrultusunda geçen haftaya piyasalar sakin ve olumlu bir havada başladı. Yurtdışı piyasaların yatay seyretmesi, olumsuz bir haber olmaması da bu tabloyu pekiştiriyordu. Haftanın ikinci yarısında ise hızla düşen bir borsa, yükselen dolar kuru ve düşen emtia fiyatlarını gördük. Global piyasalarda sakin bir seyir varken, satışların özellikle bizde, Hindistan’da ve Brezilya’da yoğunlaştığını gördük. Dolayısı ile bunu bir ‘pozisyon değişimi’ olarak yorumlamak daha mantıklı. 
Türkiye’den çıkan Rusya’ya
Makro bir olay olmadan borsaya gelen bu satış ve dolara gelen alım, yabancı yatırımcının Türkiye’den çıktığı şeklinde yorumlandı ki, kısmen katılıyorum. Büyük birkaç fonun Türkiye, Brezilya ve Hindistan’da satış yaparak Rusya’ya girdiği söylentisi en elle tutulur sebepti, bu ülkelerdeki rakamlardan bunu anlamak mümkün. Türkiye’de finansal enstrümanlarda vergi olmayışı ve eylül-ekim aylarında kayda değer yükseliş sağlamamız, satış için önemli sebepler oluşturdu. Birçok ülkeye yatırım yapan bir fonu yönettiğinizi düşünün; sene sonuna doğru daha karlı olacağınızı düşündüğünüz bir ülkede yatırımlarınızı artırmak istiyorsunuz. Bunun için gereken parayı diğer ülkelerdeki yatırımlarınızdan çıkarak sağlayacaksınız. İlk aday, en kolay çıkabileceğiniz, en fazla kâr elde ettiğiniz yer olacaktır.
Geçen haftanın ilk 3 gününde kritik 67.400 seviyesinin üzerinde kapanış yaparak yukarı harekete hazır olduğunu teyit eden İMKB-100 endeksi, tahmin edilemeyen bu satış dalgası sonrasında haftayı 64.759 seviyesinden kapadı. Piyasalarda başka bir olumsuzluk olmamakla beraber bu satış dalgası teknik görünümü bozdu, toparlanması için tekrar 67.400 seviyesini denememiz lazım.
Dolar kuru da hem paritenin, hem borsaya gelen satışın etkisiyle tekrar 1.50 seviyesinin üzerine çıktı. Paritenin 1.32 seviyesi üzerinde kalması dolar kurunun 1.50-1.51 aralığında seyretmesini sağlıyor, bu seviyeden satışlar geliyor. Parite bu seviyelerde kaldıkça bize özel bu satışla panikleyip Dolar almanın faydası olmayacak, özellikle belirtelim.
Bono piyasası geçen haftaki olumsuz atmosferden en az etkilenen piyasa idi. Gösterge bononun bileşik faizi haftaya başlarken %7,67 idi, haftanın sonunda ise % 7,69 oldu. 2020 vadeli bononun faizi görece daha yükselerek %9,02 seviyesine geldi. Bonolara gelen satışın sınırlı olmasında, Merkez Bankası Başkanı’nın açıklamaları etkisi vardı. Merkez Bankası, bir faiz indirimini senaryoları arasına dahil etti, bu durum bono piyasasına önümüzdeki günlerde alış getirecektir. 
Altının çıkışı devam eder
Altın geçen haftaya öngördüğümüz şekilde oldukça hızlı başlayarak 1.425 seviyesine kadar geldi. Ancak bu seviyeden satışlar geldi, ki bunda düşen Euro dolar paritesi de etkili oldu. Haftayı 1.386 seviyesinden kapatan altın için yukarı hareketin devamı beklenebilir çünkü
emtia piyasaları genel olarak gücünü koruyor. Petrol son 2 ayda önemli yükselişler kaydettikten sonra bu hafta 91 dolar seviyesinde tutunmayı başardı. Önümüzdeki birkaç
aylık periyotta petrolün de yükselişini sürdürerek önemli bir seviye olan 100 dolara yaklaşacağını
düşünüyorum. 
Hüseyin Yener/Radikal

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • onur14 Aralık 2010 23:45

    66 bin endeks mi ucuz bana mantıklı gelmedi pek.

  • Borsacı MISTIK13 Aralık 2010 23:21

    bence işkembeden atma bu haber de... yarın ya da birgüne dolar düşmeye başlar da yabancı takası artarsa ne yazacak bu haberi yapanlar... Hımmm.. Bence panikletip küçük yatırımcının elindekileri zarara sattırıp ucuza almak asıl amaçları. Bu tabii Mıstığın fikri, siz aldırmayın...